Αθεΐα στη σχολική εφημερίδα...

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Απάντηση
Δημήτρης_Κ
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 15 Οκτ 2015 23:59

Καλησπέρα ( ή μάλλον καλημέρα), αυτή είναι η πρώτη φορά που γράφω σε αυτό το forum και για να πω την αλήθεια είμαι "φρέσκος" στο θέμα Αθεΐα...
Είμαι 17 χρονών, μαθητής Γ' Λυκείου Τεχνολογικής κατεύθυνσης (αρκετά καλός θέλω να πιστεύω) και δηλώνω άθεος τα τελευταία 2 χρόνια. Φυσικά, δεν έχω εμβαθύνει σε αυτό εξ' αιτίας περιορισμένου χρόνου, όμως φέτος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ξεκίνησα σιγά-σιγά να ασχολούμαι στον ελεύθερο χρόνο μου (ο οποίος είναι ελάχιστος) και διάβασα κάποια άρθρα περί αθεΐας, από έλληνες και ξένους ανρθώπους αυτού του κλάδου. Τέλος πάντων για να μην τα πολυλογώ, πήρα την απόφαση να γράψω στη σχολική εφημερίδα για το θέμα Αθεΐα και Ελεύθερη Σκέψη. Ευελπιστώ να υπάρχει μια θέση και για εμένα εκεί και προπαντός αν υπάρχει χώρος στην εφημερίδα να μου τον δώσουν για να γράψω... :? Ζω στα Γρεβενά, μια μικρή πόλη που τολμώ να πω πως βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω σε όλους τους τομείς, φοβάμαι ότι ο υπεύθυνος καθηγητής δεν θα μου δώσει την άδεια να γράψω για τον λόγο ότι θα προσβληθούν αρκετοί αναγνώστες. Μην ξεχάσω να αναφέρω πως ο καθηγητής που είναι υπέυθυνος για την εφημερίδα δεν έχει κάποιο πρόβλημα( έτσι νομίζω τουλάχιστον) και ο θεολόγος του σχολείου είναι πρόθυμος να στηρίξει την προσπάθεια μου.
Αυτό που θέλω είναι η βοήθεια σας στην επιλογή των θεμάτων ή τουλάχιστον κάποιες ιδέες για το περιεχόμενο. Στόχος μου είναι να προβληματίσω, να αφυπνίσω και να δώσω κίνητρα -στους συμμαθητές μου αλλά και γενικά στους αναγνώστες της εφημερίδας- για να ξανασκεφτούν το θέμα της θρησκείας. Είμαι πρόθυμος να αφιερώσω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ και να κάνω μια ολοκληρωμένη έρευνα πάνω σε κάθε θέμα.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Καλώς μάς ήρθες και καλή σου επιτυχία. Από όσα λίγα μας έγραψες, συμπεραίνω ότι πρέπει πρώτα να διασφαλίσεις ότι θα γίνει η δημοσίευση, ώστε να έχει νόημα ο όποιος κόπος κι εργασία σου, πράγμα που μας φέρνει στη δεύτερή μου παρατήρηση, πως για να διασφαλιστεί αυτό αλλά και για να μπορούμε να σε βοηθήσουμε είναι απαραίτητο να γίνεις πολύ πιο σαφής, λεπτομερής και περιγραφικός ως προς το θέμα σου και τι αυτό -επακριβώς, ή έστω μέσες άκρες- θα πραγματεύεται.

Σαν πρώτη δική μου πρόταση, θεωρώ ότι θα ήταν καλό και σκόπιμο να ρίξεις μια ματιά στην κάτωθι σειρά άρθρων:
Αποχαιρετισμός στη θρησκευτική πίστη
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Δημήτρη καλώς ήλθες και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!

Εγώ θα πρότεινα μια ανάλυση του τι σημαίνει άθεος και αθεϊα, με μια μίνι ιστορική αναδρομή. Μπορείς να γράψεις ότι η λέξη άθεος υπάρχει από την αρχαιότητα, αλλά η σημασία της έχει αλλάξει στους αιώνες. Στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε τον ασεβή, κατά τον Μεσαίωνα σήμαινε αυτόν που αρνείται την ύπαρξη θεού (την οποία το κατεστημένο θεωρούσε δεδομένη) ενώ σήμερα σημαίνει αυτόν που δεν πιστεύει στον θεό (δηλαδή θέλει αποδείξεις της ύπαρξης αυτής, δεν την δέχεται αναπόδεικτα, όπως ο πιστός). Άθεοι με αυτήν την έννοια, δηλαδή άνθρωποι που δεν πίστευαν στην ύπαρξη θεών, υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα. Ο Πρωταγόρας είχε πει "Για τους θεούς δεν μπορώ να γνωρίζω τίποτα: ούτε ότι υπάρχουν, ούτε ότι δεν υπάρχουν, ούτε τι λογής μορφή έχουν. Γιατί είναι πολλά τα όσα εμποδίζουν να γνωρίζουμε. Από τη μία το άδηλο του ζητήματος και από την άλλη η συντομία της ανθρώπινης ζωής" ("Περί μεν Θεών ουκ έχω ειδέναι, ουθ' ως εισίν ουθ' ως ουκ εισίν ουθ' οποιοί τινές ιδέαν, πολλά γαρ τα κωλύοντα ειδέναι ή τ' αδηλότης και βραχύς ών ο βίος του ανθρώπου".). Αυτή η θέση χαρακτηρίζεται ως αγνωστικισμός, επειδή δηλώνει ότι κατά τη γνώμη του δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχουν θεοί, ταυτόχρονα όμως είναι και αθεϊσμός, επειδή δεν πιστεύει, δεν δέχεται δηλαδή εκ προοιμίου και χωρίς αποδείξεις την ύπαρξη θεών, όπως κάνουν τα διάφορα θρησκευτικά δόγματα. Οι Επικούρειοι έλεγαν "Έχει ο Θεός τη βούληση να εμποδίσει το Κακό αλλά δεν μπορεί; Άρα δεν είναι Παντοδύναμος. Μπορεί αλλά δεν θέλει; Τότε δεν είναι Πανάγαθος. Έχει τόσο τη βούληση, όσο και τη δύναμη να το εμποδίσει; Τότε από πού προέρχεται το Κακό; Δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε τη δύναμη; Τότε γιατί τον λέμε Θεό;". Ο Επίχαρμος έλεγε "Νήφε και μέμνησ' απιστείν", δηλαδή να παραμένεις νηφάλιος και να θυμάσαι να αμφισβητείς.

Στην πορεία της ιστορίας η λέξη φορτίστηκε αρνητικά, όμως αυτό έχει πλέον αλλάξει. Από τον Διαφωτισμό και μετά η αθεϊα έγινε σαφές ότι είναι απόρροια της ελεύθερης σκέψης, η οποία τολμά να αμφισβητήσει τα δόγματα και αναζητά επιχειρήματα για την ύπαρξη θεού. Ο αθεϊσμός αποτελεί κομμάτι του ανθρωπισμού (ουμανισμού), της φιλοσοφίας που τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο της. Πολλοί μεγάλοι σύγχρονοι στοχαστές ήταν άθεοι, όπως π.χ. ο Μπέρτραντ Ράσσελ και ο Στήβεν Χώκινγκ.

Η αθεϊα έχει λανθασμένα συσχετιστεί με την ανηθικότητα, επειδή οι περισσότερες θρησκείες δίνουν και ηθικούς κανόνες. Όμως οι ηθικοί κανόνες δεν χρειάζονται θρησκείες για να υπάρξουν. Υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες, και φυσικά οι άθεοι έχουν ηθική, απλώς η δική τους ηθική δεν υπαγορεύεται από κάποια θρησκεία, αλλά από την ίδια την συνείδησή τους. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι στις φυλακές τα ποσοστά των θρήσκων είναι μεγαλύτερα παρά έξω, καθώς επίσης και ότι στα πιο προηγμένα πολιτιστικά κράτη τα ποσοστά άθεων είναι μεγαλύτερα.

Αυτά σαν γενικές ιδέες, μπορείς να ψάξεις για στοιχεία και να τα εμπλουτίσεις, αν σου αρέσει η ιδέα.
Off Topic
Βλέπω ότι ποστάρισες στις 2 τα ξημερώματα. Δεν ρίχνεις λίγο ύπνο βρε παιδάκι μου; Πάνω στην ανάπτυξη είσαι ακόμη! :D
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Ήταν κι άλλος ένας αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που είχε πει κάποιο απόφθεγμα αθεϊστικό, θυμάται κανείς; Ο Ξενοκράτης μήπως; Και τι είχε πει ακριβώς; Για λίγο τη βοήθεια του κοινού!
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Καλώς ήρθες, Δημήτρη!

Αποδεχόμενος την πρόκληση της Μελάνης, ας πω ότι ο πρώτος αρχαιοέλληνας φιλόσοφος που αναφέρεται ως άθεος είναι ο Διαγόρας ο Μήλιος (5ος πκχ). Δυστυχώς ό,τι γνωρίζουμε από αυτόν είναι από τρίτες πηγές, συχνά πολύ μεταγενέστερές του.

Ένα περιστατικό που περιγράφει ο Κικέρωνας είναι ότι ένας φίλος του Διαγόρα προσπαθώντας να τον πείσει ότι υπάρχουν θεοί, του είπε: «Δεν βλέπεις πόσα αφιερώματα υπάρχουν στους ναούς από ανθρώπους που σώθηκαν από φουρτούνες και ναυάγια χάρη στις επικλήσεις τους στους θεούς;» Ο Διαγόρας απάντησε «Αυτοί που δεν σώθηκαν δεν μπόρεσαν να κάνουν αφιερώματα.» (Ή κάπως έτσι.)
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Από εδώ:
Ο Κικέρων δίνει κι άλλο παράδειγμα, όπου ο Διαγόρας ήταν σε ένα πλοίο, στην τρικυμιώδη θάλασσα και το πλήρωμα πίστεψε, ότι το αίτιο τής τρικυμίας ήταν, το ότι είχαν μαζί τους αυτόν τον άθεο άνθρωπο. Ο Διαγόρας τότε αναρωτήθηκε εάν και όλα τα άλλα πλοία, που αντιμετώπιζαν την ίδια φουρτούνα, είχαν μαζί τους και από έναν Διαγόρα.
Όμως δεν έλεγα τον Διαγόρα τον Μήλιο, άλλον λέω. Να με πάρει, δεν θυμάμαι καθόλου - κι όμως πριν κάνα μήνα είχα ποστάρει γνωμικό του στο φέισμπουκ.

Εδώθα βρεις ωραία παραθέματα από αρχαίους Έλληνες που δεν ήταν θεϊστές, αναφέρεται εκτός από τον Πρωταγόρα και ο Αριστοτέλης, ο Διογένης, ο Αριστοφάνης. Επίσης ο Ηράκλειτος ήταν υλιστής και ως προς την ύπαρξη θεού ήταν μάλλον ντεϊστής.

ΕΔΙΤ: Επιτέλους, τον βρήκα! Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος:
Αν τα άλογα και τα βόδια είχαν τα χέρια και μπορούσαν να ζωγραφίσουν οι θεοί τους θα ‘μοιαζαν πολύ με άλογα και βόδια.
(ἀλλ' εἰ χεῖρας ἔχον βόες <ἵπποι τ'> ἠὲ λέοντες ἢ γράψαι χείρεσσι καὶ ἔργα τελεῖν ἅπερ ἄνδρες, ἵπποι μέν θ' ἵπποισι, βόες δέ τε βουσὶν ὁμοίας.)
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Καλώς ήρθες και από μένα…

Και μια και έχουν πιάσει όλοι τα αρχαία καλό θα ήταν να ασχοληθείς με την αθεΐα όχι σαν λογικό αποτέλεσμα της σύγχρονης επιστήμης αλλά σαν ορθολογικό επιχείρημα από καταβολής της ανθρωπότητας.
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

:text-goodpost: Σωστός!
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Γιάννης Χιώτης
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: 26 Αύγ 2015 14:25
Όνομα Ιστότοπου: -

Γεια σου Δημήτρη.

Όπως είπαν και οι προηγούμενοι πρέπει πρωτίστως να απενοχοποιήσεις την αθεΐα.
Δυστυχώς αρκετοί πιστοί αισθάνονται ότι οι άθεοι και οι σατανιστές είναι το ίδιο,θέλουν έτσι απλά να κάνουν κακό,με τι διαφορά ότι οι σατανιστές το παρατραβάνε κάνοντας τελετές και άλλα κακουργήματα.Θα πρέπει με τον τρόπο σου εφόσον του ξέρεις καλύτερα από εμάς να τους πεις ότι πιστεύουμε στην αγάπη την δικαιοσύνη και η συμπεριφορά μας έχει κανόνες,απλά δεν δοξάζουμε τον ανύπαρκτο θεό ούτε φοβόμαστε τον ανύπαρκτο σατανά.
Απάντηση