Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 5 Δημοσιεύσεις ] 

 

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2017 00:05
 Θέμα δημοσίευσης: Συνταγματική Αναθεώρηση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2017 00:05 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: 07 Ιουν 2017 23:42
Δημοσιεύσεις: 4
Καλησπέρα και από μένα. Στην αρχή είπα να συστηθώ στο θέμα των συστάσεων αλλα μιας που θέλω να ανοίξω και θέμα ας το κάνω μαζί και για λόγους οικονομίας. Είμαι ο Βασίλης, δικηγόρος, ζω Θεσσαλονίκη, και αυτό είναι η πρώτη μου παρέμβαση στο φόρουμ.
Αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το θέμα ορμώμενος από την κουβέντα που γίνεται για την συνταγματική αναθεώρηση και τον διάλογο που γίνεται (ή δεν γίνεται) για την αλλαγή του ''κατάπτυστου'' άρθρου 3 που παρά τον τίτλο του μόνο τις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας δεν ορίζει...
Θυμίζω το άρθρο γι αυτους που δεν το γνωρίζουν.
1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Κατα τη γνώμη μου υπάρχει ευφορο κλίμα για αλλαγές, όχι κοσμοιστορικές (δυστυχώς) αλλά τουλάχιστον μια προσθήκη και αρκετές αφαιρέσεις σε ένα άρθρο παρωδία του Συντάγματος. Παραδείγματος χάριν θα μπορούσε να οριστεί ένας ήπιος διαχωρισμός (μια μεταβατική κατάσταση που θα τον φέρει σαν ώριμο φρούτο). Για να δώσω ιδέες ομάδα συνταγματολόγων προτείνει το ''Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.'' Ειναι μια αρχή διαλόγου αλλά ισως θα μπορούσαμε να το πάμε και παραπέρα. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2017 08:48
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγματική Αναθεώρηση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιουν 2017 08:48 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 03 Ιαν 2010 09:59
Δημοσιεύσεις: 2896
Καλώς ήλθες hummingbird.

Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας είναι μια πολύπλοκη ιστορία που δεν εξαντλείται στο α.3.
Η ένωση πάντως στην σχετική πρότασή της προτρέπει σε διαγραφή και κατάργηση του α.3.
Έτσι υποστηρίζει και εξηγεί το γιατί και ο κος Μιχάλης Σταθόπουλος στην ημερίδα για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας που επίσης διοργάνωσε η ένωση πρόσφατα.Αν θες την γνώμη μου, το να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το άρθρο με όποια διαφορετική διατύπωση είναι "άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς" δηλ. κατάπτυστη και καταγέλαστη προσπάθεια να πούμε πως κάναμε διαχωρισμό και να κάνουμε μια τρύπα στο νερό :snooty: :naughty: .

_________________
Don't need no time for prayer, don't save no knee-pads for me up there
If your head's alright, you don't need binoculars to see the light
You don't need no miracle vision, Bet your life you don't need religion
"Lemmy"


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Ιουν 2017 22:34
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγματική Αναθεώρηση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Ιουν 2017 22:34 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: 07 Ιουν 2017 23:42
Δημοσιεύσεις: 4
Γεια σου Ατίθασε Γιέ,
Ειδα το βίντεο και συμφωνω σε κάποια πράγματα. Απο την άλλη δεν ξέρω πόσο εφικτό θα ήταν μια ''απότομη'' κατάργηση χωρίς ρύθμιση για τους εξής λόγους.
Κατ'αρχας, καθαρά για νομικούς λόγους διαφωνώ με τον κύριο Σταθόπουλο οτι η διάταξη δεν εχει εννομες συνέπειες. Καμία διάταξη του Συντάγματος δεν υπάρχει χωρίς λόγο και χωρίς κανονιστικό περιεχόμενο. Το στατιστικό γεγονός της ''επικρατούσας θρησκείας'' δινει συνταγματικό έρεισμα τόσο στην εκκλησιαστική παρουσία σε πλήθος εκδηλώσεων της πολιτικής ζωής, στην υπαρξη θρησκευτικών αργιών, ίσως ακόμη και στο καθεστώς ΝΠΔΔ της εκκλησίας. Προφανώς και διαφωνώ με ολα αυτά, όμως μια κατάργηση θα δημιουργούσε κατ'εμε περισσότερα προβλήματα απ'όσα θα ελυνε. Αντίθετα, η ρύθμιση μιας κατάστασης που θέλοντας και μη στατιστικα είναι ένα αντικειμενικό γεγονός (πλειοψηφούσα θρησκεία) θα ήταν μια πιο σωφρων λύση.
Βέβαια, καθαρά προσωπικά, ονειρεύομαι μια Ελλάδα ακηδεμόνευτη από παπαδαριό, ένα σύγχρονο ευρωπαικό κράτος χωρίς καν ρυθμιση για τέτοια ζητήματα που θεωρούνται δεδομένα. Θα ήταν ευχής έργο η κοινωνία να στήριζε μια τέτοια προσπάθεια απογαλακτισμού.
Υπο τις δεδομένες συνθήκες και στο υφιστάμενο πλαίσιο καταλήγω οτι χρειαζόμαστε μια αλλαγή και μάλιστα μια αλλαγή σαφή στο Σύνταγμα. Ένα delete χωρίς περαιτέρω πολιτικη και κοινωνική βούληση θεωρώ οτι δεν θα ειναι αποτελεσματική λύση, ίσως ενα δευτερο στάδιο. Μακάρι να διαψευστώ ευχάριστα απο την πραγματικότητα :)


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Ιουν 2017 10:51
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγματική Αναθεώρηση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Ιουν 2017 10:51 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 03 Μαρ 2009 21:27
Δημοσιεύσεις: 8050
Τοποθεσία: Sun City
Όνομα Ιστότοπου:
Τεμπέλικες Σκέψεις...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι εκτός θέματος δημοσιεύσεις αφαιρέθηκαν.
Τελευταία προειδοποίηση.

Edit: Demetrios 24ωρο ban, καθώς συνεχίστηκαν τα εκτός θέματος.

_________________
It is by will alone I set my mind in motion.


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 14 Ιουν 2017 03:52
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγματική Αναθεώρηση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 14 Ιουν 2017 03:52 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 14 Απρ 2012 23:36
Δημοσιεύσεις: 1367
Δεν είμαι νομικός, ωστόσο είχα θέσει κάποτε εδώ το ερώτημα, αν έχω το δικαίωμα ως πολίτης να μην αποδέχομαι το Σύνταγμα για λόγους συνείδησης, δεδομένου ότι είναι γραμμένο στο όνομα της Αγίας Τριάδας, στην ύπαρξη της οποίας δεν πιστεύω.

Η απάντηση θυμάμαι ήταν απογοητευτική. Είμαι υποχρεωμένος να τηρώ το Σύνταγμα (είχα ορκιστεί μάλιστα κάποτε σ' αυτό ως νεοσύλλεκτος στρατιώτης), είτε πιστεύω στην... αγίαν, αδιαίρετην και ομοούσιον, είτε όχι.


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 5 Δημοσιεύσεις ] 


Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot]


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com