Αποψη για το Ντωκινς

Εδώ μεταφέρονται τα ανενεργά θέματα. Ανενεργά θεωρούνται τα θέματα στα οποία έχει να γίνει ανάρτηση πάνω από 3 μήνες.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Freedom of Mind
Δημοσιεύσεις: 91
Εγγραφή: 09 Μάιος 2009 21:21
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: 6 ημιοροφος (μεταξυ 6ου και 7ου οροφου)

Ένας Αγιατολάχ του Αθεϊστικού ολοκληρωτισμού
Βιβλιοκριτική του Δημήτρη Δημητράκου (καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών), στο βιβλίο του Ρίτσαρντ Ντώκινς:

Η Περί Θεού Αυταπάτη

μετ.-επιμ.: Μ. Γιατρουδάκη, Π. Δεληβοριάς, Α. Μάμαλης, Ν. Ντάικος, Κ. Σίμος, Β. Σακελλαρίου, Εκδ. Κάτοπτρο, σελ. 450



Ακόμα και άθεοι, θεωρούν πλέον τον Ντώκινς ως "Αγιατολάχ" της αθεϊστικής θρησκείας

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής 11 Νοεμβρίου 2007.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 007_248148


Αν και ήδη παρουσιάσαμε παλαιότερη κριτική στο βιβλίο αυτό, η διαρκής προβολή του από οικονομικά και αντιχριστιανικά κέντρα, οδηγεί σε περισσότερες βιβλιοκριτικές. Γιατί δυστυχώς, η προώθηση ακόμα και τόσο χαμηλού επιπέδου βιβλίων σαν το ανωτέρω, αναγκάζει και τη συνέχεια της πολεμικής μας εναντίον τους, και εναντίον των ιδεοληψιών και συμφερόντων που εξυπηρετούν.

Περί ύπαρξης και ανυπαρξίας Θεού

Του Δημητρη Δημητρακου

Η συζήτηση πάνω στην ύπαρξη του Θεού δεν είναι καινούργια, αλλά παλιά υπόθεση. Και αναζωπυρώνεται κάθε φορά που ένα νέο βιβλίο προσπαθεί να φωτίσει περισσότερο την υπόθεση. Αυτό συμβαίνει σήμερα με το βιβλίο The God Delusion, του φημισμένου Βρετανού βιολόγου Ρίτσαρντ Ντόκινς, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό και στα ελληνικά («Η περί Θεού αυταπάτη», εκδ. ΚΑΤΟΠΤΡΟ).

Οπως έδειξε ο Καντ εδώ και δύο αιώνες, δεν ισχύει καμιά λογική απόδειξη όσον αφορά την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του Θεού. Ο Ντόκινς τονίζει, ωστόσο, ότι η ισοσθένεια αυτή είναι φαινομενική, διότι το βάρος της απόδειξης το έχει ο θεϊστής. Ο Ντόκινς, όμως, δεν τονίζει αυτό το σημείο, αλλά ακολουθεί άλλη επιχειρηματολογική στρατηγική για να ακυρώσει την επιλογή του θρήσκου. Θεωρεί ότι, με βάση τα εμπειρικά δεδομένα, είναι «πιθανότερη» η ανυπαρξία από την ύπαρξη του Θεού. Παραβλέπει, όμως, ότι αποδίδουμε πιθανότητες σε γεγονότα που αφορούν τον εξωτερικό κόσμο, με βάση κάποιο γνωστικό υπόβαθρο που ήδη κατέχουμε, όχι όμως σε οντότητες μεταφυσικές για τις οποίες δεν έχουμε –εξ ορισμού– καμιά θετική γνώση. Μπορούμε, και μάλιστα οφείλουμε, σε μια επιστημονική αναζήτηση να θέσουμε εκτός συζήτησης εκ προοιμίου μια τέτοια υπόθεση. Αλλά δεν μπορούμε να την αναιρέσουμε ή να την αποδείξουμε με αφετηρία τις επιστημονικές γνώσεις που έχουμε.



Προϊόν της φυσικής εξέλιξης

Αυτό, όμως, που μπορεί να κάνει ο σύγχρονος στοχαστής είναι να δείξει ότι η θρησκεία είναι ένα ανθρώπινο φαινόμενο, ότι είναι μια κίνηση που ξεκινά «από κάτω προς τα πάνω» και όχι μια αποκάλυψη που δόθηκε «εκ των άνω». Αυτό ακριβώς πραγματοποιεί ο Ντόκινς στο βιβλίο αυτό. Η φυσική εξέλιξη εξηγεί αυτό που δεν μπορεί να εξηγήσει η θρησκεία. Και το θρησκευτικό φαινόμενο, κατά τον Ντόκινς, είναι προϊόν της φυσικής εξέλιξης του ανθρώπου.

Ο συγγραφέας εκθέτει διά μακρών τα επιστημονικά λάθη που περιέχονται στις Γραφές, καθώς και τις βλαπτικές συνέπειες της θρησκευτικής πρακτικής. Η επιχειρηματολογία του είναι πειστική σε πολλά σημεία [1]. Εχει επίσης το πλεονέκτημα της αμεσότητας και της σαφήνειας στην έκφραση, που του δίνουν τη δυνατότητα να εκλαϊκεύει σύνθετες θεωρητικές έννοιες. Καταγγέλλει σε υψηλούς τόνους τον φανατισμό, την αφέλεια και την άγνοια που συνοδεύουν συχνά τη θρησκευτική πίστη. Από ένα σημείο κι έπειτα, όμως, ο αναγνώστης αναρωτιέται αν και ο ίδιος ο Ντόκινς δεν είναι παρόμοια δογματικός με αυτούς που καταγγέλλει και δεν περιπίπτει σε ανάλογες πλάνες.



«Αγιατολάχ του αθεϊσμού»

Η κριτική που του έχει ασκηθεί δεν προέρχεται μόνο από το στρατόπεδο των υπερασπιστών της θρησκείας, αλλά και από τους ανεξίθρησκους. Ορισμένοι, μάλιστα, από τους επικριτές του τον χαρακτηρίζουν ως «αγιατολάχ του αθεϊσμού». Η αλήθεια είναι ότι το επιθετικό του ύφος δεν αφήνει περιθώρια ανοχής για τους διαφωνούντες. Καταδικάζει ως δειλούς και ανειλικρινείς τους οπαδούς του αγνωστικισμού [2], παραβλέποντας έτσι το γεγονός ότι και ο Μπέρτραντ Ράσελ, τον οποίο τόσο επαινεί, δήλωνε αγνωστικιστής και όχι άθεος. Κατηγορεί για δειλία και υποκρισία ακόμα και σύγχρονες προσωπικότητες από τον κόσμο της επιστήμης, όπως είναι ο επιστημολόγος Michael Ruse και ο βιολόγος S. J. Gould, οι οποίοι συμμερίζονται τις αθεϊστικές του ιδέες, αλλά αντιμετωπίζουν το ζήτημα με μεγαλύτερη νηφαλιότητα.

Ως άριστος χειριστής των μέσων επικοινωνίας που είναι ο Ντόκινς, θεωρεί ότι ο σκοπός του μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με την προβολή επιχειρημάτων, αλλά δημιουργώντας μεγάλη φασαρία γύρω από τον εαυτό του και το ζήτημα που πραγματεύεται. Με την έννοια αυτή, το βιβλίο του είναι ένα σύγχρονο μανιφέστο του αθεϊσμού, ένα όπλο στα χέρια εκείνου που είναι ήδη στρατευμένος σ’ αυτήν την πίστη. Δεν μπορεί, όμως, να μεταπείσει τον αμφιταλαντευόμενο, αν κρίνει κανείς αντικειμενικά την επιχειρηματολογία του.

Η βάση της τελευταίας είναι ότι στη σύγκριση ανάμεσα στις δύο υποθέσεις περί ύπαρξης και περί ανυπαρξίας του Θεού, η επιστημονική πλάστιγγα θα γείρει προς τη δεύτερη. Δεν λαμβάνει υπόψη, όμως, τη λογική ασυμμετρία ανάμεσα στην επιστημονική υπόθεση και μια «πιστοκρατική» επιλογή, όπως είναι η θρησκεία. Η επιστημονική υπόθεση υπόκειται στον έλεγχο, όχι όμως η πίστη. Η τελευταία ελέγχεται μόνο ως προς το εμπειρικό της περιεχόμενο, όχι ως προς το μεταφυσικό.[3] Το γεγονός ότι στην κοσμική εποχή που ζούμε, δεν αποτελεί η θρησκεία αναγκαίο μέρος της ζωής μας και δεν δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος πολλούς από τους κανόνες και τα δόγματα που επιβάλλει, δεν την ακυρώνουν. Διότι εκφράζει συγχρόνως μια αναγκαία υπερβατολογική ανάγκη που έχει ο άνθρωπος και που δεν πληρούται μέσα στην επιστημονική αναζήτηση. Παραμένει το δέος που εκφράζει ο Καντ στη Δεύτερη Κριτική του (1788).



Το ισχυρό επιχείρημα

Ο Ντόκινς αναφέρεται σε κάτι αντίστοιχο: το δέος που αισθάνεται ο επιστήμονας μπρος στο μεγαλειώδες τοπίο που εξερευνά, όπου προβάλλει η περίπλοκη δομή του κοσμικού συνόλου. Μπρος στη θέαση αυτή, το θρησκευτικό δέος για τον (υποθετικό) δημιουργό του Σύμπαντος πρέπει να θεωρηθεί πεπερασμένο και ελλιπές: αυτό είναι το ισχυρό επιχείρημα του Ντόκινς στο τελευταίο κεφάλαιο. [4] Και μάλλον εδώ βρίσκεται η κύρια προσφορά του σημαντικού αυτού βιβλίου, που ο Ελληνας αναγνώστης μπορεί να διαβάσει σε μια άριστη μετάφραση και γενικότερα προσεγμένη έκδοση. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους εκείνους για τους οποίους το πρόβλημα που πραγματεύεται είναι πάντα παρόν και δεν έχει λυθεί προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.[5]



Σημειώσεις της ΟΟΔΕ


--------------------------------------------------------------------------------

1. Εμείς το μόνο πειστικό που βρήκαμε στο βιβλίο του, είναι η αυτονόητη επιχειρηματολογία του, ότι το δόγμα δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται εις βάρος της αλήθειας. Μία επιχειρηματολογία όμως, που στρέφεται εναντίον και στον ίδιο τον Ντώκινς, ο οποίος είναι υπέρ το δέον δογματικός, ενάντια στα γεγονότα και τα δεδομένα της ιστορικοδικαστικής επιστημονικής μεθόδου, την οποία διαρκώς ΘΕΛΕΙ να παραβλέπει με δογματισμό. Και φυσικά οι γενικεύσεις (ομοίων με αυτόν δογματικών ανθρώπων, αλλά της αντίθετης πλευράς) αρνητών της επιστήμης, τους οποίους έχει υπ' όψιν του, δεν είναι αντιπροσωπευτικοί τύποι των αληθώς πιστών.

2. Κι όμως, σε αντίθεση με τις "καταδίκες" του Ντώκινς, σε σχετικό μας άρθρο, έχουμε δείξει λογικά, ότι η πλέον αντιφατική και ανειλικρινής θέση, όσον αφορά τις διάφορες θεωρήσεις περί Θεού, είναι αυτή η ίδια η θέση του Ντώκινς! Και ότι ο αγνωστικισμός, είναι λιγότερο αντιφατικός από τον Αθεϊσμό.

3. Το ζήτημα είναι όπως δείξαμε σε σχετικό μας άρθρο, ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάει κάποιος για "αποδείξεις" και για "εμπειρίες", όταν αφ' ενός καμία (κυριολεκτικά) απόδειξη δεν είναι πλήρης, μια και όλες βασίζονται σε αξιώματα, και αφ' ετέρου όταν κάποιος παραβλέπει τις μαρτυρίες.

4. Εάν αυτό είναι το ισχυρό επιχείρημα του Ντώκινς, φαντασθείτε τα υπόλοιπα! Εάν θεωρείται "ισχυρό" το επιχείρημα ότι το δέος για το (πεπερασμένο) κατασκεύασμα, πρέπει να θεωρείται μεγαλύτερο από το δέος για τον (μη πεπερασμένο) κατασκευαστή, τότε ο παραλογισμός βρήκε άξιο εκπρόσωπο!

5. Πράγματι, μόνο ανθρώπους με παντελή άγνοια των θεμάτων αυτών, και κυρίως ανθρώπους που ΘΕΛΟΥΝ να πιστέψουν σε κάτι που να υποκαθιστά την πίστη στον Θεό, μπορεί το βιβλίο αυτό να φανεί "χρήσιμο". Δηλαδή σε ανθρώπους που ΘΕΛΟΥΝ να εθελοτυφλούν!
I have fell in love with Sandra Nurmsalu the leading singer of the estonian Urban Sympony who played in Eurovision 2009.

Seriously.....

http://www.naistemaailm.ee/img/art/cc41f42fd92b126.jpg
Άβαταρ μέλους
paratiritis7
Δημοσιεύσεις: 50
Εγγραφή: 22 Απρ 2009 17:39
Όνομα Ιστότοπου: paratiritis7
Επικοινωνία:

Χαίρομαι που ακόμα και η χριστιανοαριστερά τρέμει μπροστά στο κίνημα που έχει δημιουργήσει ο Dawkins.Η ανθρωπότητα οδεύει πλέον σε μια καινούργια μεταχριστιανική ηθική και τρόπο ζωής.Αυτό χαλάει την σούπα όλων των εξουσιαστικών απαρχαιωμένων ιδεολογημάτων που προσπαθούν να κρατήσουν το ελλαδιστάν στο τριτοκοσμικό του χάλι προβάλλοντας λογοκρατικά επιχειρήματα που δε λένε απολύτως τίποτα.Αν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ένα σοβαρό επιχείρημα από το άνωθι κείμενο θα του βγάλω το καπέλο
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Τώρα αυτό θεωρείται σοβαρή βιβλιοκριτική?
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
karakitsossecurity
Δημοσιεύσεις: 1407
Εγγραφή: 27 Απρ 2009 14:09
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Αρκετά μετριοπαθές κείμενο αν σκεφτείς ότι δεν ανέφερε τις λέξεις τζιχαντ και μουτζαχεντίν :D
Boards don't hit back "Bruce Lee, Enter The Dragon"
Άβαταρ μέλους
cafeeine
Δημοσιεύσεις: 152
Εγγραφή: 06 Απρ 2009 16:15
Όνομα Ιστότοπου: Confused Cogitations
Τοποθεσία: Montreal (for now...)
Επικοινωνία:

Εχει ένα καλό το νήμα αυτό. Με ώθησε να διαβάσω την σελίδα της ΟΟΔΕ για την αθεΐα και έχω χεστεί στο γέλιο τόσην ώρα....
"If you believe in forever, then life is just a one night stand,
If there's a rock 'n' roll heaven, well you know they've got a hell of a band."
Or not;)
(Righteous Brothers)
Άβαταρ μέλους
Λουκρητία
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 21:17
Όνομα Ιστότοπου: -

Είπαν τώρα και οι σοβαροί άνθρωποι να κάνουν κριτική στον Dawkins xD

Αυτοί της ΟΟΔΕ γενικότερα δεν πάνε καλά, έχω μπει αρκετές φορές στη σελίδα τους (και έχει μπει στη λίστα των "to be attacked" sites) και μέσα γράφουν και άνθρωποι που είναι (ή μάλλον αυτοαποκαλούνται) "επιστήμονες" . Πιο συγκεκριμένα, είχα διαβάσει ένα άρθρο που το είχε γράψει κάποιος γιατρός παρακαλώ, ο οποίος με "επιστημονικά τεκμήρια" αποδεικνύει την ανάσταση του Ιησού xD Είχα σχολιάσει το κείμενο του επειδή βαριόμουν στο blog μου ("το χρονικό μιας σειράς από σοκ"), το κείμενο σοκάρει πραγματικά, είναι απίστευτη η ηλιθιότητα αυτού του ανθρώπου.
The world holds two classes of men,intelligent men without religion, and religious men without intelligence--Abu Ala Al-Ma'arri
Άβαταρ μέλους
Κόκκινη Τζιχάντ
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: 28 Ιουν 2009 18:30
Όνομα Ιστότοπου: -

paratiritis7 έγραψε:Χαίρομαι που ακόμα και η χριστιανοαριστερά τρέμει μπροστά στο κίνημα που έχει δημιουργήσει ο Dawkins.Η ανθρωπότητα οδεύει πλέον σε μια καινούργια μεταχριστιανική ηθική και τρόπο ζωής.Αυτό χαλάει την σούπα όλων των εξουσιαστικών απαρχαιωμένων ιδεολογημάτων που προσπαθούν να κρατήσουν το ελλαδιστάν στο τριτοκοσμικό του χάλι προβάλλοντας λογοκρατικά επιχειρήματα που δε λένε απολύτως τίποτα.Αν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ένα σοβαρό επιχείρημα από το άνωθι κείμενο θα του βγάλω το καπέλο
"χριστιανοαριστερά"?
Ξύπνησαν πάλι οι άθλιες σκουριασμένες ορδές / λυσσασμένες θρησκείες πατρίδες οικογένειες / σκούζουν και σφάζονται για ένα καλύτερο χθες / μα οι σημαίες τους ανεμίζουν βρωμερές και νικημένες
Άβαταρ μέλους
paratiritis7
Δημοσιεύσεις: 50
Εγγραφή: 22 Απρ 2009 17:39
Όνομα Ιστότοπου: paratiritis7
Επικοινωνία:

ναι γιατί που είναι το περίεργο?
Εν το μεταξύ η πλακα είναι ότι την ελληνική έκδοση του "το εγωιστικό γονίδιο" του dawkins την έχει επιμεληθεί δημοσιογράφος της καθημερινής.Είναι πολλά τα λεφτά Αρη.
Άβαταρ μέλους
Ιοκάστη
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: 05 Μαρ 2009 13:18
Όνομα Ιστότοπου: Iokaste’s Blog
Επικοινωνία:

Στην ΟΟΔΕ κάτι πίνουν και δεν θέλουν να μας το πουν... Λουκρητία παλιά όταν τους είχα πρωτοανακαλύψει είχα φρικάρει τόσο πολύ με τις ασυναρτησίες που διάβαζα που έλεγα να κάτσω να απαντήσω σε μερικές από αυτές, αλλά δεν ξέρω αν αξίζει τον χρόνο τελικά...
http://iocaste.wordpress.com

Do you know how a falcon is trained my dear? Her eyes are sown shut. Blinded temporarily she suffers the whims of her God patiently, until her will is submerged and she learns to serve - as your God taught and blinded you with crosses.
Άβαταρ μέλους
breadfan
Δημοσιεύσεις: 1722
Εγγραφή: 20 Ιουν 2009 03:16
Τοποθεσία: Πάτρα

Έχει δίκιο η Ιοκάστη που λέει ότι στην ΟΟΔΕ κάτι πίνουν....

Σύμφωνα με την ΟΟΔΕ:

α) ο αθεϊσμός είναι θρησκεία
β) η ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, είναι ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διακόπτουμε την κανονική ροή αυτού του post γιατί ο συντάκτης του νιώθει μια ακατανίκητη επιθυμία να πέσει στο πάτωμα και να γελάει σαν το παλιόσκυλο, και θα ξυπνήσει το μωρό...
Οὐκ ἄρα τὸ θεοφιλὲς ὅσιόν ἐστιν, ὦ Εὐθύφρων, οὐδὲ τὸ ὅσιον θεοφιλές, ὡς σὺ λέγεις, ἀλλ᾽ ἕτερον τοῦτο τούτου.
Άβαταρ μέλους
Omadeon
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: 16 Μαρ 2009 21:41
Όνομα Ιστότοπου: OMADEON
Τοποθεσία: ΑΤΤΙΚΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Επικοινωνία:

Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε ΚΑΝ με ακραίες διαστρεβλώσεις,
π.χ. αθειϊστικός "ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ"!!!

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι,
και το βιβλίο από τον... τίτλο.

Πρόκειται για ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ... διαστρεβλωτισμό.
(ή διαστρεβλωσιακό Ολοκληρωτισμό).

ΟΣΟ ακραία κι αν τα λέει ο Ντώκινς, υπέρ "ολοκληρωτισμού" ΔΕΝ είναι.
Ολοκληρωτισμός αθεΪστικός ΔΕΝ υπάρχει (τα ρέστα σας από άλλο ταμείο, που... έκλεισε - ορισμένα καθεστώτα που έσβησαν).

ΚΑΘΕ συγγραφέας που προσπαθεί να "τη βγει" στον Ντώκινς με βάση τη χριστιανική του ιδεολογία (που μπορεί να μη δηλώνει)
διαπράττει συνήθως... ολοκληρωτικές διαστρεβλώσεις.

ΑΝ θέλει να κάνει κανείς κριτική στον Ντώκινς, μπορεί ίσως να κριτικάρει το στυλ του,
ή κάποιες επιμέρους απόψεις του, ή -τέλος- να αμφισβητήσει ΟΡΙΣΜΕΝΑ από όσα λέει από επιστημονική άποψη.
Αυτό εξ ορισμού και απολύτως ΔΕΝ μπορεί να γίνει με τέτοια βιβλία που έχουν τίτλους... για τα μπάζα.

Προσωπικά στηρίζω τον Ντώκινς, έχω όμως κάποιες επιφυλάξεις για ορισμένα που λέει.
Π.χ. δεν πιστεύω ότι η Εξέλιξη έχει διαλευκανθεί πλήρως ακόμη, σαν συνολική διαδικασία.
Οι μικρές τυχαίες αλλαγές δεν αποκλείουν τον ολικό και συλλογικό συντονισμό.
Π.χ. μέσα στα πλαίσια της "Swarm Intelligence"
http://delicious.com/omadeon/swarm

Αυτά είναι ψιλά γράμματα όμως.
earthian
Δημοσιεύσεις: 302
Εγγραφή: 06 Μάιος 2009 01:54
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Αθήνα

Καιρος ηταν να εμφανιστει ο Ντοκινς να καυτηριασει τις θρησκευτικες πιπ*ς που με θρασος διδασκονται στα σχολεια με τους μορφωμενους να κανουν τη 'παπια' λες και η παλαβομαρα ειναι φυσιολογικη εαν καποιοι τη θεωρουν ιερη.

Εκτος απο επιστημονας ο Ντοκινς ειναι και καταπληκτικος φιλοσοφος.
Το 'god delusion' ειναι ενα φιλοσοφικο βιβλιο βασισμενο σε επιστημονικες αληθειες.

'Δερνει' ασχημα και εγω το απολαμβανω. :clap:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
karakitsossecurity
Δημοσιεύσεις: 1407
Εγγραφή: 27 Απρ 2009 14:09
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Π.χ. δεν πιστεύω ότι η Εξέλιξη έχει διαλευκανθεί πλήρως ακόμη, σαν συνολική διαδικασία
Δεν νομίζω ότι το πιστεύει κανείς αυτό και φαντάζομαι ούτε ο ντωκινς. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα χωρίς αυτό να μειώνει την αξία της και την θέση της ως την πιο επικρατούσα άποψη για την δημιουργεία της ζωής.
Boards don't hit back "Bruce Lee, Enter The Dragon"
tactical
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 410
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2009 02:15
Όνομα Ιστότοπου: -

Καλά τα λέει ο Ντώκινς.
Όποιος θέλει το God Delusion στα ελληνικά pm me.

Προσθέστε και τα κυτταρικά αυτόματα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cellular_automaton
Απάντηση