Υπάρχει θεοκρατία στην Ελλάδα;

Συζητήσεις σχετικά με τις διάφορες θρησκείες και τις εκκλησίες τους
Άβαταρ μέλους
aqyn
Δημοσιεύσεις: 1577
Εγγραφή: 07 Οκτ 2010 00:32
Όνομα Ιστότοπου: -

Στο εισαγωγικό μου σημείωμα στην ενότητα Αυτοσυστηθείτε μίλησα για θεοκρατία. Επειδή ξέρω ότι πολλοί διαφωνούν με αυτό, και απαντούν ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε θεοκρατία αλλά δημοκρατία, είπα να ανοίξω αυτό το θέμα.

Πρώτα νομίζω ότι είναι απαραίτητο να ορίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε θεοκρατία.

Σύμφωνα με το λεξικό, η θεοκρατία είναι πολιτικό σύστημα στο οποίο η εξουσία, που πηγή της θεωρείται ο Θεός, ασκείται από τον κλήρο σύμφωνα με τους κανόνες της θρησκείας.

Έχουμε λοιπόν τρία σημεία:

Α- Πηγή της εξουσίας είναι ο Θεός.
Β- Η εξουσία ασκείται από τον κλήρο.
Γ- Η εξουσία ασκείται σύμφωνα με τους κανόνες της θρησκείας.

Σε μια πρώτη ανάγνωση είναι προφανές ότι αυτά τα τρία σημεία ισχύουν, φερειπείν, για το Ιράν, αλλά όχι για την Ελλάδα. Αν κοιτάξουμε όμως λιγο πιο προσεχτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Α ισχύει για την Ελλάδα, αφού το Σύνταγμά μας ξεκινάει με επίκληση στην Αγία Τριάδα, ενώ το αμερικάνικο, ας πούμε, ξεκινάει με τη φράση Εμείς ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών, και το γαλλικό με τη φράση Ο γαλλικός λαός. Το Β ουσιαστικά δεν ισχύει για την Ελλάδα, αλλά συμβαίνουν πού και πού διάφορα περίεργα, όπως πριν μερικούς μήνες που ο αρχιεπίσκοπος συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο, ή τώρα πρόσφατα που η εκκλησία έκανε επιτροπή για να μελετήσει τα σχολικά βιβλία της ιστορίας και της γλώσσας. Λες και της πέφτει λόγος!!! Το Γ θα συμφωνήσω ότι δεν ισχύει καθόλου, γιατί η εξουσία ασκείται σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι της εκκλησίας. [Και όχι, δεν είμαι αντιευρωπαϊστής, το λέω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις.]

Επομένως όταν λέω ότι έχουμε θεοκρατία δεν κυριολεκτώ, δεν εννοώ ότι είμαστε Ιράν ή Σαουδική Αραβία. Εννοώ ότι η εκκλησία στην Ελλάδα ανακατεύεται με πράγματα που θα δεν έπρεπε να ανακατεύεται, και το κάνει γιατί της το επιτρέπουν οι πολιτικοί, της αναγνωρίζουν λόγο και εξουσία που δεν θα έπρεπε να έχει. Ο Άνθιμος δεν απείλησε τις προάλλες ότι δεν θα κάνει δοξολογία στην έναρξη της Έκθεσης Θεσσαλονίκης; Γιατί δεν βγήκε ο πρωθυπουργός να του πει μη σώσεις και την κάνεις; Είναι δυνατό να ανεχόμαστε ακόμα να γίνεται κατήχηση στα σχολεία; Να μένει η εκκλησία αφορολόγητη; Να είναι οι παπάδες δημόσιοι υπάλληλοι; Και ένα σωρό άλλα, που γι' αυτά πολεμάει κι η Ένωση.

Και το χειρότερο απ' όλα, που πιστεύω ότι δικαιολογεί να μιλάμε για θεοκρατία, είναι να βλέπουμε στη Βουλή των Ελλήνων εικόνες σαν κι αυτή αποκάτω. Τη βλέπω και μου σηκώνεται η τρίχα.


Εικόνα
Άβαταρ μέλους
noxteryn
Δημοσιεύσεις: 2210
Εγγραφή: 02 Απρ 2010 15:40
Όνομα Ιστότοπου: noxteryn
Τοποθεσία: Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

Παρ'ό,τι τα points που αναφέρεις είναι σωστά (με εξαίρεση το part περί Συντάγματος, εκτός αν μπερδεύτηκες και εννοούσες το Άρθρο 3), δε θεωρώ πως επαρκούν για να μιλήσουμε για θεοκρατία. Όντως, έχει σημαντική εξουσία η Εκκλησία, αλλά ο Θεός έχει σχετικά ασήμαντη. Plus, το "σημαντική εξουσία" υπονοεί ότι κάτι άλλο έχει περισσότερη εξουσία, και αυτό το κάτι είναι ο λαός. Συνεπώς, έχουμε δημοκρατία, όχι θεοκρατία. Απλώς δεν έχουμε κοσμική δημοκρατία.

Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι καλοί για δημαγωγία και ρητορική, αλλά εγώ διαφωνώ με κινήσεις αυτού του είδους. Ας μην καταφεύγουμε και εμείς σε φθηνά catchphrases και ανακριβή slogans για να κερδίσουμε την κοινή γνώμη. Όπως λέει και ο Chris Rock: "Shit is big, but don't make it bigger than it is."
"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."
Άβαταρ μέλους
aqyn
Δημοσιεύσεις: 1577
Εγγραφή: 07 Οκτ 2010 00:32
Όνομα Ιστότοπου: -

noxteryn έγραψε:(με εξαίρεση το part περί Συντάγματος, εκτός αν μπερδεύτηκες και εννοούσες το Άρθρο 3)
Όχι, εννοώ την πρώτη φράση. 'Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος.' Έτσι τοποθετεί την πηγή της κρατικής εξουσίας στο χριστιανικό Θεό, σε αντίθεση με το αμερικάνικο και το γαλλικό που την τοποθετούν στο λαό τους. Αυτό σημαίνει ότι η κρατική εξουσία ενεργεί εξ ονόματος του Θεού, και όχι εξ ονόματος του λαού. Μπορεί μετά να καθορίζεται ότι έχουμε δημοκρατία, αλλά αυτό δημιουργεί αντίφαση. Όπως άλλη αντίφαση είναι και αυτά που λέει για την ανεξιθρησκεία. Ανεξιθρησκεία και άρθρο 3 δεν κολλάνε.

Διερευνητικό είναι το θέμα, προσπαθώ να καταλήξω κι εγώ αν είναι σωστό να μιλάμε για θεοκρατία.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.
Peacemaker
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: 27 Σεπ 2010 13:32

Στο παραπάνω ερώτημα αν υπάρχει θεοκρατία ή Δημοκρατία...
Θεοκρατικό είναι το κράτος που οι αποφάσεις και η πορεία του είναι συνυφασμένα με το το επίσημο θρησκευτικό δόγμα.
Δημοκρατικό είναι εκείνο που οι αποφάσεις και η πορεία του ψηφίζονται από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του λαού. (Υποτίθεται).
Όταν η θρησκευτική ηγεσία επεμβαίνει στις αποφάσεις αυτές με χίλιους μύριους τρόπους, τότε η Δημοκρατία καταλύεται.
Στην ορκωμοσία των βουλευτών μίας νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, βλέπουμε το φαιδρό φαινόμενο της πολυπληθούς παρουσίας της εκκλησίας για τον αγιασμό.
Στο βιβλίο της Βουλής υπογράφει και ο αρχιεπίσκοπος. Όπως και στον τελευταίο ανασχηματισμό μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών, υπέγραψαν στο βιβλίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο μητροπολίτης.
Η εκκλησία τονίζει την παρουσία της σε όλες τις εκδηλώσεις. Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία.
Θυμάστε την υποδοχή των Ολυμπιονικών στο Παναθηναϊκό στάδιο και την εκδήλωση που ακολούθησε. Ο αρχιεπίσκοπος εκεί !!!
Ξεκινά μια αθλητική ομάδα την σαιζόν. Ο μητροπολίτης εκεί !!!
Ανοίγουν τα σχολεία. Οι απανταχού στην επικράτεια παπάδες εκεί !!!
Σε ένα νέο κτίριο εγκαθίσταται μία οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου. Ο παπάς εκεί !!!
Δημοκρατία έχουμε, αλλά κάτω από την σκέπη της θεοκρατίας.
Αν όλα αυτά δεν είναι θέατρο παραλόγου, τότε...
Επομένως το ερώτημα δεν έχει απάντηση.
Let the world change you... and you can change the world.
Άβαταρ μέλους
noxteryn
Δημοσιεύσεις: 2210
Εγγραφή: 02 Απρ 2010 15:40
Όνομα Ιστότοπου: noxteryn
Τοποθεσία: Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

aqyn έγραψε:Όχι, εννοώ την πρώτη φράση. 'Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος.'
What the fuck, στο δικό μου Σύνταγμα δε γράφει κάτι τέτοιο. Έριξα μια ματά σε διάφορα sites, και κάποια αναφέρουν αυτό που λες. (Επίσης, βρήκα ένα Ορθόδοξο site που βρίζει το Υπουργείο Παιδείας επειδή το 2008 παρέλειψαν αυτή τη φράση από το βιβλίο "Πολιτική και Δίκαιο" της Β' Λυκείου. (Τελικά, το ξαναέβαλαν.) ) Anyway, φαίνεται ότι η δική μου πηγή ήταν ελαττωματική. Sorry.
"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."
Άβαταρ μέλους
egore
Δημοσιεύσεις: 1666
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2009 04:24
Όνομα Ιστότοπου: -

Στην επίσημη ιστοσελίδα της βουλής λέει άλλα.
έξυπνος αυτός που βρίσκει την χαρά και σοφός αυτός που γνωρίζει την αξία της σιωπής
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Αν πούμε ότι στο ένα άκρο είναι καθεστώτα τύπου ισλαμικής δημοκρατίας Ιράν και στο άλλο άκρο καθεστώτα τύπου Ε Γαλλικής δημοκρατίας με πλήρη διαχωρισμό κράτους - ιερατείων, η Ελλάδα είναι στο ενδιάμεσο, πιο κοντά στη Γαλλία και σταδιακά κινείται ολοένα και πιο κοντά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποτε θα γίνει ακριβώς έτσι. Τι να πουν και οι Άγγλοι που η κεφαλή του κράτους είναι και κεφαλή της εκκλησίας;

Δεν έχουμε θεοκρατία στην Ελλάδα ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά. Απλώς η εκκλησία είναι κομμάτι του κράτους (κληρικοί = δημόσιοι υπάλληλοι) και το δόγμα της αντιμετωπίζεται με σεβασμό από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, ακόμα και από άτομα που δε συμπαθούν καθόλου την ίδια την εκκλησία ως θεσμό. Δε νομίζω όμως ότι οι αποφάσεις του κράτους υποτάσσονται στα δόγματα της εκκλησίας, θα ήταν υπερβολή να πούμε κάτι τέτοιο.
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
Άβαταρ μέλους
aqyn
Δημοσιεύσεις: 1577
Εγγραφή: 07 Οκτ 2010 00:32
Όνομα Ιστότοπου: -

egore έγραψε:Στην επίσημη ιστοσελίδα της βουλής λέει άλλα.
Αν ανοίξεις το pdf θα το δεις στη σελίδα 19. Είναι το προοίμιο, πριν το πρώτο άρθρο. Στο κείμενο που έχουν βάλει στο σάιτ το έχουν παραλείψει. Απορώ πώς δεν έχει ξεσηκωθεί ακόμα κανένας Άνθιμος.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.
Άβαταρ μέλους
egore
Δημοσιεύσεις: 1666
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2009 04:24
Όνομα Ιστότοπου: -

Γμτ! δίκιο έχεις... :x
έξυπνος αυτός που βρίσκει την χαρά και σοφός αυτός που γνωρίζει την αξία της σιωπής
Γκρινιάρης

Νομίζω ότι το θέμα είναι πιο βαθύ.
Η Δημοκρατία έχει πολλούς πυλώνες. Εκτός από τη λαϊκή κυριαρχία (λέμε τώρα) θα πρέπει να υπάρχει και η θαυμασία διάκριση των εξουσιών.
Το παρόν πολίτευμα, τέκνο της Μεταπολίτευσης™, δεν έχει τις 3 διακριτές εξουσίες (για την ακρίβεια έχει αλλά δεν είναι διακριτές), που να μπορούν να «τρέχουν» ανεξάρτητα το σύστημα και να εξασφαλίσουν την Δημοκρατία.
Μέσα λοιπόν σε αυτές τις 3 εξουσίες που έχουν γίνει μια, μπλέκονται όλοι οι δυνατοί του τόπου (και κάποιοι εισαγόμενοι τελευταίως), που επηρεάζουν τις αποφάσεις του και τον τρόπο που λειτουργεί.

Ένας από αυτούς τους δυνατούς, είναι και η εκκλησία των ΧΟ™, που κατάφερε μέσω θεσμικών κειμένων να εδραιώσει την ισχύ της και να περνά αυτά που θέλει από την «πίσω» πόρτα. Το ζήτημα δεν είναι η μαριονέτα που φαίνεται, αλλά αυτοί που κινούν τα νήματα.

Συμπερασματικά, εκτιμώ ότι πρώτα οφείλουμε να βαπτίσουμε το πολίτευμα μας και μετά να τσεκάρουμε τη θεοκρατική υπόσταση του.
Άβαταρ μέλους
karakitsossecurity
Δημοσιεύσεις: 1407
Εγγραφή: 27 Απρ 2009 14:09
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

οικογενειακή θρησκευομένη δημοκρατία
Boards don't hit back "Bruce Lee, Enter The Dragon"
Άβαταρ μέλους
aqyn
Δημοσιεύσεις: 1577
Εγγραφή: 07 Οκτ 2010 00:32
Όνομα Ιστότοπου: -

Γκρινιάρη, συμφωνώ με αυτό που λες, αλλά είπα να μην πιάσω το θέμα της δημοκρατίας, είναι πολύ μεγάλο.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.
Άβαταρ μέλους
mpamiatzis
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2009 00:47
Όνομα Ιστότοπου: μαθήματα σκέψης
Επικοινωνία:

το τι πολιτευμα εχουμε δεν καθοριζεται απο τα πρωτα αρθρα του συνταγματος αλλα απο το 107:
'Αρθρο 107: (Προστασία κεφαλαίων εξωτερικού και ειδική οικονομική νομοθεσία)
http://mpamiatzis.blogspot.com
Οι μέρες αποφράδες με ξόρκισαν παπάδες
κι αμαρτωλό με βγάλανε και βλάσφημο
Κι εγώ να καταπίνω Τιτανικός θα γίνω
να σας βυθίσω στο στερνό μου χάσιμο
Ότι ενθάδε κείμεθα Ο ξείν' αγγέλειν
κι απολωλότες είμεθα απ' την αγέλην
Επικουρίδης
Δημοσιεύσεις: 623
Εγγραφή: 12 Ιουν 2010 13:04
Όνομα Ιστότοπου: -Η Δίκη των Θεών
Επικοινωνία:

aqyn έγραψε: ……………………………………………………

Έχουμε λοιπόν τρία σημεία:

Α- Πηγή της εξουσίας είναι ο Θεός.
Β- Η εξουσία ασκείται από τον κλήρο.
Γ- Η εξουσία ασκείται σύμφωνα με τους κανόνες της θρησκείας.
Αγαπητέ φίλε aqyn σε καλωσορίζει και ο Επικουρίδης, συγχαρητήρια δε και για την επιλογή του θέματος. Συμφωνώ με την άνεση και τον τρόπο που παρουσιάζεις τις απόψεις σου, αλλά και το μεστωμένο των επιχειρημάτων σου.

Όμως, φίλε μου, δεν αντιλαμβάνομαι, πως είναι δυνατό, με τη διεισδυτικότητα που βλέπω ότι διαθέτεις, να περιορίζεσαι σε μισόλογα και δεν αναγνωρίζεις, ότι και στην Ελλάδα, προς δυστυχία του λαού της, έχουμε μια σκανδαλώδη καραμπινάτη θεοκρατία που βγάζει μάτι. Και εξηγούμαι.
Από τα τρία σημεία που βάζεις, ότι αποτελούν προϋποθέσεις θεοκρατίας, τον όρο πληροί μόνο το σημείο Α, ενώ στα Β και Γ, επισημαίνεις μόνο λίγα ψήγματα παρέμβασης στην πολιτική εξουσία από μέρους των πλουμιστών. Η εκκλησία, νέε συμμαχητή, μας είναι απανταχού παρούσα, σε γεννήσεις, σε βαπτίσεις, σε γάμους, σε θανάτους, σε τρισάγια, σε ευχέλαια κλπ, κλπ. Οι εκκλησίες και τα εικονοστάσια είναι πολυπληθέστερα των σχολείων. Τα κατηχητικά λειτουργούν στο φόρτε, τα φιλόπτωχα ζητώντας τον οβολόν μας κατακλύζουν τα σπίτια, τα φιλανθρωπικά εκκλησιαστικά ιδρύματα συγκεντρώνουν δωρεές σε ρευστό και τρόφιμα, τα καμπαναριά μας ξεκουφαίνουν πρωί-απόγευμα και σε κάθε κάλεσμα των νεωκόρων.
Οι κληρικοί όλων των βαθμών επηρεάζουν κάθε βαθμίδα της πολιτικής εξουσίας(σκάνδαλα σε δικαστικές αποφάσεις, βατοπέδια κ.α). Και αν πάμε στους χώρους της ιστορικής χριστιανικής δράσης, θα δούμε τερατουργήματα που κόβουν ανάσες.
Αυτά τα εγκληματικά ατοπήματα έγιναν με την ανοχή και τη σύμπραξη της πολιτικής εξουσίας από τις αρχές του τετάρτου αιώνα μ. Χ, μέχρι και σήμερα. Ποιος ο ρόλος της χριστιανικής ορθοδοξίας στη πτώση της Πόλης 1453, το 21, στην κατοχή 41-44 και στον εμφύλιο 43-49;
Δύο κατηγορίες ανθρώπων υπάρχουν: 1. Οι εξουσιαστές και 2. Οι εξουσιαζόμενοι.
Οι πρώτοι φτιάχνουν νόμους και τους παραβιάζουν ατιμώρητα, οι δε δεύτεροι, αναγκαστικά πειθαρχούν, διαφορετικά τιμωρούνται.
Ιστότοπος: "Η Δίκη των θεών" http://janastasiadis.blogspot.com/
Επικουρίδης
Δημοσιεύσεις: 623
Εγγραφή: 12 Ιουν 2010 13:04
Όνομα Ιστότοπου: -Η Δίκη των Θεών
Επικοινωνία:

Noxteryn, στην Ελλάδα και ανά την Υφήλιο δεν έχουμε κανένα ίχνος δημοκρατίας. Εδώ έχουμε μια ψευδεπίγραφη έμμεση δημοκρατία, η οποία στην πρακτική της υλοποίηση μετατρέπεται σε κοινοβουλευτική δικτατορία. Βλέπεις τους διαχειριστές της εξουσίας ότι κατακλέβουν τα δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τρέχει κάστανο.
Επίσης και θεοκρατία βιώνουμε και μάλιστα ανελέητη και εξοντωτική.
Απλά δεν θέλεις να το παραδεχτείς, γιατί, όπως καταφαίνεται και από άλλα μπλόκς δικά σου, σε άλλα νήματα, έχεις κατακυριευθεί από τη μονόπλευρη προπαγάνδα της δυτικής οικονομικής και κοινωνικής κουλτούρας.
‘Όταν ακούς για Μάρξ και κατευθυνόμενες οικονομίες γίνεσαι δηκτικός και επιθετικός. Απόδειξη των ανωτέρω συμπερασμάτων μου, εκτός από προηγούμενες τοποθετήσεις σου, αποτελούν και οι ισχυρισμοί σου, ότι τέτοιες αναφορές, όπως του aqyn, ενέχουν «δημαγωγία και ρητορική». Και για να μη μου γυρίσεις το μπαλάκι, δηλώνω ότι και στα αντίπαλα των δυτικών πολιτικοκοινωνικών και οικονομικών συστημάτων τρώνε, με τη σέσουλα, οι όποιοι νομείς της εξουσίας, κόκκινοι, μπλε και μαύροι. Είναι θέμα ανθρώπινης καιροσκοπικής βουλιμίας. Βεβαίως υπάρχουν και οι έντιμοι διαχειριστές όλων των αποχρώσεων και που χαρακτηρίζονται κορόιδα.
Τι θα έλεγες, για ένα κώδικα νόμων, ίσων δικαιωμάτων, ευκαιριών και υποχρεώσεων που θα εφαρμόζονταν με αμεροληψία, ανάμεσα στους πολίτες, χωρίς ποίμνια-ποιμένες και χωρίς πολιτικούς και οπαδούς;(Υπόδειξη του Επίκουρου 341-270 π. Χ).
Δύο κατηγορίες ανθρώπων υπάρχουν: 1. Οι εξουσιαστές και 2. Οι εξουσιαζόμενοι.
Οι πρώτοι φτιάχνουν νόμους και τους παραβιάζουν ατιμώρητα, οι δε δεύτεροι, αναγκαστικά πειθαρχούν, διαφορετικά τιμωρούνται.
Ιστότοπος: "Η Δίκη των θεών" http://janastasiadis.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
aqyn
Δημοσιεύσεις: 1577
Εγγραφή: 07 Οκτ 2010 00:32
Όνομα Ιστότοπου: -

Αγαπητέ Επικουρίδη, γι' αυτό κινήθηκα βάσει ορισμών, για να δω αν μπορώ να χρησιμοποιώ τη λέξη θεοκρατία για να περιγράψω την κατάσταση στην Ελλάδα. Μου φαίνεται ότι δεν μπορώ να τη χρησιμοποιώ κυριολεκτικά, και δεν ξέρω αν είναι δόκιμο να τη χρησιμοποιώ μεταφορικά. Τα παραδείγματα που φέρνεις είναι υπαρκτά, αλλά δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα όπως θα γινόταν νομίζω σε μια θεοκρατία. Το ότι η θρησκεία και η εκκλησία ανακατεύονται τόσο πολύ στην καθημερινή εμπειρία του πολίτη ίσως οφείλεται στη μακροχρόνια παράδοση ανακατέματος και στην ανοχή των πολιτικών μας ανδρών και γυναικών, αλλά θεσμικά νομίζω πως η επιρροή τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι έτσι;
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.
Άβαταρ μέλους
noxteryn
Δημοσιεύσεις: 2210
Εγγραφή: 02 Απρ 2010 15:40
Όνομα Ιστότοπου: noxteryn
Τοποθεσία: Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

Επικουρίδης, λυπάμαι που θα σου φανώ προσβλητικός πάλι, αλλά βρίσκω λίγο ηλίθια και αχάριστα τα επιχειρήματα του στυλ: "Hurr, δεν έχουμε δημοκρατία!!!11" Η Βόρεια Korea δεν έχει δημοκρατία. To Uzbekistan δεν έχει δημοκρατία. Η Cuba δεν έχει δημοκρατία. Η Burma δεν έχει δημοκρατία. Η Ελλάδα έχει δημοκρατία. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

Μην παρερμηνεύεις την κοινή λογική με το φανατισμό. Προφανώς προτιμώ να πίνω νερό από το να πίνω υδροκυάνιο. Δεν είμαι φανατισμένος υπέρ του νερού, ούτε έχω πέσει θύμα προπαγάνδας του νερού. Απλώς δεν είμαι ηλίθιος.

Και αν θέλεις και απόδειξη, here it is: Αν στις παραπάνω χώρες που ανέφερα τολμούσες να πεις δημοσίως ότι "δεν υπάρχει ίχνος δημοκρατίας", δε θα σε ξαναβλέπαμε. Το γεγονός ότι έχεις το δικαίωμα να ασκείς άμεση κριτική στην κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχουμε αρκετά μεγάλο ίχνος δημοκρατίας. Γι'αυτό, μη λες μαλακίες.

Δεν είναι ανάγκη να ξεχειλώνουμε τους ορισμούς για να περάσουμε ένα point. Μπορείς να επιχειρηματολογήσεις για τη διαφθορά και τη δυσλειτουργία της δημοκρατίας στο Δυτικό κόσμο χωρίς περιττές υπερβολές, όπως μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε για τον αυθαιρετισμό της Εκκλησίας χωρίς να μιλήσουμε για θεοκρατία.
"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."
Επικουρίδης
Δημοσιεύσεις: 623
Εγγραφή: 12 Ιουν 2010 13:04
Όνομα Ιστότοπου: -Η Δίκη των Θεών
Επικοινωνία:

aqyn έγραψε:Αγαπητέ Επικουρίδη, γι' αυτό κινήθηκα βάσει ορισμών, για να δω αν μπορώ να χρησιμοποιώ τη λέξη θεοκρατία για να περιγράψω την κατάσταση στην Ελλάδα. Μου φαίνεται ότι δεν μπορώ να τη χρησιμοποιώ κυριολεκτικά, και δεν ξέρω αν είναι δόκιμο να τη χρησιμοποιώ μεταφορικά. Τα παραδείγματα που φέρνεις είναι υπαρκτά, αλλά δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα όπως θα γινόταν νομίζω σε μια θεοκρατία. Το ότι η θρησκεία και η εκκλησία ανακατεύονται τόσο πολύ στην καθημερινή εμπειρία του πολίτη ίσως οφείλεται στη μακροχρόνια παράδοση ανακατέματος και στην ανοχή των πολιτικών μας ανδρών και γυναικών, αλλά θεσμικά νομίζω πως η επιρροή τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι έτσι;

Φίλτατε aqyn, να μου επιτρέψεις να δανειστώ, για λίγο, τη μέθοδό σου που μ’ άρεσε στ’ αλήθεια και τη τιτλοφόρησες «κίνηση βάσει ορισμών», έτσι για να διερευνήσουμε την παρουσία θεοκρατίας ή μη στην Ελλάδα.
Χρησιμοποίησες τρία σημεία 1, 2, 3, ως στοιχεία που μπορούν να στηρίξουν την επιβεβαίωση της θεοκρατίας. Στα εν λόγω σημεία θα βάλω άλλους τίτλους και θα προσθέσω σ’ αυτά άλλα τέσσερα σημεία το 4, 5, 6 και 7.

1- Πηγή της εξουσίας είναι ο Τριαδικός Ελληνορθόδοξος χριστιανικός Θεός.

2- Την εξουσία του Τριαδικού Θεού ερμηνεύουν, εκφράζουν και ασκούν στη Γη οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι Λειτουργοί του Υψίστου, με τις ευλογίες της πολιτικής μας εξουσίας.

3- Η πολιτική εξουσία επιτρέπει να ασκούν θρησκευτική εξουσία επί του εκλογικού σώματος των ελλήνων πολιτών τους εκπροσώπους του Θεού.

4. Η εκκλησία πείθει τους πιστούς του ποιμνίου που ταυτίζεται με το εκλογικό σώμα, ότι πάσα πολιτική εξουσία είναι άνωθεν δοσμένη.

5. Η συναντίληψη της ατιμωρησίας των πολιτικών και εκκλησιαστικών σκανδάλων βασίζεται στην αλληλοανοχή και αλληλοκάλυψη των δύο εξουσιών πολιτείας-εκκλησίας.

6. Οι θρησκευτικοί μας ηγέτες εξαπατούν και εξαθλιώνουν το ποίμνιο, γιατί τους προμηθεύουν ψεύτικες ελπίδες σωτηρίας, για τη μεταφυσική τους υπόσταση που είναι σίγουρα ανύπαρκτη.

7. οι πολιτικοί νομείς τις εξουσία ενώ υπόσχονται πάντοτε αλλαγές και βελτιώσεις ποιότητας ζωής ποτέ δεν τις πραγματοποιούν και αδίστακτα καταδολιεύουν τους πάντες και τα πάντα

Έτσι οι σιωπηροί αμνοί και το αφιονισμένο εκλογικό σώμα στα κομματικά μαντριά που αποτελούμε τον εξαπατημένο ελληνικό λαό της Ελλάδας που ποτέ δεν πεθαίνει και πάντα προς τη δόξα τραβά, εμπαίζονται και από τις δύο εξουσιαστικές και συνεργαζόμενες ηγεσίες, υπέρ του 5% που ελέγχουν το 80% του πλούτου της χώρας,

Τα παραπάνω είναι αλήθειες απόλυτα επιβεβαιωμένες και καταρρίπτουν, όποιο ισχυρισμό, ότι δεν έχουμε θεοκρατία και κοινοβουλευτική δικτατορία.

Οι ισλσμιστικές θεοκρατίες, όσον άγριες και αν φαίνονται, υπερέχουν σε κάποια σημεία, όπως τα πολιτικά και θρησκευτικά σκάνδαλα. Εκεί τιμωρούν δεν παίζουν, γιατί κόβουν χέρια και κεφάλια.
Δύο κατηγορίες ανθρώπων υπάρχουν: 1. Οι εξουσιαστές και 2. Οι εξουσιαζόμενοι.
Οι πρώτοι φτιάχνουν νόμους και τους παραβιάζουν ατιμώρητα, οι δε δεύτεροι, αναγκαστικά πειθαρχούν, διαφορετικά τιμωρούνται.
Ιστότοπος: "Η Δίκη των θεών" http://janastasiadis.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Nox διαφωνώ.Αυτό που περιγράφεις είναι ο πολιτικός φιλελευθερισμός.Είναι καταπληκτικό πράγμα,είμαστε τυχεροί που το έχουμε,πρέπει να το διαφυλλάτουμε ως κόρην οφθαλμού αλλά δεν ταυτίζεται με τη δημοκρατία.
Ο όρος δημοκρατία περιγράφει μιά συγκεκριμένη (εμμμ....οκ,ίσως και όχι τόσο συγκεκριμένη) δομή των μηχανσιμών άσκησης της εξουσίας.
Ο όρος φιλελευθερισμός περιγράφει τις σχέσεις του ατόμου (ή των οργανωμένων ομάδων) με την εξουσία.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
Άβαταρ μέλους
noxteryn
Δημοσιεύσεις: 2210
Εγγραφή: 02 Απρ 2010 15:40
Όνομα Ιστότοπου: noxteryn
Τοποθεσία: Αργυρούπολη
Επικοινωνία:

Γιατρος Του Ικα, το σκέφτηκα την ώρα που έγραφα το post μου, αλλά κατέληξα ότι το ένα παράγει το άλλο. Σε μια δημοκρατία, η εξουσία προέρχεται από το λαό. Ο φιλελευθερισμός περιγράφει τη σχέση του ατόμου με την πολιτεία, και αυτή η σχέση είναι μια σχέση εξουσίας, η οποία υπάρχει ακριβώς επειδή ο λαός αποφασίζει για τη διοίκηση της κοινωνίας. Κάθε δικαίωμα ενός φυσικού ή νομικού προσώπου αποτελεί ταυτόχρονα υποχρέωση ενός άλλου. Όταν ο πολίτης έχει δικαίωμα να κράζει την κυβέρνηση, σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τον υποστεί. Αυτό είναι εξουσία, και ανήκει στο λαό ως μέρος της δημοκρατίας.
"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."
Απάντηση