Ποσό μονοθεϊστική θρησκεία είναι ο χριστιανισμός;;;

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
Απάντηση
saxon747
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2015 08:30
Όνομα Ιστότοπου: -

Συνηθίζουμε να λέμε οτι ο χριστιανισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία.Οι περισότεροι από μας, όπως και γω ,όταν λέμε πολυθεϊστική θρησκεία στο μυαλό μας ερχοντε οι 12 θεοί του Ολύμπου.Δεδομένου ότι στους 12 θεούς ήταν ένας ο ανώτερος ( Δίας ) και όλοι οι άλλοι είχαν έναν διαφορετικό ρόλο,ο Ποσειδώνας θεός της θάλασσας ,ή εστία της οικογένειας κτλ,θέλω να μου πείτε την γνώμη σας σχετικά με τον χριστιανισμό.Θέλω να πω ότι και στον χριστιανισμό υπάρχει ένας μεγάλος θεός και όλοι οι άγιοι είναι σε κάτι προστάτες.Αν εξαιρέσουμε την διάφορα στις λέξεις "θεός και άγιος" δεν βλέπω και μεγάλη διάφορα.Ακόμα και οι εκκλησίες είναι αφιερωμένες σε κάποιον άγιο όπως και οι αρχαίοι ναοί π.χ.ναός του Ποσειδώνα.Αλήθεια ποια ή διάφορα κάποιου ναυτικού που προσεύχεται στον άγιο Νικόλαο με κάποιον αρχαίο έλληνα που έκανε το ίδιο αλλά στον Ποσειδώνα;;;
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Πράγματι, πολλοί κατηγορούν τον Χριστιανισμό ότι δεν είναι μονοθεϊστική θρησκεία όχι μόνον εξαιτίας των αγίων αλλά και εξαιτίας της τριαδικής φύσης του Θεού (π.χ. το μέλος του forum Ali al-Yunani ισχυρίζεται ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τον έστρεψαν στο ισλάμ).

Κάτι παρόμοιο ισχύει και στους μουσουλμάνους ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες όπου οι μεν κατηγορούν τους δε (ή οι δε τους μεν, δεν θυμάμαι) ότι θεωρούν κάποιους από τους μεταγενέστερους του Μωάμεθ ηγέτες του Ισλάμ ότι είναι ισάξιοι του Μωάμεθ).

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι γενικότερα βρίσκουν πιο εύκολο ή έχουν την ανάγκη να πιστεύουν σε περισσότερα όντα με υπερφυσικές δυνάμεις από ότι σε ένα. Αυτό είναι κάπως περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι ο χριστιανισμός στους πρώτους αιώνες της ύπαρξής του ήταν μάλλον καθαρά μονοθεϊστικός (δεν υπήρχαν άγιοι και δεν είχαν συζητηθεί/"επιλυθεί" τα θέματα της τριαδικότητας) και ως μονοθεϊστική θρησκεία επιβίωσε μέσα στον ρωμαϊκό πολυ-πολυθεϊσμό.

Συμφωνώ μαζί σου ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να προσεύχεται κανείς σε κάποιον άγιο του χριστιανισμού από ό,τι σε κάποιον από τους θεούς του Ολύμπου.
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

saxon747 έγραψε:Αλήθεια ποια ή διάφορα κάποιου ναυτικού που προσεύχεται στον άγιο Νικόλαο με κάποιον αρχαίο έλληνα που έκανε το ίδιο αλλά στον Ποσειδώνα;;;
Καμία.

Ωραία τα λέει ο csar παραπάνω. Εγώ νομίζω ότι τα πρώτα χρόνια ο χριστιανισμός ίσως είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, αλλά μετά την επιβολή του από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες και τη διάδοσή του ως κυρίαρχου θρησκεύματος (ίσως και νωρίτερα ακόμη - πότε άρχισαν οι αγιοποιήσεις; ), συγχωνεύθηκε με τις αρχαιότερες πεποιθήσεις και παραδόσεις (δεν θα μπορούσε να επικρατήσει διαφορετικά), δημιουργώντας το αμάλγαμα που γνωρίζουμε έως και σήμερα.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
MariaEvri
Δημοσιεύσεις: 763
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 13:36
Όνομα Ιστότοπου: Dragon island-characters and species
Τοποθεσία: Limassol CY
Επικοινωνία:

άγιοσ για το τάδε άγιος για το αυτό άγιος για τοεκείνο
θεός για το τάδε θεός για το αυτό θεός για το εκείνο

ίδιο πράμα XD
God made me an atheist. Who are you to question his wisdom!
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

saxon747 έγραψε:Θέλω να πω ότι και στον χριστιανισμό υπάρχει ένας μεγάλος θεός και όλοι οι άγιοι είναι σε κάτι προστάτες.Αν εξαιρέσουμε την διάφορα στις λέξεις "θεός και άγιος" δεν βλέπω και μεγάλη διάφορα.Ακόμα και οι εκκλησίες είναι αφιερωμένες σε κάποιον άγιο όπως και οι αρχαίοι ναοί π.χ.ναός του Ποσειδώνα.Αλήθεια ποια ή διάφορα κάποιου ναυτικού που προσεύχεται στον άγιο Νικόλαο με κάποιον αρχαίο έλληνα που έκανε το ίδιο αλλά στον Ποσειδώνα;;;
σε όλες της θρησκείες υπάρχουν κατώτερες θεότητες, σεραφείμ, χερουβείμ, ουρί, άγιοι, κ.τ.λ. όπως υπάρχουν αντίστοιχα και από την πλευρά του αντίπαλου θεού (σατανάς,) πολλοί κατώτεροι θεοί, ( διάβολοι )
οι άνθρωποι που που δημιούργησαν τις θρησκείες δεν θα μπορούσαν να μην λάβουν υπόψιν τους και τις κοινωνικές τάξεις, οι οποίες τάξεις αντιστοιχούν και στις θεότητες κάθε κοινωνικής ομάδας είτε επαγγελματικά είτε ταξικά. ο ανώτατος θεός εκφράζει την άρχουσα τάξη και συνενώνει όλους τους υπόλοιπους σε έναν και μοναδικό κυρίαρχο άρχων.
στην ουσία όλες οι θρησκείες είναι μονοθειστικές γιατί πάντα κυριαρχεί ένας θεός και οι υπόλοιποι υποτάσσονται σε αυτόν, όμως σαν μικρότερες θεότητες είναι οι μεσολαβητές για να δίνουν μεγαλύτερο κύρος στον ανώτερο θεό μέσω της μεσολάβησης τους για τις αιτήσεις των πιστων προς αυτόν.
για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχει και κάποια ιεραρχία.

Υ.Γ η ανάλυση μου είναι όλιγον μαρξιστική αλλά δεν γίνεται διαφορετικά αν θέλει κάποιος να μελετήσει το κοινωνικό φαινόμενο θρησκεία να μην λάβει υπόψιν του τις κοινωνικοπολιτικές του διαστάσεις.
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

η ανάλυση μου είναι όλιγον μαρξιστική
Το λες και δεν ντρέπεσαι!Αίσχος.Τι κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις και παπαριές.Είπαμε:η θρησκεία είναι μια κακόβουλη ιδεοληψία που προέρχεται από τους εχθρούς του πολιτισμού και οι πιστοί είναι όλοι βλάκες και διανοητικά καθυστερημένοι.Αυτή είναι η σωστή ανάλυση (ανάλυση<=anal).
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Θεόφιλος
Δημοσιεύσεις: 1177
Εγγραφή: 22 Αύγ 2011 17:14
Όνομα Ιστότοπου: -

Γιατρος Του Ικα έγραψε:
η ανάλυση μου είναι όλιγον μαρξιστική
Το λες και δεν ντρέπεσαι!Αίσχος.
καταρχήν συγνώμη για τον τονισμό. είμαι και κουρασμένος και εχω μόλις ξυπνήσει μετά από τον ερχομό μου από νεα μηχανιώνα. έχει και εκεί μεγαλόχαρη. η γυναίκα βλέπεις τόχει τάμα κάθε χρόνο να με τραβάει εκεί.
πράγματι οτιδήποτε μαρξιστικό στις μέρες μας είναι αίσχος. αλλά δεν παύει να είναι και ταυτόχρονα αντικειμενικό, είτε στην φιλοσοφία είτε στην οικονομία.
αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και σήμερα. η κυβέρνηση ορκίζεται ακόμη με θρησκευτικό όρκο, στα σχολεία είναι υποχρεωτικό το μάθημα των θρησκευτικών, η θρησκεία κυριαρχεί σε κάθε άτομο είτε άμεσα είτε έμμεσα.
την θρησκεία την δημιούργησαν καθυστερημένοι αλλά πονηροί για να επιβάλλονται και ψυχολογικά πέραν του εξαναγκασμού στους πολίτες ,τουλάχιστον σε όσους μπορούν., κι απο΄ότι φαίνεται τα καταφέρνουν καλά.
Απάντηση