ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
Άβαταρ μέλους
Comte de Toulouse
Δημοσιεύσεις: 3960
Εγγραφή: 11 Μαρ 2009 13:32
Όνομα Ιστότοπου: Comte de Toulouse
Τοποθεσία: 7-
Επικοινωνία:

Αρθρο θρησκόπληκτου Κωνστ. Χολέβα --> http://www.newsnow.gr/article/171375/or ... ideia.html
Spoiler: Εμφάνιση
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Ακούονται κατά καιρούς απόψεις στελεχών της Αριστεράς κατά του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών και κατά του εκκλησιασμού στα σχολεία. Επειδή όλοι αυτοί επικαλούνται αορίστως και ασαφώς το Σύνταγμα , τις Διεθνείς Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή κάποιες άλλες αξίες κρίνω σκόπιμο να θυμίσω ότι το 1995 το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας μας, δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) ασχολήθηκε με το ζήτημα της Ορθόδοξης Αγωγής στην ελληνική στοιχειώδη και μέση παιδεία.

Η απόφαση που ελήφθη βασίζεται στο ισχύον Σύνταγμα και στη Συνθήκη της Ρώμης του 1950 περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών. Η απόφαση, με αριθμό 3356/1995, θα μπορούσε να συνοψισθεί ως εξής. Aποφεύγω την αυστηρή νομική ορολογία για διευκόλυνση των αναγνωστών μας:

1. Το Σύνταγμά μας αναγνωρίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία ως επικρατούσα θρησκεία, δηλαδή ως θρησκεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.


2. Παράλληλα το Σύνταγμα κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία, ειδικότερη εκδήλωση της οποίας αποτελεί το δικαίωμα του γονέα ή του κηδεμόνα να διαπαιδαγωγεί τα παιδιά του ή τους υπ’ αυτού κηδεμονευομένους συμφώνως προς τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, δικαίωμα το οποίο έχει πλέον και διεθνή κατοχύρωση.

3. Η Πολιτεία υποχρεούται να διδάσκει στα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαιδεύσεως το μάθημα των Θρησκευτικών κατά το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα και μάλιστα επί ικανό αριθμό ωρών, διότι το δόγμα αυτό αποτελεί τη θρησκεία της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Οι πολίτες εξάλλου έχουν από το Σύνταγμα το δικαίωμα να αξιώσουν από την Ελληνική Πολιτεία να παρέχει στα παιδιά τους θρησκευτική εκπαίδευση σύμφωνη με αυτό το δόγμα.

4. Ο απλός νόμος δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διδασκαλία του Ορθοδόξου Χριστιανικού μαθήματος στα σχολεία γιατί διαφορετικά θα παραβίαζε τις διατάξεις του Συντάγματος που αναφέρονται στην επικρατούσα θρησκεία και τη θρησκευτική ελευθερία των Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

5. Κάθε ετερόδοξος (Χριστιανός μη Ορθόδοξος), ετερόθρησκος (π. χ,. Μουσουλμάνος, Ινδουιστής κ.α), άθρησκος ή άθεος μαθητής έχει το δικαίωμα να μην παρακολουθήσει το μάθημα των Θρησκευτικών και να μην συμμετάσχει στην προσευχή ή στον εκκλησιασμό.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το μόνο αρμόδιο όργανο για να ερμηνεύει το Σύνταγμα σε συνδυασμό και με τις Διεθνείς Συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα μας, δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναγνωρίζει την υποχρέωση στη Δημόσια Διοίκηση να διδάσκει στους μαθητές το μάθημα των Θρησκευτικών βασισμένο στα δόγματα και στις αρχές της Ορθοδοξίας. Βρίσκει, όμως, τη λύση της απαλλαγής, ώστε να μην περιορίζεται ή να θίγεται με οποιονδήποτε τρόπο η θρησκευτική συνείδηση των γονέων που ανήκουν σε άλλη θρησκευτική κοινότητα ή είναι θρησκευτικώς αδιάφοροι.

Επειδή οι αντιδρώντες επικαλούνται και την ένταξή μας στην Ευρ. Ένωση θυμίζω ότι στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, το οιονεί «Σύνταγμα» της Ε.Ε., ορίζεται σαφώς ότι το περιεχόμενο της Παιδείας και οι σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας αποτελούν τομείς όπου η Ευρ. Ένωση δεν παρεμβαίνει. Προφανώς σέβεται το γεγονός ότι αυτά τα ζητήματα αποτελούν τον πυρήνα της εθνικής ταυτότητας και της πολιτιστικής ιδιοπροσωπίας κάθε λαού και αφήνει τα εθνικά κοινοβούλια και τα ανώτατα δικαστήρια κάθε χώρας να αποφασίζουν. Όσον δε αφορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο θυμίζω ότι και αυτό προσφάτως αποδέχθηκε το δικαίωμα κάθε χώρας να διατηρεί την πολιτιστική της ταυτότητα και να την προβάλλει στα σχολεία (υπόθεση Εσταυρωμένου).

Για λόγους νομικούς, αλλά και παιδαγωγικούς και ιστορικούς, ας διατηρήσουμε τη σύνδεση Ορθοδοξίας και Παιδείας.
Απάντηση του Κώστα Πικραμένου --> http://www.newsnow.gr/article/172371/k- ... athos.html
Spoiler: Εμφάνιση
Ο Κωνσταντίνος Χολέβας είναι γνωστός για τις συντηρητικές του απόψεις και τις “οργανικές σχέσεις” του με την Εκκλησία της Ελλάδος. Αυτό εκ προοιμίου καθιστά μεροληπτικές τις θέσεις του σε θέματα σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Οφείλει όμως όταν αρθρογραφεί στο Τύπο (Κυριακάτικη Δημοκρατία 29/7/2012) να τεκμηριώνει τα όσα υποστηρίζει ειδάλλως εκτίθεται δημοσίως.

Συγκεκριμένα με αφορμή τις δηλώσεις Ρεπούση για τον εκκλησιασμό των Ελληνοπαίδων, επικαλείται το Σύνταγμα της Ελλάδος για να υποστηρίξει ότι η Ορθόδοξη παιδεία στα σχολεία αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

Κατ' αρχάς το Σύνταγμα (άρθρο 3) αναγνωρίζει ως “επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος την θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού”. Ο κ. Χολέβας διευκρινίζει ότι το εν λόγω άρθρο αναγνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αυτό άλλωστε αναγνωρίζουν όλες οι δημοσκοπήσεις και στατιστικές μελέτες. Εν ολίγοις, το άρθρο 3 διαπιστώνει το προφανές αλλά δεν αναγνωρίζει ως επίσημη θρησκεία του Κράτους (όχι των Ελλήνων) την Ορθοδοξία ρητώς και κατηγορηματικώς.


Αν διαβάσει κανείς το Σύνταγμα της Ορθόδοξης Αρμενίας στο άρθρο 8,2 ορίζεται ότι

“Η Δημοκρατία της Αρμενίας αναγνωρίζει την αποκλειστικη ιστορική αποστολή της Αρμενικής Εκκλησίας στην πνευματική ζωή του Έθνους και την ανάπτυξη της εθνικης παράδοσης και διατήρηση της εθνικής ταυτότητας”. Την ίδια στιγμή το άρθρο 8,1 ορίζει ότι “η Αρμενική Δημοκρατία δεν έχει επίσημη θρησκεία”!!!

Δηλαδή η Συνταγματική αναγνώριση της θρησκείας της πλειοψηφίας ενός Λαού ή του ρόλου της Εκκλησίας στην ιστορική πορεία αυτού δε συνεπάγεται αυτόματα την υιοθέτηση της εν λόγω θρησκείας ως επίσημης θρησκείας του Κράτους. Αυτό φαίνεται να παραβλέπει ο κ. Χολέβας και οι συν αυτώ.

Κατά δεύτερον, ο κ Χολέβας υποστηρίζει ότι το Κράτος έχει συνταγματική υποχρέωση να παρέχει θρησκευτική παιδεία σύμφωνα με το Ορθόδοξο Χριστιανικό Δόγμα. Το άρθρο 16,2 του Συντάγματος ορίζει ότι “η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό (σσ μεταξύ άλλων) την εθνική και θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων”. Δηλαδή όλων των Ελλήνων ανεξάρτητα από θρησκευτικές και δογματικές διαφορές. Τόσο του Ορθόδοξου όσο και του Καθολικού της Σαντορίνης ή της Σύρου ή άλλων θρησκειών που αναγνωρίζονται επίσημα από το Κράτος ως υφιστάμενες στην Ελληνική Επικράτεια. Αυτό φαίνεται να παραβλέπει και πάλι ο κ. Χολέβας και οι συν αυτώ.

Συμπέρασμα, με βάση το Σύνταγμα η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει επίσημη θρησκεία και η υποχρέωση του Κράτους εξαντλείται στην παράδοση μαθήματος περί Θρησκειών των Ελλήνων.

(Ο γράφων τέλεσε μυστήριο Γάμου με βάση το Όρθοδοξο Δόγμα προς αποφυγήν παρεξηγήσεων κ. Χολέβα)

Το ερώτημα είναι απλό: Είμαστε ή όχι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας; Ποια η εμπειρία κρατών που έχουν ήδη (πχ η Γαλλία από το 1905) προβεί στη κοσμικοποίηση του Δημοσίου; Οδήγησε σε κοινωνική πρόοδο και εκσυγχρονισμό της κοινωνίας ή όχι; Είναι απλώς εμμονή άθεων αριστερών και ελευθεροτεκτόνων (μασόνων) ή αντιθέτως εδραιώνει τo αίσθημα ότι το Κράτος είναι ουδέτερο έναντι των πολιτών του ανεξάρτητα της θρησκευτικής τους συνείδησης;

Βεβαίως η αντίδραση συντηρητικών κύκλων είναι αποδεκτή σε μία ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία. Όμως το ύφος και ο τόνος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (πχ στη Φλώρινα) δεν είναι παραγωγικός προκειμένου να διεξαχθεί γόνιμος δημόσιος διάλογος. Αντιθέτως προκαλεί πόλωση και αποκλείει κάθε πιθανότητα σοβαρής συζήτησης.

Η άποψη μου είναι σαφής και καθαρή: Κάθε θεσμός οφείλει να αυτοπεριορίζεται στις αποκλειστικές αρμοδιότητες του. Το Σχολείο εκπαιδεύει, ο Στρατός φυλάει τα σύνορα, το Νοσοκομείο θεραπεύει, η Αστυνομία προστατεύει τον Πολίτη, η Πυροσβεστική σβήνει φωτιές και η Εκκλησία τελεί Μυστήρια και φιλανθρωπίες. Διαφορετικά γιατί να μην υπάρχει πρωινή προσευχή για τους Φαντάρους, τους Φοιτητές στα Πανεπιστήμια, τους Πυροσβέστες και τους Αστυνομικούς; Γιατί να μην παραδίδεται μία ώρα μαθηματικά μετά τη λειτουργία της Κυριακής στους πιστούς εντός της Εκκλησίας;

Πέρα από το διαχωρισμό του ρόλου και των αρμοδιοτήτων τίθεται το ερώτημα της προσωπικής επιλογής περί θρησκευτικότητας. Γιατί πρέπει να δηλώνω ή όχι τα θρησκευτικά μου πιστεύω ανάλογα με το αν συμμετέχω ή όχι στην πρωϊνή προσευχή; Γιατί θα πρέπει να ορκίζομαι ή όχι στο Ευαγγέλιο ως μάρτυρας στο Δικαστήριο; Όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά και δημόσια και όχι μέσω εγκυκλίων a la carte που ετοιμάζονται μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί έτσι δημιουργούνται εντυπώσεις περί σκοτεινών κύκλων και δίνεται τροφή στους κάθε λογής συνωμοσιολόγους.
Pluralitas non est ponenda sine neccesitate
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Εξαιρετική η απάντηση. Ακόμα και με το υπάρχον σύνταγμα, είναι λογικό άλμα να ισχυρίζεται κανείς ότι η διδασκαλία χριστιανοκεντρικού μαθήματος θρησκευτικών για παράδειγμα είναι... συνταγματικά κατοχυρωμένη. Και η θρησκειολογία μια χαρά "θρησκευτική συνείδηση" δημιουργεί. Όσο για τη διαφορά μεταξύ "επικρατούσας" κι "επίσημης" θρησκείας, το εξηγεί ικανοποιητικά και μάλιστα παίρνει το παράδειγμα μιας εθνότητας που καυχιέται ότι ίδρυσε το πρώτο επίσημα χριστιανικό κράτος στον κόσμο (305 ΚΕ νομίζω).
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
Άβαταρ μέλους
noxteryn
Δημοσιεύσεις: 2210
Εγγραφή: 02 Απρ 2010 15:40
Όνομα Ιστότοπου: noxteryn
Τοποθεσία: Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

Θα μπορούσε να αμφισβητήσει και το ηλίθιο επιχείρημα της συντριπτικής πλειοψηφίας. Σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν είναι Ορθόδοξος Χριστιανός, πιθανότατα ούτε καν ο Χολέβας.
"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."
Άβαταρ μέλους
truleysi
Δημοσιεύσεις: 1367
Εγγραφή: 14 Απρ 2012 23:36
Όνομα Ιστότοπου: -

Οι περισσότεροι δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι ως ένδειξη εθνικής ταυτότητας και όχι θρησκευτικής πίστης. Αυτή η εξίσωση πας Έλλην χριστιανός έχει υπάρξει καταστροφική για τον ελληνισμό στο παρελθόν. Είναι αδιανόητο να θεωρείται... αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξουν Έλληνες οι οποίοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Παράδοξο, αλλά σχεδόν 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει εθνική ταυτότητα και την αναζητάει μέσω της πίστης, η οποία είναι ζήτημα προσωπικής συνείδησης και όχι συλλογικής ταυτότητας.
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Ορθοτατη η αποψη οτι,η επικρατουσα θρησκεια στην πλειοψηφια των Ελληνων ειναι αυτη η οποια ειναι,αλλα αυτη δεν εχει καμμια απολυτως σχεση με τη διοικηση της Πολιτειας και δεν απορρεει μεσα απο αυτην κανενος ειδους ειδικο καθεστως και προνομιο απεναντι στους νομους και τη λειτουργια του κρατους.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Και το ακραιο παραλογο του πραγματος εγκειται στην ταυτιση μεταξυ παιδειας και θρησκευματος.
Παιδεια ειναι η μεταλαμπαδευση γνωσεων που διαρκως εμπλουτιζονται μεσα απο επιστημονικες ανακαλυψεις και ειναι κατι ζωντανο που προσαρμοζεται στους καιρους για να καλυπτει αναγκες της κοινωνιας.
Η θρησκεια ειναι ενα συνολο δογματικων και ηθικων κανονων ενος μουσειου απολιθωματων που απαιτουν την πληρη αποδοχη απο μερους των πιστων και σε αδιακοπο πεισμα μαλιστα καθε ηθικης και πνευματικης προοδου της κοινωνιας.Κι επιπλεον η θρησκεια συνεχιζει να επιμενει στο φαντασιακο της ρολο ως θεματοφυλακας της παιδειας και ολου του Ελληνισμου γενικοτερα,μην τυχει και μπορεσει καποτε στο μελλον να ξεφυγει η χωρα απο το επιπεδο ταλιμπαν και γκρεμιστει ο μυθος του κρυφου σχολειου.
Αλλωστε ο καλογερος παντοτε ηξερε περισσοτερα γραμματα απο τον Κοραη,το Βαμβα και τους διαφωτιστες διδασκαλους του Γενους που θελησαν να μορφωσουν το Εθνος κι εφυγαν ολοι τους κλωτσηδον.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
Άβαταρ μέλους
Σίμων Resurrected
Δημοσιεύσεις: 3230
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2010 09:49
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Λυκαβηττός

επικουρειος έγραψε:Και το ακραιο παραλογο του πραγματος εγκειται στην ταυτιση μεταξυ παιδειας και θρησκευματος.

Καθόλου παράλογο και πολύ σοφό.....

"Give me a child until he is seven and I will give you the man" έλεγε ο Francis Xavier , ο μαθητής του Ιγνάτιου Λογιόλα και συνιδρυτής του τάγματος των Ιησουιτών.
Η θρησκεια ειναι ενα συνολο δογματικων και ηθικων κανονων ενος μουσειου απολιθωματων που απαιτουν την πληρη αποδοχη απο μερους των πιστων και σε αδιακοπο πεισμα μαλιστα καθε ηθικης και πνευματικης προοδου της κοινωνιας.
Δυστυχώς η θρησκεία είναι μια πολύ πιο σκοτεινή και περίπλοκη κοινωνική παθολογία από αυτήν που εσύ περιγράφεις.
État de siège
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Δυστυχώς η θρησκεία είναι μια πολύ πιο σκοτεινή και περίπλοκη κοινωνική παθολογία από αυτήν που εσύ περιγράφεις.
Συμφωνω απολυτως κι επαυξανω στον υψιστο υπερθετικο βαθμο.Ειναι η πιο σκοτεινη,δολιως υπουλη τακτικη χειραγωγησης και οπισθοδρομησης των κοινωνιων καμουφλαρισμενη κατω απο μια φαινομενικη αθωωτητα που θεωρητικα τεκμηριωνεται μεσα απο αφελεστατα κειμενα και μυθους της εποχης του χαλκου,αλλα πρακτικα μεσα απο πολυ αιμα,βια και εξαναγκασμο.
Το αριστουργηματικο σε συλληψη και εφαρμογη τεχνασμα μιας απιστευτης κακιας και μισους απεναντι στην ανθρωπινη προοδο και αξιοπρεπεια,μεταμορφωμενο ομως και συγκαλυμμενο αψογα μεσα απο ενα πεπλο απατηλης σωτηριακης υποσχεσιολογιας.Τοσο πολυ που με κανει να αναρωτιεμαι.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
Άβαταρ μέλους
petsoukos
Δημοσιεύσεις: 119
Εγγραφή: 26 Οκτ 2010 18:38
Όνομα Ιστότοπου: Computerman
Επικοινωνία:

truleysi έγραψε:Οι περισσότεροι δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι ως ένδειξη εθνικής ταυτότητας και όχι θρησκευτικής πίστης. Αυτή η εξίσωση πας Έλλην χριστιανός έχει υπάρξει καταστροφική για τον ελληνισμό στο παρελθόν. Είναι αδιανόητο να θεωρείται... αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξουν Έλληνες οι οποίοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Παράδοξο, αλλά σχεδόν 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει εθνική ταυτότητα και την αναζητάει μέσω της πίστης, η οποία είναι ζήτημα προσωπικής συνείδησης και όχι συλλογικής ταυτότητας.
Εμένα μου την «δίνει» στα νεύρα αυτό το «...Έλληνας και άθεος δεν γίνεται...» μια χαρά γίνεται.
Δεν μπορείς να νικήσεις ένα troll...το αφήνεις να ψοφήσει από την «πείνα»
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Λίγο υπερβάλλεις truleysi. Συμφωνώ ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τη λέξη Έλληνας περισσότερο κοσμικά αλλά επί πολλούς αιώνες και μέχρι πριν λίγες δεκαετίες οι θρησκευτικοί διαχωρισμοί ήταν πάρα πολύ σημαντικοί οπότε αυτό για τα 200 χρόνια είναι υπερβολικό. Δυστυχώς δε βλέπω προθυμία απεγκλωβισμού του κράτους και της παιδείας από την αγκαλιά της θρησκείας, όπως και κανείς μας άλλωστε, τα έχουμε γράψει αρκετές φορές εδώ όλοι...
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
Άβαταρ μέλους
modistra
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: 20 Φεβ 2012 13:40
Όνομα Ιστότοπου: -

Άρθρο 16 του τρέχοντος Συντάγματος του 1975: Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Άρθρο 16 του Συντάγματος του 1952: Εις πάντα τα σχολεία μέσης και στοιχειώδους εκπαιδεύσεως η διδασκαλία αποσκοπεί την ηθικήν και πνευματικήν αγωγήν και την ανάπτυξιν της εθνικής συνειδήσεως των νέων επί τη βάσει των ιδεολογικών κατευθύνσεων του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Το Άρθρο 16 του ισχύοντος Συντάγματος μου φαίνεται αναχρονιστικό, είναι όμως σίγουρα πιο σύγχρονο από το αντίστοιχο του Συντάγματος του 1952.
Επίσης, έχω διαβάσει ότι η φράση "εθνικοχριστιανικός πολιτισμός" αντικαταστάθηκε στο επόμενο Σύνταγμα με την πιο ουδέτερη "εθνική και θρησκευτική συνείδηση" και ο λόγος ήταν ότι η χούντα καπηλεύτηκε τον "ελληνοχριστιανικό πολιτισμό" και τον χρησιμοποίησε για τη νομιμοποίησή της.
(Ίσως και να ξέφυγα λίγο από το θέμα)
"Ο Κωστάκης προσευχήθηκε: Χριστέ μου, βοήθησέ με να γίνω πολύ καλός άνθρωπος. Και η Ελενίτσα προσευχήθηκε από μέσα της και είπε: Παναγίτσα μου, βοήθησέ με να γίνω μια καλή νοικοκυρά".
Από το Αναγνωστικόν για την Γ΄ Δημοτικού (1955), σελίδα 58.
Άβαταρ μέλους
Σίμων Resurrected
Δημοσιεύσεις: 3230
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2010 09:49
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Λυκαβηττός

modistra έγραψε:Άρθρο 16 του τρέχοντος Συντάγματος του 1975: Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Άρθρο 16 του Συντάγματος του 1952: Εις πάντα τα σχολεία μέσης και στοιχειώδους εκπαιδεύσεως η διδασκαλία αποσκοπεί την ηθικήν και πνευματικήν αγωγήν και την ανάπτυξιν της εθνικής συνειδήσεως των νέων επί τη βάσει των ιδεολογικών κατευθύνσεων του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Το Άρθρο 16 του ισχύοντος Συντάγματος μου φαίνεται αναχρονιστικό, είναι όμως σίγουρα πιο σύγχρονο από το αντίστοιχο του Συντάγματος του 1952.
Επίσης, έχω διαβάσει ότι η φράση "εθνικοχριστιανικός πολιτισμός" αντικαταστάθηκε στο επόμενο Σύνταγμα με την πιο ουδέτερη "εθνική και θρησκευτική συνείδηση" και ο λόγος ήταν ότι η χούντα καπηλεύτηκε τον "ελληνοχριστιανικό πολιτισμό" και τον χρησιμοποίησε για τη νομιμοποίησή της.
(Ίσως και να ξέφυγα λίγο από το θέμα)

θλιβερή χώρα..... "ελληνοχριστιανών" τσιφτετελάδων
État de siège
Άβαταρ μέλους
truleysi
Δημοσιεύσεις: 1367
Εγγραφή: 14 Απρ 2012 23:36
Όνομα Ιστότοπου: -

Είναι αρκετά ουσιώδης η διαφορά ανάμεσα στις διατυπώσεις του 1952 και του 1975. Το «ελληνοχριστιανικός πολιτισμός» αντικαταστάθηκε από το «εθνική και θρησκευτική συνείδηση». Όπου θρησκευτική συνείδηση, δεν εξυπακούεται απαραίτητα η χριστιανική. Ωστόσο, το κράτος προωθεί συστηματικά την ορθόδοξη χριστιανική μέσω της παιδείας, ως μη οφείλει. Το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να αναπτύξει κανενός είδους θρησκευτική συνείδηση. Αντίθετα, έχει υποχρέωση να διδάξει την ιστορία των θρησκειών με όλες τις ιστορικές και κοινωνικές παραμέτρους, κάτω από μία αυστηρά ουδέτερη οπτική γωνία.
Άβαταρ μέλους
Leo21
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 2198
Εγγραφή: 25 Απρ 2011 18:53
Όνομα Ιστότοπου: -

πολλές φορές σε αυτό το φόρουμ αισθάνομαι οτι υπερεκτιμάτε τη δύναμη της θρησκείας, ξεχνώντας οτι όλα αυτά ειναι

POLITICS

στα πολιτικά όμως δε συμφωνούμε καθόλου....
"Θρησκεία είναι να μην λυπάσαι που δεν καταλαβαίνεις." ~ egore
επικουρειος
Δημοσιεύσεις: 1309
Εγγραφή: 02 Οκτ 2011 01:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Η θρησκεια ως απολυτα δογματικη δεν μπορει διολου να συμβαλλει στην παιδεια κι ως εκ τουτου στην εξελιξη μιας συγχρονης κοινωνιας.Τη μια ωρα μαθηματος ο θρησκευτικος να διδασκει οτι ο θεος εφτιαξε τους πρωτοπλαστους απο πηλο κι ολακερη τη φυση με ενα νευμα του και την επομενη ωρα οι μαθητες να προσγειωνονται στην πραγματικοτητα μεσω του μαθηματος της βιολογιας κι οταν αυτο συνεχιζεται επι μια ολοκληρη χρονια μοιαζει καπως με κωμωδια.
Τωρα τι εθνικη και θρησκευτικη συνειδηση μπορεις να διαπλαθεις κατ αυτον τον τροπο ειναι ενα ερωτημα.Μηπως καποιων βλαμμενων που θεωρουν τους εαυτους τους θεικα δημιουργηματα,που ζουν μεσα στην καλυτερη χωρα του πλανητη κι οτι ολοι οι αλλοι τους επιβουλευονται επειδη ειναι βυζαντινοι ορθοδοξοελληναραδες κι οχι ξερολες κουτοφραγκοι σαν και δαυτους.Γιατι εμεις εχουμε τον γεροντα παισιο που τα εχει πει ολα και τον πατροκοσμα επισης.Κι οτι δεν το ξερουμε παιρνουμε τα βιβλια του Λιακοπουλου,τα διαβαζουμε και τα μαθαινουμε ολα αυτοστιγμης και προκοβουμε.
Ειμαι ενας πιστος απολυτα πεπεισμενος μοναχα ως προς την ανυπαρξια μεταφυσικων μυστηριων.Το μοναδικο μυστηριο που υπαρχει ειναι μοναχα κατι ξεχασμενες αραχνοφωλιες μες το ανθρωπινο μυαλο.
Μιχάλης Ιωάννου
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 20 Σεπ 2012 13:07
Όνομα Ιστότοπου: -δεν διατηρώ ιστόχωρο

petsoukos έγραψε:
truleysi έγραψε:Οι περισσότεροι δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι ως ένδειξη εθνικής ταυτότητας και όχι θρησκευτικής πίστης. Αυτή η εξίσωση πας Έλλην χριστιανός έχει υπάρξει καταστροφική για τον ελληνισμό στο παρελθόν. Είναι αδιανόητο να θεωρείται... αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξουν Έλληνες οι οποίοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Παράδοξο, αλλά σχεδόν 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει εθνική ταυτότητα και την αναζητάει μέσω της πίστης, η οποία είναι ζήτημα προσωπικής συνείδησης και όχι συλλογικής ταυτότητας.
Εμένα μου την «δίνει» στα νεύρα αυτό το «...Έλληνας και άθεος δεν γίνεται...» μια χαρά γίνεται.
Το αντίθετο, " Έλληνας και χριστιανός δεν γίνεται..." Ελληνισμός και χριστιανισμός δεν συνάδουν και μπορεί ο οιοσδήποτε να το διαπιστώσει αν διαβάσει το "Συνοδικό της ορθοδοξίας" και τους αφορισμούς κατά των Ελλήνων και των ελληνικών γραμμάτων,(διαβάζονται σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες την Κυριακή της ορθοδοξίας, ακόμα και σήμερα), τον Ιουστινιανικό και Θεοδοσιανικό κώδικα, τούς κατά των Ελλήνων λόγους του Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Μεγάλου Βασιλείου, τις προφητείες Ζαχαρίου και Μαλαχίου που διαβάζονται το Σάββατο του Λαζάρου στον εσπερινό, να πάει οποιαδήποτε
Κυριακή πρωί στην εκκλησία για να ακούσει τον ψάλτη ή τον δεσπότη να ψέλνει: ...." καθως ελάλησε προς του πατέρες ημών, τω Αβραάμ και τω σπέρματι αυτού έως Αιώνος".
Από και ως που είναι προπάτορας των Ελλήνων ο Αβραάμ και οι απόγονοι του!
hellhammer
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 07 Αύγ 2013 11:28
Όνομα Ιστότοπου: -

Συμφορουμίτες και συμφορουμίτισσες καλησπέρα.

Αν και συστήθηκα στο φόρουμ σε θέμα που υπάρχει στο "Αυτοσυστηθείτε", θα προσπαθήσω να βοηθήσω την "ταυτοποίηση" μου λέγοντας πως είμαι ο κατά facebook "Xell Xamster". :mrgreen:

Αν και είμαι μέλος του φόρουμ εδώ και κάμποσους μήνες έμεινα κυρίως αναγνώστης στα θέματα, δεν έτυχε να γράψω όμως σε αυτά, μιας και το γκρουπάκι της Ένωσης στο fb είναι πιο εύκολα ας πούμε "προσβάσιμο" στην καθημερινή χρήση. Κλείνω αυτή τη μικρή παρένθεση και ξεκινάω με το συμβάν που έγινε η αιτία για το σημερινό ποστ.

Εργάζομαι σαν εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα σε Δημοτικό Σχολείο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με διδακτική εμπειρία (όχι μεγάλη...) μόλις 7 χρόνων. Αντιμετώπισα συχνά μέσα στο επάγγελμα μου αυτό που λέμε σχέσεις εκκλησίας-κράτους και το βλέπουμε καθημερινά με την πρωινή προσευχή, το μάθημα των Θρησκευτικών και τους υποχρεωτικούς εκκλησιασμούς σε κάποιες θρησκευτικές γιορτές και εθνικές επετείους. Συνηθισμένος όμως όλα αυτά τα χρόνια να ανέχομαι τα πάντα στο βωμό του καθήκοντος του δημοσίου υπαλλήλου, παίζεις αναγκαστικά το θεατράκι που σου επιβάλλεται από την πολιτεία για να μην βρεθείς εκτεθειμένος απέναντι σε κάποια ενδεχόμενη ποινική δίωξη (ω ναι, τις συναντάμε πολύ εύκολα πλέον...).

Για την ιστορία να αναφέρω ότι το σχολείο που εργάζομαι φέτος αποτελείται από ένα μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών μαθητών (περίπου 70%) κυρίως από την Αλβανία που συνεπάγεται αρκετούς γονείς (και παιδιά) άθεους ή μουσουλμάνους. Μια ωραία πρωία λοιπόν πριν μερικές μέρες την ώρα της πρωινής προσευχής ένα αγοράκι της Β' Δημοτικού σήκωσε το χεράκι να πει την προσευχή. Μια συνάδελφος φυσικά δε χάλασε το χατίρι στο παιδάκι (συνήθως θέλουμε να ενισχύουμε τη συμμετοχή των μικρών μαθητών όχι απαραίτητα επειδή είναι προσευχή, αλλά επειδή είναι μια ομαδική δραστηριότητα που ενισχύει την αυτενέργεια τους. Διαφωνώ με το θέμα της δραστηριότητας, αλλά, είπαμε, στην Ελλάδα ζούμε...) Το παιδάκι ανεβαίνει τα σκαλοπάτια όλο χαρά να πει την προσευχή, αλλά για "κακή" του τύχη, μια μάνα (άλλου παιδιού) που βρισκόταν εκτός της σχολικής αυλής σηκώνει το δάχτυλο δείχνοντας το παιδάκι και τσιρίζει: "Κύριε Διευθυντ"Α".... ΛΑΘΟΣ, ΛΑΘΟΣ!!!!". (Η "κυρία" εργάζεται σαν καθαρίστρια/καντηλανάφτισσα στην ενορία του χωριού). Το αγοράκι τρομάζει με την δεικτικότητα και τις φωνές που δέχεται και ψελλίζει (με πολύ φόβο και πολλά λάθη εννοείται) την προσευχή/προπαγάνδα. Προφανώς η ένσταση και η αντίδραση εγειρόταν στο γεγονός ότι το παιδάκι ήταν (κρατηθείτε...) ΑΒΆΠΤΙΣΤΟ!!!!! O διευθυντΆς όντας και λίγο θρησκόληπτος αντέδρασε σχετικά ήπια στην ωμή παρεμβολή κάποιου "εξωσχολικού" προσώπου σε σχολική δραστηριότητα, απλά ζητώντας της να του τα λέει στο γραφείο και όχι στην αυλή φωνάζοντας (!!!)

Και εκεί που νόμιζα ότι το συμβάν θα τελείωνε μόνο με 2-3 χριστοπαναγίες που μουρμούρισα για την καντηλανάφτρα (καλή λέξη, θα την καθιερώσω... :D ) ήρθε ο εκκλησιασμός σήμερα (30-1-2014 - Τριών "ιεραρχών") και το κήρυγμα του παπά για τη σημερινή "λαμπρή γιορτή" και το "σπουδαίο έργο" που πρόσφεραν στον Ελληνισμό. Φρόντισε όμως μετά να προσπαθήσει να μας βάλει στο σωστό δρόμο γιατί "έμαθε πως την πρωινή προσευχή στο σχολείο τη λένε αβάπτιστα παιδάκια, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο από τη θρησκεία μας..." Ούτε εκεί ήθελα να πω τίποτα γιατί εξ' άλλου στο μαγαζάκι του είναι ας λέει ότι παπαριά θέλει. Πήρα μετά από λίγο τα παιδιά να επιστρέψουμε στο σχολείο όπου ήταν προγραμματισμένη η κοπή της πίτας του συλλόγου γονέων και θα συμμετείχαν και τα παιδιά.

Ο παπάς όμως ήταν αποφασισμένος... Πήρε το πετραχήλι του και ήρθε με τη συνοδεία παπαδιάς και ψάλτου, να "διαβάσει" και την πίτα... (προφανώς το αδιάβαστο αλεύρι έμεινε μετεξεταστέο...). Όταν τέλειωσε με ακόμη ένα βουντού-μάμπο-τζάμπο ένιωσε την ανάγκη να έρθει να μοιραστεί με τους δασκάλους, όχι το παράπονο, αλλά τον ΘΥΜΟ του που αβάπτιστα παιδιά λένε την πρωινή προσευχή. Ελλείψει του Διευθυντή ανέλαβα σαν "γνώστης" (χεχεχε.... Piece of cake...) των "θρησκευτικών" ζητημάτων το βασικό κομμάτι της κουβέντας γιατί ο παπάς (μόλις 26 χρονών, με σπουδές στο εξωτερικό που προφανώς δε βοήθησαν στο ελάχιστο...) ήθελε να επιχειρηματολογήσει με λόγια που έζεχναν μεσαίωνα. Επειδή όμως ο διάλογος κράτησε περίπου 2 ώρες και πολλές φορές λόγω της έντασης που επικρατούσε, δεν είναι δυνατόν να καταγράψω μια τόσο μεγάλη στιχομυθία, αλλά θα παραθέσω απλά την "επιχειρηματολογία" του τράγου:

-Το Σύνταγμα του 1827 (προφανώς εννοεί ένα πρόχειρο Σύνταγμα που ψήφισαν οι επαναστατημένοι Έλληνες στην Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα για να προσπαθήσουν να οργανώσουν τις απελευθερωμένες πόλεις και χωριά του Μοριά!!!!!!) προβλέπει για την υποχρεωτική προσευχή στα σχολεία, κάτι που αποτελεί παράδοση πολλών χρόνων και απόδειξη ότι η εκκλησία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνέχεια του Ελληνισμού... (Εδώ του είπα ότι πρώτον, όσο να πεις, από τότε έγιναν κάαααποιες αναθεωρήσεις στο Σύνταγμα και δεύτερον ότι το 1827 οι Έλληνες πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη, και αυτό το ήξεραν όσοι είχαν δει τι υπάρχει έξω από το χωριό τους...)
-Η εκκλησία δεν επιτρέπει να λέγεται η προσευχή από αβάπτιστους γιατί επικαλείται το όνομα του "πατρός & του υιού & του αγίου πνεύματος" (again with the pigeon, pffff.....) το οποίο είναι επιτρεπτό όταν το κάνει μόνο του το παιδί στο δωμάτιο του, αλλά απαγορεύεται όταν γίνεται σε μια ομάδα πιστών... (κοινώς, κάν 'το μόνος σου!!!)


Κάπου εκεί κατάφερα να επέμβω στην ασταμάτητη ροή βλακείας και του είπα πως η λειτουργία του Σχολείου διέπεται από τους κανόνες του Π.Δ. 201 και δεν αναφέρεται πουθενά κάτι, για το ποιο παιδί θα λέει την πρωινή προσευχή και ότι σκοπός του σχολείου σε καμία περίπτωση δεν είναι να κάνει ρατσιστικούς διαχωρισμούς με βάση το θρήσκευμα, το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή κτλ...

Εδώ κομπλάρει γιατί δεν μπορεί να πιστέψει ότι τα σχολεία είναι κατά του ρατσισμού και του διαχωρισμού... Και συνεχίζει:

-Τι δηλαδή.... σε λίγο θα λένε και οι μουσουλμάνοι την προσευχή;;; (προσωπικά νομίζω πως χεστήκανε, αρκετές προσευχές τους απασχολούν κι αυτούς καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας...)
-Δηλαδή το βρίσκεται λογικό ακόμη και κάποιος από άλλη χώρα να λέει τον Εθνικό μας ύμνο;;;; (.....WAT??????? Ε, και....;;;;;)
-Το παιδί μου που θα έρθει του χρόνου στο σχολείο σας (είναι στο νηπιαγωγείο φέτος) θα βλέπει ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΑ (το τονίζει...) παιδάκια να λένε την προσευχή;;; Δε θα του φανεί περίεργο;;; (Το ότι το 6χρονο που θέλουμε δε θέλουμε, δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση, που δεν έχει πλήρως ανεπτυγμένη ούτε καν την περιφερειακή του όραση, θα έχει ελεύθερη και δική του γνώμη για βαθιά θρησκευτικά ζητήματα, και θα θιχτεί από τις χριστιανικές προσευχές αλλόθρησκων...)

Γενικά προσπάθησα να επιχειρηματολογήσω με χριστιανικά φίλτρα (μόνο σε 1-2 περιπτώσεις μου ξέφυγαν κάτι "Πασταφαριανιστές" και "μήπως να τα κάψει η Ιερά Εξέταση τα αλλόθρησκα...") λέγοντας του, όσο πιο ψύχραιμα μπορούσα ότι ακόμη και ο χριστός δεν πήγε κοντά στους πιστούς και στους ενάρετους. Πήγε κοντά στους "αμαρτωλούς" και τους αδαής. Επίσης είπε στα παιδιά ότι "αφήστε τα να έρθουν κοντά μου" (που να του πεις ότι αμφισβητείται ιστορικά η ίδια η ύπαρξη του Χριστού, θα μας πέθαινε την ίδια στιγμή...)

Γενικά η διάθεση του αν και "μανουριάστικη", δεν ήθελε να τραβήξει στα άκρα την κατάσταση, γιατί από ότι έμαθα από γονείς παιδιών όλη την προηγούμενη μέρα έψαχνε νόμους, διατάγματα κλπ, μίλησε με Αρχιεπισκοπή και "πνευματικούς" για να διασταυρώσει το νομικό πλαίσιο της πρωινής προσευχής. Προφανώς βλέποντας ότι "δεν τον παίρνει" έμεινε μόνο στο αυστηρά κατηχητικό/προπαγανδιστικό πνεύμα της συζήτησης. Πριν αναδιπλωθεί βέβαια έκανε και μια ad hominem επίθεση σε μία συνάδελφο που απλά παρακολουθούσε τη συζήτηση με ένα κατά τα άλλο χαριτωμένο χαμόγελο, λέγοντας της: "αλλά τι να συζητήσω με εσάς; Όταν σας τα λέω και γελάτε;;;;" Εκεί άκουσε μα καλή γιούχα από δασκάλους και γονείς που δεν άντεξαν στη στενομυαλιά και ξεροκεφαλιά του τράγου.

Που θέλω να καταλήξω:

1) Μακρύ το πλοκάμι της εκκλησίας στα σχολεία και στην Παιδεία... Πρέπει η ελληνική κοινωνία να κάνει τα πάντα για να κοπεί...
2) Ο μεσαίωνας καλά κρατεί... Από τις αντιδράσεις συναδέλφων και γονέων (όλοι χριστιανοί και μάλιστα κάποιοι βαθιά θρησκευόμενοι..) όμως με κάνουν να ελπίζω ότι ίσως ο ανθρωπισμός και ο ορθολογισμός θα επικρατήσουν του σκοταδισμού, τουλάχιστον μέσα στον 21ο αιώνα.
3) Ήμουν μέχρι σήμερα πιο "ελαστικός" και "συζητήσιμος" στο θέμα των Θρησκευτικών και πρωινών προσευχών στα σχολεία. Πλέον νομίζω πως αν οι απαλλαγές δε γίνουν πολλές ώστε να σταλεί κάποιο "μήνυμα" στο Υπουργείο, τα ρασοφόρα γκόμπλινς θα έχουν ελεύθερο πεδίο για να σπέρνουν την τρομοκρατία τους. Αντί να περιμένει η Παιδεία το διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, ας κάνει το πρώτο βήμα η εκπαίδευση και ας πετάξει τον μεσαίωνα από τις σχολικές αίθουσες.

Υ.Γ. 1) Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στην εκκλησία ένα κοριτσάκι 11 χρονών έκλαιγε γοερά για πολύ ώρα... Ποια η αιτία...;;; Υπήρχαν παιδιά που μιλούσαν την ώρα του εκκλησιασμού και δεν "σεβόντουσαν τα άχραντα μυστήρια" και τέτοιες παπαριές. Όταν το ρώτησα δεν ήθελε να μου απαντήσει, το έμαθα όμως από μητέρα άλλου κοριτσιού που κατάφερε και "ψάρεψε" την πληροφορία. Με αυτή την περίπτωση θα ασχοληθώ αύριο που το παιδάκι θα είναι πιο ψύχραιμο και ίσως θελήσει να μου μιλήσει. Αν δεν είναι αυτό ψυχική και συναισθηματική κακοποίηση, τότε τι είναι;;;

Το παραπάνω αφιερωμένο σε όλους αυτούς που θεωρούν πως η θρησκεία και η εκκλησία είναι αγαθές και δεν κάνουν κάποιο κακό στους ανθρώπους

Υ.Γ. 2) Sorry για το ποστ-σεντόνι.... :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Με σκοτωσε αυτο με το Συνταγμα του 1827. Θα μπορουσε να επικαλεστει και καποιο βυζαντινο χρυσοβουλο ο τυπος.
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
Άβαταρ μέλους
tasos_didymoteicho
Δημοσιεύσεις: 9010
Εγγραφή: 30 Δεκ 2010 15:59
Όνομα Ιστότοπου: -

Hellham(s)ter, :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
:text-goodpost: :text-goodpost: :text-goodpost: :text-goodpost: :text-goodpost:

Να σημειώσω κι εγώ εδώ, επί τη ευκαιρία, ότι αναδιπλώνομαι όσον αφορά την πρώτη μου γνώμη να κάνει αρχικά η κόρη μου θρησκευτικά. Το βιβλίο (της γ' δημοτικού) δεν παλεύεται με τίποτα, σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι πρέπει να μαθαίνουν κείμενα απ' έχω (παπαγαλία), έστω και όχι με τη στενή έννοια. Συμφωνεί κι η γυναίκα μου, οπότε από του χρόνου το πιθανότερο είναι να πάμε γι' απαλλαγή. Υποθέτω, δε, ότι θα γράψω ιστορία, θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να έχει υπάρξει κι άλλη (απαλλαγή) σε όλο τον Έβρο. (Θα με γράψουν οι εφημερίδες. :mrgreen: )
"Του είχαν δείξει την ασημαντότητα και τη φτηνή κενότητα των μικρών θεών της γης, με τα κακομοίρικα ανθρώπινα ενδιαφέροντά τους και τις διασυνδέσεις τους –τα μίση, τους θυμούς, τις αγάπες και τις ματαιοδοξίες τους– τη λαχτάρα τους να τους υμνούν και να θυσιάζουν σ' αυτούς, και την απαίτησή τους να τους πιστεύουν, κάτι άκρως αντίθετο με τη λογική και τη Φύση."
"Through the Gates of the Silver Key" By H. P. Lovecraft (with E. Hoffmann Price)
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

hell ευχαριστούμε για το input, πολύ ενδιαφέρουσα η μεταφορά των εμπειριών σου.
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Απάντηση