Σελίδα 1 από 33

Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 11:59
από Νικήτας
Η γνωστική-θεωρητική κατανόηση του θεολογικού λόγου αποκτά νόημα και σημασία μόνο στα πλαίσια της ζωντανής προσωπικής σχέσης Θεού και ανθρώπου στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Η διδασκαλία της Εκκλησίας δεν επικυρώνεται μέσα από αποδεικτικές νοητικές διαδικασίες αλλά επαληθεύεται με την βίωση της Χάρης του Αγίου Πνεύματος. Αυτό που βοηθά τον άνθρωπο να βιώσει στην καρδιά του τη Χάρη δεν είναι τόσο η έρευνα και η μελέτη όσο η προσευχή, η αγάπη, η ταπείνωση, η συμμετοχή στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στη Θεία Μετάληψη. Η αληθινή θεολογία δεν μαθαίνεται με το μυαλό. Αποκαλύπτεται στην καρδιά. Αυτός που δεν έχει νιώσει στην καρδιά Του την Παρουσία του Θεού δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτε για τον Θεό ακόμη και αν σε ολόκληρη τη ζωή του μελετά θεολογία.
Δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Θεός είναι απόλυτη Αγάπη μέσα από την μελέτη αλλά μέσα από την μετάνοια. Δηλαδή μέσα από την προσωπική-βιωματική σχέση μαζί Του. Η σχέση-κοινωνία με τον Θεό μάς διδάσκει νοερά ότι ο Θεός είναι Αγάπη. Μαθαίνουμε την Αγάπη του Θεού ως ανάπαυση της καρδιάς και γλυκασμό του σύμπαντος κόσμου.

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 12:52
από Andrameleh
Ωραιότατα αντιλαμβάνομαι πολύ καλά φίλε μου τον τρόπο με τον οποίο θέτεις το ζήτημα, εδώ όμως υπεισέρχεται μια πολύ μεγάλη δυσκολία: Η προσωπική βιωματική σχέση για την οποία μιλάς δεν είναι με κανένα τρόπο μεταβιβάσιμη! Καταλαβαίνεις το πρόβλημα ; εγώ ο καλοπροάιρετος άθεος που είμαι διατεθειμένος να προσεγγίσω την θέση σου με καλή πίστη και διάθεση δεν έχω καμμιά ελπίδα για τον απλουστατο λόγο ότι η επιχειρούμενη από εμένα προσέγγιση ΠΡΟΑΠΑΙΤΕΙ την ΑΠΟΔΟΧΗ του ζητούμενου (εν προκειμένω της ύπαρξης του θεού και των συμπαρομαρτούντων). Δυστυχώς δεν έχω στην διάθεση μου κανέναν απολύτως αντικειμενικό (έξω απο μένα μη- υποκειμενικό) τρόπο επαλήθευσης των ισχυρισμών σου και αυτό σε συνδυασμό με τα άλλα εξ ολοκλήρου υπαρκτά και αποδεδειγμένα προβλήματα των θρησκειών και γενικότερα των μεταφυσικών προσεγγίσεων - δογμάτων με κάνουν να απορρίπτω τελικά την θεση σου.

ΥΓ Σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί το περιβόητο "βίωμα" να μην αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια παραισθητική εμπειρία εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από το υποσυνείδητο σου και τις επιθυμίες σου; Πως μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν είναι ή δεν έιναι έτσι τα πράγματα; έχεις κάποια αντικειμενικά κριτήρια για να κανεις κατι τέτοιο;

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 13:29
από Darkchilde
Νικήτας έγραψε:Η γνωστική-θεωρητική κατανόηση του θεολογικού λόγου αποκτά νόημα και σημασία μόνο στα πλαίσια της ζωντανής προσωπικής σχέσης Θεού και ανθρώπου στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Η διδασκαλία της Εκκλησίας δεν επικυρώνεται μέσα από αποδεικτικές νοητικές διαδικασίες αλλά επαληθεύεται με την βίωση της Χάρης του Αγίου Πνεύματος. Αυτό που βοηθά τον άνθρωπο να βιώσει στην καρδιά του τη Χάρη δεν είναι τόσο η έρευνα και η μελέτη όσο η προσευχή, η αγάπη, η ταπείνωση, η συμμετοχή στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στη Θεία Μετάληψη. Η αληθινή θεολογία δεν μαθαίνεται με το μυαλό. Αποκαλύπτεται στην καρδιά. Αυτός που δεν έχει νιώσει στην καρδιά Του την Παρουσία του Θεού δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτε για τον Θεό ακόμη και αν σε ολόκληρη τη ζωή του μελετά θεολογία.
Δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Θεός είναι απόλυτη Αγάπη μέσα από την μελέτη αλλά μέσα από την μετάνοια. Δηλαδή μέσα από την προσωπική-βιωματική σχέση μαζί Του. Η σχέση-κοινωνία με τον Θεό μάς διδάσκει νοερά ότι ο Θεός είναι Αγάπη. Μαθαίνουμε την Αγάπη του Θεού ως ανάπαυση της καρδιάς και γλυκασμό του σύμπαντος κόσμου.
EPIC FAIL!

Κατ'αρχήν θα σταθώ στην φράση με την οποία μου γυρίζουν τ'αντερα σχετικά με τον θεό και την αγάπη. Αλλά δεν θα απαντήσω μόνο εγώ και θα σου πώ να διαβάσεις ένα συλλογικό άρθρο που γράψαμε μερικοί συντελεστές:
O θεός είναι αγάπη

[Και πρόσεξε ιδιαίτερα το κείμενο με την φράση "Ο θεός είναι αυγολέμονο"]

Γιατί αυτά τα προσωπικά βιώματα συμβαίνουν μόνο στους θρήσκους; Γιατί αυτά τα προσωπικά βιώματα σε οπαδούς κάθε θρησκείας επιβεβαιώνουν την δική τους θρησκεία και όχι μία άλλη; Δηλαδή π.χ. οι χριστιανοί θα δούν τον Χριστό, οι μουσουλμάνοι τον Μωάμεθ, κλπ.;

Γιατί αυτά τα προσωπικά βιώματα δεν συμβαίνουν σε άθρησκους και άθεους; Γιατί αυτά τα προσωπικά βιώματα δεν είναι ποτέ το ίδιο ακριβώς σε όλους; Μήπως επειδή αυτός που τα νοιώθει, είναι αυτός που τα προκαλεί υποσυνείδητα;

Όσο για την προσευχή, δυστυχώς για σένα υπάρχουν αποδείξεις ότι δεν λειτουργεί. Το Harvard με το θρησκευτικό Templeton Foundation κάνανε μία έρευνα: http://web.med.harvard.edu/sites/RELEAS ... 1STEP.html και http://www.ahjonline.com/article/PIIS00 ... t1=no&vol=. H έρευνα έδειξε ότι η προσευχή δεν λειτουργεί.

Η διδασκαλία της εκκλησίας σου δεν είναι παρά μισογυνίστικη, δογματική και ρατσιστική, και αν θες θα κάτσω να τα αναλύσω. Αλλά δες καλύτερα το Skeptic's Annotated Bible:
http://skepticsannotatedbible.com/index.htm
Αν δεν γνωρίζεις αγγλικά, και δεν καταλαβαίνεις την καθαρεύουσα, υπάρχει και η έκδοση της Αγίας Γραφής στα νέα ελληνικά και μπορείς να την βρείς σε διάφορα μεγάλα βιβλιοπωλεία:
Η Αγλια Γραφή Αν πραγματικά κάτσεις και διαβάσεις το παραπάνω, και το διαβάσεις με ανοιχτό μυαλό και όχι με κλειστό μυαλό και θρησκευτικές παρωπίδες είμαι σίγουρη ότι μάλλον θα παρατήσεις την εκκλησία που τόσο λανθασμένα λατρεύεις.

Ταπείνωση; Είσαι σοβαρός; Δηλαδή να κάτσω να με ταπεινώνουν και να πονάω για ποιό λόγο; Είμαι άνθρωπος και δεν πρόκειται να ταπεινωθώ με τον τρόπο που το εννοείς. Έχω κάποια περηφάνεια και αισθήματα. Δεν είναι απάνθρωπο αυτό; Να κάνεις τον άλλον να νοιώθει άσχημα;

Αν εννοείς την κοινωνία όπως στην ορθοδοξία, προσωπικά σιχαίνομαι, και πάντα σιχαινόμουνα να βάλω στο στόμα μου το ίδιο κουτάλι με τόσα άγνωστα άτομα που δεν ξέρω τι αρρώστιες μπορεί να κουβαλάνε. Και είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα που δεν έχει τύχει καμμιά πολύ σοβαρή μεταδοτική ασθένεια. [Α, και για να δεχτώ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, χρειάζομαι ερευνητικά αποτελέσματα από έρευνες μη ορθόδοξων επιστημόνων από το εξωτερικό. Αυτό για να αποφευχθεί οποιοδήποτε bias μπορεί να δημιουργηθεί σε αντίθετη περίπτωση.]

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 13:40
από aristotelis_1
ο θεος αν υπαρχει ειναι κομενος και ραμενος οπως το θελουν οι θρησκιες, να εισαι πιστος να σκηβεις το κεφαλι και να μην το προσβαλεις οτι και αν γινει μονο να τον υμνεις,καλος ηρθες στην παρεα μας φιλε, υ,γ, παντος αν ο θεος υπαρχει και ειναι του πολεμου εγω και αρκετοι αλλοι ειμαστε ανετα :D

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 14:15
από EvanT
Θα εφαρμόσω την αγαπημένη μου τακτική σε τέτοιου είδους επιχειρήματα. Αλλαγή παραδείγματος:
Η γνωστική-θεωρητική κατανόηση του θεολογικού λόγου αποκτά νόημα και σημασία μόνο στα πλαίσια της ζωντανής προσωπικής σχέσης Βούδα και ανθρώπου στην λειτουργική ζωή του ναού. Η διδασκαλία του Βούδα δεν επικυρώνεται μέσα από αποδεικτικές νοητικές διαδικασίες αλλά επαληθεύεται με την επίτευξη της Νιρβάνας που μας δίδαξε ο θεϊκός αβατάρας. Αυτό που βοηθά τον άνθρωπο να βιώσει στην καρδιά του τη Νιρβάνα δεν είναι τόσο η έρευνα και η μελέτη όσο η προσευχή στους αγίους Μποντισάτβα, η αγάπη, η ταπείνωση, η συμμετοχή στην λατρευτική ζωή του ναού και ιδιαίτερα στην περισυλλογή. Η αληθινή θεολογία δεν μαθαίνεται με το μυαλό. Αποκαλύπτεται στην καρδιά. Αυτός που δεν έχει νιώσει στην καρδιά του την ευδαιμονία της Νιρβάνα δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτε για το Βούδα ακόμη και αν σε ολόκληρη τη ζωή του μελετά θεολογία.
Δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Βούδας είναι απόλυτη Γαλήνη μέσα από την μελέτη αλλά μέσα από την μετάνοια. Δηλαδή μέσα από την προσωπική-βιωματική σχέση μαζί Του. Η σχέση-κοινωνία με το Βούδα μάς διδάσκει νοερά ότι ο Βούδας είναι Γαλήνη. Μαθαίνουμε τη Γαλήνη του Βούδα ως ανάπαυση της καρδιάς και γλυκασμό του σύμπαντος κόσμου.
Τώρα που το διάβασες αυτό, αγαπητέ Νικήτα, θα ασπαστείς το Βουδισμό; Προφανώς όχι. Κι όμως και οι Βουδιστές έτσι επιχειρηματολογούν. Προφανώς η μεθοδολογία σου είναι εσφαλμένη. Η ομφαλοσκόπηση δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να πλησιάσεις την αλήθεια του εξωτερικού κόσμου. Ίσως μπορεί του εσωτερικού σου κόσμου, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε μπορείς να μιλάς για προσωπική σχέση με ένα ον το οποίο εκδηλώνεται μόνο ως συναίσθημα ή gut-feeling (και ξέρουμε καλά πού και πώς παράγονται τα συναισθήματα) ή ως απόρροια των κοινωνικών σχέσεών σου με άλλα άτομα (δηλαδή, τα λοιπά μέλη της Εκκλησίας).

Όταν η ύπαρξη Θεού δεν έχει αποδειχθεί (και ίσως και να μην είναι καν αποδείξιμη) το να ονοματίζεις ένα συναίσθημα που έχεις "Θεό" και μετά να του φορτώνεις και ένα κάρο ιδιότητες (εξ ίσου μη αποδείξιμες) και να ισχυρίζεσαι και ότι μόνο αυτό που λες εσύ είναι το σωστό (σε σχέση με άλλες θρησκείες), φτάνουμε πλέον στα όρια της αλαζονείας που συχνά χάνονται στις αυτοεπιβεβαιωτικές και εσωτερικής κατανάλωσης ψευτοφανφάρες περι αυτοταπείνωσης και αυταπάρνησης.

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 14:41
από Comte de Toulouse
EvanT έγραψε:Όταν η ύπαρξη Θεού δεν έχει αποδειχθεί (και ίσως και να μην είναι καν αποδείξιμη) το να ονοματίζεις ένα συναίσθημα που έχεις "Θεό" και μετά να του φορτώνεις και ένα κάρο ιδιότητες (εξ ίσου μη αποδείξιμες) (*)και να ισχυρίζεσαι και ότι μόνο αυτό που λες εσύ είναι το σωστό (σε σχέση με άλλες θρησκείες), φτάνουμε πλέον στα όρια της αλαζονείας που συχνά χάνονται στις αυτοεπιβεβαιωτικές και εσωτερικής κατανάλωσης ψευτοφανφάρες περι αυτοταπείνωσης και αυταπάρνησης.
(*)και επίσης να δέχεσαι τους διορισμένους διαδόχους [χα!] από τον Χριστό αποστόλους-πατριάρχες-πάπες ως αγίους προκαθήμενους της αγίας [χαχα!] εκκλησίας, και τους επίσης διορισμένους δευτεροκλασάτους εκπροσώπους-λειτουργούς [μπουχαχα!] που ταπεινά απαιτούν να είναι αυτοί και όχι άλλοι και να δεσπόζουν στο κράτος.
ΕΛΛΗΝΟ-ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΟΓΜΑ: ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ οπισω μου ελθειν. Οχι με το ζόρι. Αν θέλεις μπορεις να μην είσαι Ορθοδοξος. Μπορείς άνετα και να μην είσαι, αλλά σε άλλη χώρα...

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 15:01
από AoratiMelani
Πολύ χαίρομαι που κάποιος επιτέλους άνοιξε ένα νήμα με αυτό το θέμα! Ούτε ξέρω πόσο καιρό θέλω να το ανοίξω και όλο το αμελώ! Νικήτα σε ευχαριστώ πολύ!

Λοιπόν για να μην μακρηγορούμε, κι επειδή με κάλυψαν επί της ουσίας οι προλαλήσαντες:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει θεός;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι.
Όποιος διαφωνεί, ας μας φέρει τα επιχειρήματά του.*

*(προσωπικές υποκειμενικές εμπειρίες και βιώματα δεν γίνονται δεκτά ως επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης θεού, εαν ο θεός αυτός ορίζεται ως ένα ον που αλληλεπέδρασε κάποτε ή/και αλληλεπιδρά ακόμη με τον φυσικό κόσμο, αν δηλαδή θεωρείται ότι αυτός "δημιούργησε τον κόσμο" ή "απαντά σε προσευχές" ή "ανταμείβει την καλωσύνη" ή "κάνει θαύματα" ή "ενσαρκώθηκε" κ.τ.ο.).

Και πριν συνεχίσουμε, έχω να κάνω μια ερώτηση κεφαλαιώδους σημασίας, η οπόια οφείλει εξάπαντος να απαντηθεί για να έχει νόημα αυτή η συζήτηση:

Τι σημαίνει "θεός";

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 15:18
από Darkchilde
AoratiMelani έγραψε: Και πριν συνεχίσουμε, έχω να κάνω μια ερώτηση κεφαλαιώδους σημασίας, η οπόια οφείλει εξάπαντος να απαντηθεί για να έχει νόημα αυτή η συζήτηση:

Τι σημαίνει "θεός";
Μελάνη ήθελα να το ρωτήσω το συγκεκριμένο αλλά με άλλο τρόπο: Ποιός είναι ο ακριβής ορισμός του θεού και ποιά τα χαρακτηριστικά του; Ποιά στοιχεία υπάρχουν που να υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός τέτοιου όντος;

Αλλά προσοχή: προσωπικά βιώματα δεν αποτελούν στοιχεία. Εγώ πραγματικά ως επιστήμονας, χρειάζομαι επιστημονικά στοιχεία.

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 15:36
από SinneR
Darkchilde έγραψε:Ποιά στοιχεία υπάρχουν που να υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός τέτοιου όντος;
η ύπαρξη νοημοσίνης στον κόσμο που ζούμε, αποτελεί στοιχείο και για την πιθανή ύπαρξη νοημοσίνης πέρα απο τον κόσμο που ζούμε και αντιλαμβανόμαστε.
το σύμπαν λειτουργεί με βάση κάποιους κανόνες.
αυτος ο τρόπος λειτουργείας του σύμπαντος δείχνει μια τάξη, η οποία δηκαιολογεί την έννοια του θεού.

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 15:54
από Darkchilde
SinneR έγραψε:
Darkchilde έγραψε:Ποιά στοιχεία υπάρχουν που να υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός τέτοιου όντος;
η ύπαρξη νοημοσίνης στον κόσμο που ζούμε, αποτελεί στοιχείο και για την πιθανή ύπαρξη νοημοσίνης πέρα απο τον κόσμο που ζούμε και αντιλαμβανόμαστε.
το σύμπαν λειτουργεί με βάση κάποιους κανόνες.
αυτος ο τρόπος λειτουργείας του σύμπαντος δείχνει μια τάξη, η οποία δηκαιολογεί την έννοια του θεού.
Και όμως όχι.

Νοημοσύνη: καθαρά βιολογικό θέμα, αφού προέρχεται από τον εγκέφαλο του κάθε οργανισμού. Οι γάτες και οι σκύλοι είναι νοήμονες, αν και όχι με την ανθρώπινη έννοια. Οι χιμπατζήδες μπορούν να εκπαιδευτούνε και να μάθουν να χρησιμοποιούνε την μέθοδο των κωφών. Τα διάφορα ζώα, το καθένα έχει εξελιχθεί για το περιβάλλον στο οποίο ζεί. Αν κάποιος οργανισμός δεν ανέπτυξε την κατάλληλη νοημοσύνη ή άλλο χαρακτηριστικό που να του επιτρέπει να επιβιώσει, τότε έχει εξαφανιστεί, ή βρίσκεται υπό εξαφάνιση... Δηλαδλη η νοημοσύνη είναι θέμα εξέλιξης.

Ναι, το σύμπαν λειτουργεί με κάποιους κανόνες και η τάξη αυτή δεν δικαιολογεί την έννοια του θεού. Αυτό λέγεται Anthropic principle. Στην ουσία, είναι μόνο 6 αριθμοί που συνηγορούνε στο πως είναι φτιαγμένο το Σύμπαν. Αν αλλάξεις έναν από αυτούς, ναι θα έχεις ένα μη βιώσιμο σύμπαν. Αλλά εαν αλλάξεις πάνω από έναν από αυτούς τους αριθμούς, τότε μπορείς να έχεις ένα διαφορετικό αλλά βιώσιμο και κατάλληλο για ζωή σύμπαν!*

Οπότε όχι Sinner, αυτά δεν είναι στοιχεία που υποστηρίζουν την ύπαρξη θεού.

*Just Six Numbers - Martin Rees

Και Lawrence M. Krauss - A Universe from Nothing:

[youtube]7ImvlS8PLIo[/youtube]

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 16:48
από AoratiMelani
Δώστε πρώτα τον ορισμό του θεού, παρακαλώ, για να μην έχει καθένας άλλα στο μυαλό του όταν απαντάει.

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 16:53
από psyche
θεός : η υπέρτατη οντότητα που φέρεται κυρίως στις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες ως Δημιουργός του Κόσμου. Κατά τον χριστιανισμό: Ο Θεός βρίσκεται πέρα από τον χώρο και τον χρόνο, είναι άπειρος και αιώνιος. Βρίσκεται πέρα και πάνω από τα δημιουργημένα όντα, παντοδύναμος και αναλλοίωτος, πανάγαθος και τέλειος.
(Κάτι σαν τον Τζάκ Νόρις δηλαδή! :music-trumpet: )
Περισσότερα εδώ

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 16:55
από AoratiMelani
SinneR έγραψε:η ύπαρξη νοημοσίνης στον κόσμο που ζούμε, αποτελεί στοιχείο και για την πιθανή ύπαρξη νοημοσίνης πέρα απο τον κόσμο που ζούμε και αντιλαμβανόμαστε.
Δεν βλέπω πώς βγαίνει αυτό το συμπέρασμα. Δεν έχει λογική, δεν βασίζεται σε τεκμήρια. Είναι μια αυθαίρετη υπόθεση.
Γιατί υποθέτεις ότι υπάρχει ένας κόσμος "πέρα από αυτόν που αντιλαμβανόμαστε";
SinneR έγραψε:το σύμπαν λειτουργεί με βάση κάποιους κανόνες. αυτος ο τρόπος λειτουργείας του σύμπαντος δείχνει μια τάξη, η οποία δηκαιολογεί την έννοια του θεού.
Δεν νομίζω. Νομίζω ότι ο άνθρωπος έχει την τάση να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. επειδή ο ίδιος θέλει να επιβάλει τάξη στο περιβάλλον του, όταν βλέπει κάτι που θυμίζει τάξη, νομίζει ότι πρέπει να την επέβαλε ένα νοήμον και συνειδητό ον. Στην πραγματικότητα όμως το πιθανότερο είναι να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: σε ένα σύμπαν όπου επικρατεί ένα είδος τάξης δημιουργούνται μέσω εξέλιξης διάφορα όντα που τείνουν να επιδιώκουν την τάξη, αλλά και να την παρατηρούν γύρω τους και να της προσδίδουν αξία.

Να παρατηρήσω για άλλη μια φορά ότι δεν διευκρινίζεις τι σημαίνει η έννοια "θεός".

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 16:55
από AoratiMelani
Ευχαριστώ, psyche.
Συμφωνούν οι Νικήτας και Sinner με τον ορισμό αυτό;

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 17:44
από Νικήτας
Andrameleh
Σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί το περιβόητο "βίωμα" να μην αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια παραισθητική εμπειρία εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από το υποσυνείδητο σου και τις επιθυμίες σου; Πως μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν είναι ή δεν έιναι έτσι τα πράγματα; έχεις κάποια αντικειμενικά κριτήρια για να κανεις κατι τέτοιο;
Ναι μου έχει περάσει. Από το 1995 μέχρι το 2004 έμεινα εκτός Εκκλησίας και δήλωνα άπιστος. Επίσης από το 1961 που γεννήθηκα μέχρι το 1983 ήμουν εκτός Εκκλησίας.
----------
EvanT
Η γνωστική-θεωρητική κατανόηση του θεολογικού λόγου αποκτά νόημα και σημασία μόνο στα πλαίσια της ζωντανής προσωπικής σχέσης Βούδα και ανθρώπου στην λειτουργική ζωή του ναού. Η διδασκαλία του Βούδα δεν επικυρώνεται μέσα από αποδεικτικές νοητικές διαδικασίες αλλά επαληθεύεται με την επίτευξη της Νιρβάνας που μας δίδαξε ο θεϊκός αβατάρας. Αυτό που βοηθά τον άνθρωπο να βιώσει στην καρδιά του τη Νιρβάνα δεν είναι τόσο η έρευνα και η μελέτη όσο η προσευχή στους αγίους Μποντισάτβα, η αγάπη, η ταπείνωση, η συμμετοχή στην λατρευτική ζωή του ναού και ιδιαίτερα στην περισυλλογή. Η αληθινή θεολογία δεν μαθαίνεται με το μυαλό. Αποκαλύπτεται στην καρδιά. Αυτός που δεν έχει νιώσει στην καρδιά του την ευδαιμονία της Νιρβάνα δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτε για το Βούδα ακόμη και αν σε ολόκληρη τη ζωή του μελετά θεολογία.
Δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Βούδας είναι απόλυτη Γαλήνη μέσα από την μελέτη αλλά μέσα από την μετάνοια. Δηλαδή μέσα από την προσωπική-βιωματική σχέση μαζί Του. Η σχέση-κοινωνία με το Βούδα μάς διδάσκει νοερά ότι ο Βούδας είναι Γαλήνη. Μαθαίνουμε τη Γαλήνη του Βούδα ως ανάπαυση της καρδιάς και γλυκασμό του σύμπαντος κόσμου.
Εvant πολύ ενδιαφέρουσα η παραλλαγή που έκανες και σε ευχαριστώ. Θα μπορούσα να την προσυπογράψω άνετα. Απλά νομίζω ότι ο Χριστός είναι Θεός ενώ ο Βούδας σοφός άνθρωπος. Αλλά ασπάζομαι την βουδιστική σοφία και την μελετώ εδώ και 20 χρόνια.
AoratiMelani
Τι σημαίνει "θεός";
Δώστε πρώτα τον ορισμό του θεού, παρακαλώ, για να μην έχει καθένας άλλα στο μυαλό του όταν απαντάει.
Aorati Melani πολύ ενδιαφέρον το ερώτημά σου αλλά δεν ξέρω να σου απαντήσω. Είχα προσπαθήσει παλιότερα να το απαντήσω σε ένα κειμενάκι αλλά δεν νομίζω ότι το κατάφερα:
Ακολουθώντας την αποφατική οδό θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Αλήθεια της Εκκλησίας δεν είναι τίποτε από όλα όσα μπορούμε να υποθέσουμε με τις ανθρώπινες αντιληπτικές, νοητικές ή φαντασιακές μας δυνατότητες. Δεν είναι ούτε αντικειμενική ούτε υποκειμενική ούτε απόλυτη ούτε σχετική ούτε προσωπική ούτε υπερπροσωπική. Δεν είναι ούτε κοσμοθεωρία ούτε θεωρία ούτε νόμος ούτε κανόνας ούτε υπόθεση ούτε συμπέρασμα ούτε μέτρηση ούτε διαπίστωση ούτε στατιστική πιθανότητα. Η Αλήθεια της Εκκλησίας δεν χαρακτηρίζεται από συνέπεια, συγκρότηση, συνοχή, ευκρίνεια, ακρίβεια, λειτουργικότητα ή χρησιμότητα. Δεν προκύπτει ούτε από έρευνα ούτε από αναζήτηση ούτε από συλλογισμό ούτε από διαλογισμό ούτε από ανάλυση ούτε από σύνθεση ούτε από παρατήρηση ούτε από πείραμα. Δεν είναι αποτέλεσμα ελπίδας η φόβου, παρόρμησης ή ανάγκης, φαντασίας ή μηχανισμού άμυνας. Η Αλήθεια στην Εκκλησία δεν είναι ούτε λόγος ούτε σιωπή ούτε διδασκαλία ούτε υπακοή. (Ούτε ρητή είναι ούτε άρρητη ούτε μυστική ούτε λογική. Ούτε ταπείνωση είναι ούτε αγάπη, () ούτε αγνότητα ούτε προσευχή ούτε αξία ούτε αρετή. Ούτε παράσταση είναι ούτε πεποίθηση ούτε συγκίνηση ούτε έκσταση ούτε φώτιση. Δεν είναι ιδιότητα, διαδικασία, μέθοδος, έννοια, ουσία, φαινόμενο, διάσταση, άποψη ή εντύπωση. Δεν είναι ούτε νόημα ούτε ιδεολογία ούτε δόγμα ούτε βεβαιότητα ούτε αβεβαιότητα ούτε στοιχείο ούτε ηθική ούτε πράξη ούτε αίσθημα ούτε γεγονός.
http://www.psyche.gr/epist2.htm

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 17:57
από earthian
Ακολουθώντας την αποφατική οδό θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Αλήθεια της Εκκλησίας δεν είναι τίποτε από όλα όσα μπορούμε να υποθέσουμε με τις ανθρώπινες αντιληπτικές, νοητικές ή φαντασιακές μας δυνατότητες. Δεν είναι ούτε αντικειμενική ούτε υποκειμενική ούτε απόλυτη ούτε σχετική ούτε προσωπική ούτε υπερπροσωπική. Δεν είναι ούτε κοσμοθεωρία ούτε θεωρία ούτε νόμος ούτε κανόνας ούτε υπόθεση ούτε συμπέρασμα ούτε μέτρηση ούτε διαπίστωση ούτε στατιστική πιθανότητα. Η Αλήθεια της Εκκλησίας δεν χαρακτηρίζεται από συνέπεια, συγκρότηση, συνοχή, ευκρίνεια, ακρίβεια, λειτουργικότητα ή χρησιμότητα. Δεν προκύπτει ούτε από έρευνα ούτε από αναζήτηση ούτε από συλλογισμό ούτε από διαλογισμό ούτε από ανάλυση ούτε από σύνθεση ούτε από παρατήρηση ούτε από πείραμα. Δεν είναι αποτέλεσμα ελπίδας η φόβου, παρόρμησης ή ανάγκης, φαντασίας ή μηχανισμού άμυνας. Η Αλήθεια στην Εκκλησία δεν είναι ούτε λόγος ούτε σιωπή ούτε διδασκαλία ούτε υπακοή. (Ούτε ρητή είναι ούτε άρρητη ούτε μυστική ούτε λογική. Ούτε ταπείνωση είναι ούτε αγάπη, () ούτε αγνότητα ούτε προσευχή ούτε αξία ούτε αρετή. Ούτε παράσταση είναι ούτε πεποίθηση ούτε συγκίνηση ούτε έκσταση ούτε φώτιση. Δεν είναι ιδιότητα, διαδικασία, μέθοδος, έννοια, ουσία, φαινόμενο, διάσταση, άποψη ή εντύπωση. Δεν είναι ούτε νόημα ούτε ιδεολογία ούτε δόγμα ούτε βεβαιότητα ούτε αβεβαιότητα ούτε στοιχείο ούτε ηθική ούτε πράξη ούτε αίσθημα ούτε γεγονός.
Τοτε τι ειναι?

Ουτε το ενα ουτε το αλλο ουτε το παρααλλο.. :shifty: :lol:

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 18:10
από Νικήτας
Τοτε τι ειναι?
Ουτε το ενα ουτε το αλλο ουτε το παρααλλο
Ακριβώς δεν είναι τίποτε από όσα μπορούμε να σκεφθούμε, να υποθέσουμε ή να φανταστούμε.

Σχετιζόμαστε όμως με ατην Αλήθεια-Αγάπη και μεταμορφώνεται η ζωή μας από αυτή τη σχέση. Δεν έχουμε βεβαιότητα αλλά ερωτική αυτο-υπέρβαση. Δεν πιστεύουμε στο Θεό. Πάσχουμε το Θεό. Και αυτό το ιερό πάθος το ονομάζουμε ατυχώς πίστη.

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 18:22
από dtango
Νικήτας έγραψε:Ακολουθώντας την αποφατική οδό θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Αλήθεια της Εκκλησίας δεν είναι τίποτε από όλα όσα μπορούμε να υποθέσουμε με τις ανθρώπινες αντιληπτικές, νοητικές ή φαντασιακές μας δυνατότητες.
Διαβάζοντας το νήμα αυτό στο μυαλό μου ήρθε η εικόνα μιας ομάδας άγγλων ιππέων που με τις χαρακτηριστικές στολές και τα καπελάκια τους τρέχουν πίσω από μια αλεπουδίτσα!

«Που πας καημένε Νικήτα!», σκέφτηκα πριν διαβάσω το δεύτερο σχόλιό σου. Διαβάζοντας όμως όσα έγραψες περί «Αλήθειας της Εκκλησίας», υποπτεύομαι ότι δεν ανήκεις ιδεολογικά στην «ορθόδοξη» ορθοδοξία και ακολουθείς κάποιο βαθιά φιλοσοφημένο θεολογικό δόγμα. Αν έμενες στο Θεός = αγάπη, το οποίο κάποια λογική μπορεί να πει κανείς ότι έχει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αφού θα προσπαθούσα να σου αποδείξω ότι Θεός = μίσος. Η Αλήθεια της Εκκλησίας όμως είναι για μένα τα πεπραγμένα της, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με θεολογικούς στοχασμούς.

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 18:40
από Γιατρος Του Ικα
Nικήτα,κατ'αρχήν για να μη σε παίρνουμε απ'τα μούτρα,καλωσόρισες στο forum.Βλέπω ότι είσαι πιστός και ελπίζω να έχουμε ωραίες και πολιτισμένες συζητήσεις.
Πάνω στο θέμα που θέτεις θα ήθελα να αρχίσω με μιά ερώτηση αν μου επιτρέπεις.Δεν είναι η ύπαρξη προϋπόθεση της βιωματικής σχέσης;Έχω π.χ. βιωματική σχέση με το παιδί μου αλλά από τότε που γεννήθηκε και μετά.Αν κάποιος ισχυριζόταν ότι έχει βιωματική σχέση με τους καλικάντζαρους τι θα συμπεραίναμε ότι υπάρχουν οι καλικάνταροι ή ότι αυτός ο κάποιος μετατρέπει την επιθυμία του σε πραγματικότητα;(Ήπια ερμηνεία).
Πρώτα λοιπόν διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κάποιος ή κάτι και έπειτα διαμορφώνουμε την όποια σχέση μαζί του.Τα άλλα που λες,πολύ ποιητικά,δε λέω,αλλά το μόνο που μας λένε είναι το πως νοιώθεις για τη σχέση σου με αυτό που αντιλαμβάνεσαι ως θείο.Δε μας λέει τίποτα για το οντολογικό του status-απλά ελληνικά αν υπάρχει ή όχι.
Ως προς το πρώτο και βασικό θέμα λοιπόν που θέτει η ανάρτησή σου δεν έχουμε τίποτα που δεν το είχαμε και πριν.Καμία μα καμία ένδειξη,στοιχείο,κάτι τέλος πάντων που να μας κάνει να θεωρήσουμε ότι η ερώτηση "υπάρχει θεός;" θα μπορούσε να έχει θετική απάντηση.
Άλλωστε αφού υποτίθεται ότι ο θεός είναι τόσο υπεράνω της ανθρώπινης αντίληψης που δεν μπορούμε να αποφανθούμε για τις ιδιότητές του,που το ξέρετε ότι ο θεός δεν γίνεται αντιληπτός από τη νόηση αλλά μόνο από το βίωμα;Αν έχει αυτό που λέτε περί υπερβατικής φύσης του θεού οποιαδήποτε βάση τότε όπως το καταλαβαίνω εγώ οι οποιεσδήποτε αποφάνσεις του είδους "ο Θεός είναι αγάπη,είναι φώς είναι βίωμα,είναι πόνος είναι φυτσίκια αράπικα" είναι παντελώς αστήρικτες.Αποφασίστε.Ή ο Θεός είναι ακατανόητος οπότε δεν έχετε ιδέα όχι μόνο τι είναι αλλά και αν είναι(=υπάρχει) καν ή είναι κατανοητός οπότε θα θέλαμε κάποια στοιχεία αν δεν είναι κόπος.

Re: Υπάρχει Θεός;

Δημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ 2009 19:41
από earthian
Ακριβώς δεν είναι τίποτε από όσα μπορούμε να σκεφθούμε, να υποθέσουμε ή να φανταστούμε.
Στη προσπαθεια να απαντησεις σε θεμελιωδη φυσικα ερωτηματα τα οποια ξεπερνουν τις γνωσεις αλλα και τις δυνατοτητες του νευρικου μας συστηματος προς το παρον (σκεψη, φαντασια κτλ), πεφτεις στην ιδια την παγιδα σου και επινοεις μια εννοια "μπαλαντερ" (οπως πολυ ωραια τοποθετηθηκε ενας αλλος συντροφος) η οποια προφανως βρισκεται μεσα στις δυνατοτητες του νοητικου μας συστηματος και η οποια σου προσφερει μια εξ'ανθρωποποιημενη ψευδαισθηση εκλογικευσης-'εξηγησης' για τα αγνωστα ακομη κομματια του δαιδαλωδη φυσικου κοσμου.

Πιστευω οτι αυτο που εγραψες δε λεει απολυτως τιποτα, μοιαζει περισσοτερο με υπεκφυγη, προδιαθεση, ισως στρουθοκαμηλισμο και αμυνα απεναντι στο αγνωστο.
Μπορει επισης να χρησιμοποιηθει και για προσυλητισμο εις βαρος καποιου προδιαθετιμενου βιαστικου εργαζομενου που δεν γουσταρει και πολυ να το παιδευσει + τις υπαρξιακες ελπιδες του και τη σχολικη κατηχηση.

Στατιστικα αμα το σκεφτεις (αν σε ενδιαφερει) και παλιοτερα υπηρχαν αγνωστες πτυχες-λειτουργιες του φυσικου κοσμου και σχεδον παντα επικαλουμασταν το υπερφυσικο μεχρι τελικα την ανακαλυψη και φυσικη εξηγηση του εκαστοτε φυσικου φαινομενου που μας ειχε απασχολησει.

Αρα λοιπον τωρα ο 'θεος' υπαρχει (στο γενικως..) σε οτι δεν εχουμε ακομα ανακαλυψει (οπως παλια) μεχρι να το ανακαλυψουμε οπου στατιστικα βαση αυτων που ηδη εχουμε κατανοησει ειναι πιθανοτερο η εξηγηση να ειναι και παλι φυσικη.

Σκετο μπερδεμα οι θεολογικες σοφιστειες ρε παιδι μου. :snooty: