“Το Ευρωπαϊκό ιδεώδες και ο φονταμενταλισμός”

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Διαμαντής
Δημοσιεύσεις: 24
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2011 12:29
Όνομα Ιστότοπου: Αθεϊστικά χρονικά.
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Είναι σαφές ότι αναμένεται σε ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός να είναι περιθωριοποιημένος, εφόσον αυτός ευθύνεται για φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και ολοκληρωτισμού.
Σε χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία που είναι φονταμενταλιστικές , θα έπρεπε τα αίτια της οικονομικής κρίσης που τα μάστιζε και τα μαστίζει να αναζητηθούν και σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο που τις περιθωριοποιεί.
Άβαταρ μέλους
kapages
Δημοσιεύσεις: 2911
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010 05:10
Όνομα Ιστότοπου: -

Οι περισσότεροι Έλληνες (συντριπτική πλειοψηφία) δεν διακρίνονται από θρησκευτικό "φονταμενταλισμό".
Συνεπώς, δεν υφισταται ως "κοινωνικό φαινόμενο".
Υπαρχουν πολλες ερευνες που δειχνουν οτι πολλοί Ελληνες "Χ.Ο", δεν πιστεουν ουτε στα βασικοτερα σημεια του "Πιστευω" τους.
Οι Εκκλησιες ειναι αδειες. κλπκλπ

Αλλά και να υπήρχε, είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η οικονομική κρίση συνδέεται περισσότερο με ανθρώπους που πιστευούν απόλυτα στη θρησκεία, σε σχέση με ανθρώπους που δεν πιστεύουν τόσο απόλυτα.

Μήπως πήραν ή έδωσαν οι πρώτοι περισσότερα δάνεια, ή μίζες κ.λπ ;
Μήπως ψήφισαν χειρότερα κόμματα σε σχέση με τους άλλους;
Σαφως υφισταται ένα διαχρονικό κόστος μισθοδοσίας παπαδων, φοροαπαλλαγης εκκλησιας, κλπ, που φτανει τα 500 εκατομυρια το χρονο. Μεχρι εκει.
Παραδεισος ειναι η ικανοποιηση καθε ατομικης επιθυμιας. Κολαση, ειναι η συγκεντρωση αυτων των ατομικων παραδεισων...
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Συμφωνώ με τον Kapages.Οι Έλληνες είναι επιφανειακά θρήσκοι,συνδέονται περισσότερο με κάποιες παραδοσιακές τελετές,από τις οποίες έχουν κρατήσει μάλιστα τα πιο "ηδονιστικά" κομμάτια (αρνί το Πάσχα) ή με κάποιες καθιερωμένες πρακτικές,όπως τα θρησκευτικά στο σχολείο,τα οποία συνδέουν περισσότερο με την εθνική ταυτότητα παρά ως μέσα θρησκευτικής κατήχησης.Γενικά η σχέση του μέσου Έλληνα με την θρησκεία είναι περισσότερο θέμα συντηρητισμού (δεν χρησιμοποιώ εδώ τον όρο με απαραίτητα αρνητική χροιά) παρά έντονης θρησκευτικής συνειδητοποίησης.

Από κει και πέρα και οι λεγόμενες,θεωρούμενες,ντεμέκ και καλά "ανοιχτόμυαλες","προοδευτικές" και κυρίως "ορθολογικές" χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης,παρά τα 400 χρόνια διαφωτισμού και αστικής κουλτούρας έχουν και αυτές γενναίο μερίδιο ανορθολογισμού,μόνο που είναι του νέου,"μοντέρνου",new age τύπου με ένα σωρό αηδίες και ξεράσματα μαρκετίστικου τύπου (Ρίκι,Φένγκ Σούι,Σίου Ζίτσου,ζώδια,Βέγκανς, θεωρίες συνωμοσίας,εναλλακτικές "θεραπείες",αρχίδια με λουλούδια κλπ) και όχι κατάλοιπα της παράδοσης από παλαιότερες κοινωνικές καταστάσεις.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Απάντηση