απαγορευμένη λέξη η εβραϊκή ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Συζητήσεις γύρω απ' την αθεΐα, και γενικά τη ζωή χωρίς θρησκεία, θεούς, και δεισιδαιμονίες.
Απάντηση
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

ψάχνοντας να βρώ πηγές επίσημες για την εβραική μυθολογία στην ελληνική βιβλιογραφία πλήν ενός συγγραφέα δεν συνάντησα σχεδόν τίποτε απολύτως μπήκα στην μυθολογία στο βικιπαιδεια και μου έβγαλε το παρακάτω κείμενο που στην ουσία λέει μην ασχολείστε με την προέλευση των τριών θρησκειών ιουδαισμού χριστιανισμού και ισλαμισμού αλλά με το τι προσφέρουν αυτές στην ψυχή με λίγα λόγια αλλά λόγια να αγαπιόμαστε.

'''''Οι μυθολογικές μορφές τις περισσότερες φορές συνδέονται με κάποιες θρησκείες, όπως και οι μυθολογίες. Ορισμένοι χρησιμοποιούν τις λέξεις μύθος και μυθολογία, προκειμένου να χαρακτηρίσουν τις ιστορίες κάποιας θρησκείας ως ψευδείς ή τουλάχιστον αμφίβολες. υπάρχουν πολλοί που δε θεωρούν ως ιστορικά αληθείς τους μύθους που περιβάλλουν την προέλευση και την ανάπτυξη θρησκειών, όπως ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός ή ο Ισλαμισμός. Σε κάθε περίπτωση, αντί να εμπλέκεται κανείς με την ιστορικότητα ή μη τέτοιων ιδρυτικών ουσιαστικά μύθων είναι προτιμότερο να στρέφεται προς το δυναμισμό τους και τις ανάγκες που ικανοποιούν για την ανθρώπινη ψυχή.''''

Υ.Γ. δεκτή οποιαδήποτε πηγή η σύγγραμμα σε ελληνική μετάφραση για εβραική μυθολογία. ευχαριστώ.
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Ετσι ειναι θεοφιλε.Κανεις δεν συμπαθει τους εβραιους γιατι οταν ηρθε ο μεσσιας στην γη αυτοι οχι μονον δεν τον πιστεψαν,αλλα τον σταυρωσαν και για αυτον τον λογο δεν ειναι διολου καλοι οπως εμεις που αγαπαμε αυτον ακριβως τον μεσσια που αυτοι δεν πιστεψαν οταν ειχαν την ευκαιρια.

Ευτυχως που ειμαι χριστιανος και δεν τους μοιαζω διολου,και δεν εχω κι ουτε θελω να χω με δαυτους καμμια σχεση.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Ενώ η λέξη "χριστιανική μυθολογία"; :mrgreen:

Εγώ τη χρησιμοποιώ κατά κόρον πάντως, με την ελπίδα να τη συνηθίσουν τα αυτιά του κόσμου, ίσως να περάσει και μέσα σε κανέναν εγκέφαλο. Προκειμένου μάλιστα για μύθους της λεγόμενης "παλαιάς διαθήκης" λέω "εβραιοχριστιανική μυθολογία".
υπάρχουν πολλοί που δε θεωρούν ως ιστορικά αληθείς τους μύθους που περιβάλλουν την προέλευση και την ανάπτυξη θρησκειών
...άκου να δεις πράματα...
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Ibraim Bielidopoulos
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 1851
Εγγραφή: 04 Φεβ 2013 00:30
Όνομα Ιστότοπου: -

Θεόφιλε αν θες να μάθεις για κάτι στο διαδίκτυο και ψάχνεις ειδικά στη wikipedia, πας κατευθείαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, στην αγγλόφωνη έκδοση (wikipedia.org). Η ελληνόφωνη τις περισσότερες φορές εκτός από το ότι υστερεί, αποτελείται συνήθως από παλιές μεταφράσεις λημμάτων της αγγλόφωνης που όμως δεν έχουν ανανεωθεί, είτε από έναν και μόνο συντάκτη ο οποίος αναφέρει τη μία άποψη, δηλαδή την δική του, μια και δεν έχει ασχοληθεί κάποιος άλλος και δεν πρόκειται να ασχοληθεί. Αυτό φυσικά ισχύει και για τη wikipedia την ρωσόφωνη και δεν ξέρω και γω ποια άλλη.
Το απόσπασμα που παρέθεσες είναι από το λήμμα Μυθολογία της ελληνόφωνης.
Τώρα δες και εδώ:
Jewish mythology
Hebrew mythology
Θεωρώ μεγάλο κατόρθωμα της σύγχρονης κοινωνίας που δεν έχει αρχίσει διαμάχες μέσα στην wikipedia για τις θρησκείες και για το πως να γράφονται τα λήμματα με θρησκευτικά θέματα. Για φαντάσουν να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς, ίσως να το δούμε και αυτό. Σημειωτέον η wikipedia φιγουράρει μεταξύ της 6ης και 7ης θέσης παγκοσμίως στη λίστα των κορυφαίων sites:
http://www.alexa.com/topsites
http://www.alexa.com/topsites/countries/GR
Ως εκ τούτου συχνά βρίσκεται και θα βρίσκεται στο στόχαστρο για την εγκριτότητα των λημμάτων της, μια και το τι γράφει έχει σημασία, λόγω της τεράστιας απήχησης που έχει στον κόσμο. Και φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις χρησιμοποίησής της για πολιτικούς σκοπούς.

O Πούτιν φτιάχνει δική του Wikipedia -Τον ενοχλούν όσα γράφονται στην υπάρχουσα.
Όπως ανακοίνωσε η Προεδρική Βιβλιοθήκη του Κρεμλίνου, η εναλλακτική, απολύτως ρωσική, Wikipedia στοχεύει να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα της σύγχρονης Ρωσίας -εντελώς διαφορετική από αυτή που υπάρχει τώρα στον επίσημο κόμβο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρικής Βιβλιοθήκης του Κρεμλίνου, «η Wikipedia δεν παρέχει αρκετά λεπτομερείς και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με διάφορες ρωσικές περιοχές, αλλά και με τη ζωή στη χώρα, εν γένει».

http://www.iefimerida.gr/news/178761/o- ... -yparhoysa
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

Ibraim Bielidopoulos έγραψε:Θεόφιλε αν θες να μάθεις για κάτι στο διαδίκτυο και ψάχνεις ειδικά στη wikipedia, πας κατευθείαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, στην αγγλόφωνη έκδοση (wikipedia.org).
Αγγλικά δεν γνωρίζω. και η βικιπαιδεια στην αγγλική δεν έχει και πολλές μεταφράσεις λημμάτων στα ελληνικά. οπότε πήγα κι εγώ και αγόρασα ένα βιβλίο με τίτλο ''πως γεννιούνται ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές'' του εμμανουήλ γιαροσλάβσκι το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1923 μετά την οκτωβριανή επανάσταση με σκοπό να προπαγανδίσει τις αθειστικές θέσεις των κομμουνιστών απέναντι στην θρησκοληψία του ρώσικου λαού που σε μεγάλο βαθμό ήταν αμόρφωτος. έχω φτάσει στην μέση περίπου και παρόλο που επεκτείνετε πάρα πολύ στην σύγκριση του χριστιανισμού με άλλες θρησκείες, οι αναφορές και οι παραπομπές σς άλλους συγγραφείς φαίνεται πώς έχει κάνει πολύ σπουδαία δουλειά για εκείνη την εποχή. σε σχέση με σημερινές μελέτες θεωρείται ισάξιο παρόλη την απλοικότητα του απλοικότητα ίσως για να έχουν πρόσβαση και να το κατανοήσει ο απλός κόσμος της εποχής του.
η μυθολογίες είναι κοινό γνώρισμα όλων των θρησκειών αναιξαιρέτως, όμως σήμερα εδώ στην ελλάδα και ειδικά στην εκπαίδευση δεν τολμούν ούτε οι μαθητές /φοιτητές ειδικά οι δάσκαλοι/καθηγητές να ξεχωρίσουν επίσημα στην ώρα της διδασκαλίας τον μύθο της παλαιάς διαθήκης και των ευαγγελίων με την ιστορία. στην τελευταία μάλιστα στην α λυκείου γίνεται και αναφορά στο πρόσωπο του ιησού σαν ιστορικό πρόσωπο.
ενώ ασχολούνται με όλες τις μυθολογίες εδώ στην χώρα μας , θεωρούν βαρύ αμάρτημα και ταμπού να θίξουν την εβραική μυθολογία που δεν είναι άλλη από την βίβλο και σε μεγάλο μέρος και την καινή διαθήκη.
Απάντηση