Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 6 Δημοσιεύσεις ] 

 

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Ιουν 2014 12:45
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Ιουν 2014 12:45 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 17 Νοέμ 2010 09:49
Δημοσιεύσεις: 3230
Τοποθεσία: Λυκαβηττός
Άθεοι, ο απόλυτος «Άλλος» της Τουρκίας
Ταμπού
http://tvxs.gr/news/kosmos/atheoi-o-apo ... s-toyrkias

Επιμέλεια: Μικαέλα Κόλλια

Η Τουρκία ιδρύθηκε ως κοσμικό δημοκρατικό κράτος το 1923. Σήμερα, σχεδόν ένα αιώνα μετά, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι το κράτος γίνεται όλο και πιο συντηρητικό και θρησκευτικό, περιθωριοποιώντας και απειλώντας όχι μόνο τους άθεους αλλά και τις θρησκευτικές μειονότητες.

«Το να είσαι άθεος είναι ακόμα θέμα ταμπού στην Τουρκία», λέει ο Σινέμ Κορoγλού, μέλος του Συλλόγου Αθεϊσμού, την πρώτη επίσημη οργάνωση για τους άθεους στη χώρα. «Με τη σημερινή κυβέρνηση είναι και πιο δύσκολο», προσθέτει.

Ο Σύλλογος Αθεϊσμού που συστάθηκε στις αρχές του 2014 στην Κωνσταντινούπολη, έχει ως στόχο να δώσει φωνή και να στηρίξει τους άθεους στην Τουρκία, μια χώρα που δεν είναι γνωστή για την αγάπη στους «άπιστους».

Οι πολιτικοί του θρησκευτικού συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχουν επανειλημμένως εκφραστεί εχθρικά για τους άθεους. Πέρυσι, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, ο Μαχμούντ Mασίτ, επιτέθηκε στους άθεους μέσω του Twitter, χαρακτηρίζοντας τους «ασπόνδυλους ψυχοπαθείς που προσποιούνται ότι είναι άθεοι και θα πρέπει να αφανιστούν». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει επίσης προσβάλει διαδηλωτές, αποκαλώντας τους «άθεους και τρομοκράτες».

«Είναι πραγματικά εξευτελιστικό», είπε ο Κορoγλού, μιλώντας στο Inter Press Service από το μικρό γραφείο του συλλόγου στην κοσμοπολίτικη συνοικία Kadikoy της Κωνσταντινούπολης, γνωστή ως προπύργιο του κοσμικού κράτους. Αλλά, προσθέτει ότι τα σχόλια των πολιτικών αντικατοπτρίζουν τις κυρίαρχες απόψεις της τουρκικής κοινωνίας. «Αυτή είναι η νοοτροπία της πλειοψηφίας των Τούρκων, γεγονός που πρέπει εμείς να το αλλάξουμε».

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Bahçeşehir της Κωνσταντινούπολης το 2011, το 64% των ερωτηθέντων δεν θα ήθελαν να έχουν γείτονα έναν άθεο, 67% δεν θα ήθελε ένα ανύπαντρο ζευγάρι και το 72% δεν θα ήθελε κάποιον που πίνει αλκοόλ.

Ο Μουσταφά Ακιόλ, Τούρκος συγγραφέας και υπέρμαχος μιας ανεκτικής μορφής του Ισλάμ, υποστηρίζει ότι οι άθεοι θεωρούνται ως ο απόλυτος «Άλλος» στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι «στην συνείδηση ​​του κοινού, κυρίως μεταξύ των συντηρητικών, οι άθεοι θεωρούνται ανήθικοι και βρόμικοι και τους καταλογίζονται όλα τα αρνητικά πράγματα που θα μπορούσατε να φανταστείτε».

Τέτοιο μίσος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διένεξη. Ο Μπαρμπαρός Σανσάλ, διακεκριμένος σχεδιαστής μόδας και ακτιβιστής, είναι επίσης ένας πολύ γνωστός άθεος, ο οποίος δηλώνει ότι λαμβάνει πολλά απειλητικά μηνύματα ότι θα τον σκοτώσουν και θα τον βασανίσουν, ζητώντας του να εγκαταλείψει τη χώρα.

Απειλητικά τηλεφωνήματα έχει λάβει και ο Σύλλογος Αθεϊσμού αλλά όπως ανέφερε στο IPS ένας από τους ιδρυτές και προσωρινός πρόεδρος του συλλόγου, Τόλγκα Ιντσί, δε τα παίρνουν στα σοβαρά.

Μια από τις αιτίες που πυροδοτούν τέτοιες εχθρικές αντιδράσεις, σύμφωνα με τον Ακιόλ, είναι ο τρόπος που τα συντηρητικά θρησκευτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τους μη-μουσουλμάνους, ειδικά τους άθεους. Η κυρίαρχη προπαγάνδα τους δαιμονοποιεί κι τους αντιμετωπίζει ως ανήθικους και άνευ αξίας.

Ο Ιντσί τονίζει ότι ο Σύλλογος έχει ήδη δεχθεί επιθέσεις από το Τύπο και ειδικά από τις θρησκευτικές εφημερίδες Haber Vaktim και Milli Gazete. «Είπαν ότι θα προσπαθήσουμε να διαδώσουμε τον αθεϊσμό και ότι θα ξεκινήσουμε έναν πόλεμο κατά της θρησκείας», προσθέτει γελώντας.

Από την πλευρά του ο Κορογλού επιμένει ότι ο Σύλλογος δεν προσπαθεί να ξεκινήσει κανένα πόλεμο ή να μεταπείσει οποιονδήποτε. Θέλει απλώς να προσφέρει την ενημέρωση για τον αθεϊσμό και να υποστηρίξει τους άθεους της Τουρκίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι «δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε κανενός τη θρησκεία. Είμαστε ένας Σύλλογος που προσπαθεί να υπερασπιστεί τους άθεους και θέλουμε να διαδώσουμε ότι είμαστε άνθρωποι, όπως όλοι».

Ωστόσο, Ιντσί επιμένει: «θέλουμε την εκκοσμίκευση μας πίσω», τονίζοντας ότι το κράτος γίνεται όλο και πιο συντηρητικό και θρησκευτικό, περιθωριοποιώντας και απειλώντας όχι μόνο τους άθεους αλλά και τις θρησκευτικές μειονότητες.

Από τους 74 εκατομμύρια κατοίκους της Τουρκίας, το 99,8% είναι μουσουλμάνοι, με το 80-85% από αυτούς σουνίτες. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης 10 με 15.000.000 Αλεβίτες (μια αίρεση του Σιιτικού Ισλάμ που είναι γνωστή για τα πιο χαλαρά θρησκευτικά έθιμα) και μικρότερα ποσοστά Χριστιανών, Εβραίων και άθεων.

Παράλληλα, μια δημοσκόπηση του 2005 έδειξε ότι το 95% των Τούρκων ερωτηθέντων πιστεύουν στο Θεό, ενώ μια άλλη το 2006 ανέφερε ότι το 69 % δήλωσε ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για αυτούς.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας περιλαμβάνει τα θρησκευτικά ως υποχρεωτικό μάθημα και επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο σουνίτικο Ισλάμ. Όλοι οι πολίτες πρέπει να δηλώσουν τη θρησκεία τους στη ταυτότητά του, χωρίς να υπάρχει επιλογή να δηλωθούν ως άθεοι. Υπάρχουν, επίσης, κρατικές υπηρεσίες ταφής που παρέχονται μόνο για τις ισλαμικές κηδείες, ενώ απαγορεύουν ρητά τη καύση των νεκρών.

Η κολοσσιαία κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις θρησκευτικές υποθέσεις - η Diyanet - προωθεί μόνο το σουνίτικο Ισλάμ. Δεδομένου ότι το ΑΚΡ ανέλαβε την εξουσία το 2002, ο προϋπολογισμός του υπερπενταπλασιάστηκε και ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε από 74.000 σε πάνω από 141.000.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει θεσπίσει νόμους που πολλοί επικριτές της τους χαρακτηρίζουν ως θρησκευτικά φανατισμένους. Μάλιστα, πέρυσι, ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει τις πωλήσεις αλκοόλ, ένας νόμος που σύμφωνα με τον Ερντογάν «μένει πιστός στις θρησκευτικές εντολές».

Επίσης, ο ισχύων Νόμος 216 καθιστά παράνομη την προσβολή των θρησκευτικών αξιών και έχει χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη πολλών ατόμων υψηλού προφίλ, όπως του παγκοσμίου φήμης κλασικού μουσικού Φαζέλ Σάι και της γλωσσολόγου και συγγραφέα Σεβάν Νισανιάν. Και οι δύο διώχθηκαν για σχόλια στο Ίντερνετ που θεωρήθηκαν προσβλητικές προς το Ισλάμ.

«Νομίζω ότι ο νόμος είναι πολύ αμφίβολος. Είναι σαν μια λαστιχένια ζώνη. Μπορούν να τεντώσουν με όποιον τρόπο θέλουν. Ίσως λέγοντας ότι είμαι άθεος θεωρούν ότι υποβιβάζω τις δικές τους θρησκευτικές αξίες», σχολιάζει ο Ιντσί.

Από την άλλη, ο Ακιόλ, που είναι ο ίδιος ένας αφοσιωμένος Μουσουλμάνος, τονίζει ότι το Ισλάμ έχει ιστορικά δείξει την αποδοχή του προς τους μη-μουσουλμάνους, επικαλούμενος την ανοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς τις θρησκευτικές μειονότητες. Σημειώνει, μάλιστα, ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί νεαροί μουσουλμάνοι διανοούμενοι που δεν δαιμονοποιούν τους άθεους και είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ένα πολιτισμένο διάλογο και υποστηρίζει ότι ο Σύλλογος Αθεϊσμού να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση αυτού του διαλόγου.

Τέλος, ο Σύλλογος Αθεϊσμού σχεδιάζει να παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξη σε όσους κατηγορούνται για βλασφημία, ενώ παράλληλα σκοπεύει να διοργανώσει σεμινάρια και να διεξάγει έρευνες σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις στην Τουρκία. Ζητούν, επίσης, να γίνει το μάθημα των θρησκευτικών προαιρετικό στο σχολείο και οι κρατικές υπηρεσίες να παρέχουν δωρεάν σε κηδεία και στους μη μουσουλμάνους.

_________________
État de siège


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Ιουν 2014 22:57
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Ιουν 2014 22:57 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Δημοσιεύσεις: 1308
Ολοι αυτοι που διαμαρτυρονταν στην πλατεια Ταξιμ της Κων/πολης φαινονταν ανθρωποι της μεσαιας ταξης,νεοι και κυριως μορφωμενοι.Στις αντιδιαδηλωσεις που οργανωνε ο Ερντογαν γινονταν εμφανες με την πρωτη ματια οτι κυριαρχουσε ο φανατισμος,η αμαθεια και καθε λογης θρησκευτικοπολιτικη προκαταληψη η οποια γινονταν αντιληπτη οχι τοσο μεσα απο τα λογια αλλα μεσα απο τα ενστικτα των ακολουθων του που μπορουσε να αντιληφθει καποιος εαν εβλεπε εστω μια και μοναδικη εικονα.

Σιγουρα υπαρχει συγκρουση δυο κοσμων κι οχι μοναχα στην Τουρκια που εκει η αφορμη ηταν για κατι δεντρα που θα κοβονταν για να γινει ενα εμπορικο κεντρο,αλλα επισης σε ολοκληρο το Δυτικο κοσμο.

Εδω στην Ελλαδα η κριση και το μνημονιο φανερωσε τι υπαρχει σαν κοινωνικο υποστρωμα,που εαν εξαιρεσουμε την αριστερα γενικοτερα που η σταση της δικαιολογει οποιαδηποτε αντικαπιταλιστικη, αντιευρωπαικη αντιμνημονιακη σταση,το κρισιμο ερωτημα τοτε ειναι το εξης.

Πως καταφεραν κι αναδυθηκαν δυναμεις σαν τους ΑΝΕΛ και σαν την χρυση αυγη,οι οποιες ειναι εντελως ακραιες ιδεολογικα και καταφεραν να μπουν μεχρι και στη βουλη.Αρα υπαρχει ενα μεγαλο κομματι της Ελληνικης κοινωνιας ακρως συντηρητικο,θρησκοληπτο και φανατικα εναντιον οποιασδηποτε προοδου που ψαχνει μονιμως τετοιες αφορμες κι αλλη δουλεια δεν κανει απο το να μυγιαζεται και να βλεπει παντου σκανδαλα.

Η θρησκεια παντοτε συμπεριελαμβανε στους κολπους της κι αλληυποστηριζονταν με καθε λογης ολοκληρωτικα συστηματα,αρκει αυτα να ηταν προθυμα να της παρεχουν την απαιτουμενη προστασια στο ετσι κι αλλιως ευθραυστο προσωπειο της.Κι οσο ο κοσμος ανοιγει και δημοκρατικοποιειται τοσο μικραινει ο χωρος σε ολους αυτους τους εχθρους της προοδου.

Ποσοι αραγε σε αυτο το φορουμ τουλαχιστον θα ηταν προθυμοι να γονατισουν μπρος στη θεα ενος μοναρχη?Αυτο αρχιζει να λειπει,η τυφλη υποταγη,κι αυτο επιχειρειται απο τους καθε λογης οπισθοδρομικους στο ονομα ομως της θρησκειας.

_________________
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 29 Ιουν 2014 02:20
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 29 Ιουν 2014 02:20 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 14 Απρ 2012 23:36
Δημοσιεύσεις: 1367
επικουρειος έγραψε:
δυναμεις σαν τους ΑΝΕΛ και σαν την χρυση αυγη, οι οποιες ειναι εντελως ακραιες

Τελικώς «άκρα» στην Ελλάδα είναι όσοι δεν ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία. Το εμπεδώσαμε.


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 29 Ιουν 2014 10:23
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 29 Ιουν 2014 10:23 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Δημοσιεύσεις: 8817
Τοποθεσία: Διδυμότειχο Έβρου
Πολύ πολύ ενδιαφέρον. Μπορούμε άραγε ν' ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους;
(Αυτοϋπενθύμιση: Να ρωτήσω έναν άθεο φίλο τούρκο, ή, ακόμα καλύτερα, τη γνωστή μου της περιοχής, ξέρετε ποια εννοώ.)

_________________
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
avatar


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2017 14:35
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Μαρ 2017 14:35 
Αποκλεισμένος
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: 26 Δεκ 2016 22:20
Δημοσιεύσεις: 46
Θα μπορούσε ίσως η αθεη κοπέλα από την μειονότητα Θράκης η και οποιοσδήποτε νέος από την μειονότητα να απευθυνθεί σε αυτή την οργάνωση άθεων της Τουρκίας για βοήθεια; Εφόσον η συγκεκριμένη οργάνωση προσφέρει βοήθεια σε Τούρκου άθεους εντός Τουρκίας λόγιος θα κάνει το ίδιο και για Τούρκους που ζούνε στο εξωτερικό. Εχετε επαφές μαζί τους;


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2017 14:51
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2017 14:51 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 14 Απρ 2012 23:36
Δημοσιεύσεις: 1367
Δεν γνωρίζω σε ποια άθεη κοπέλα από τη μειονότητα Θράκης αναφέρεσαι, αλλά προφανώς πρόκειται για Ελληνίδα υπήκοο ασχέτως εθνικής συνείδησης. Ως εκ τούτου οι Τούρκοι άθεοι μάλλον δεν μπορούν να της προσφέρουν καμία νομική βοήθεια.


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 6 Δημοσιεύσεις ] 


Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Google [Bot]


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com