Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 108 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4, 5, 6  Επόμενο

 

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Μάιος 2010 13:20
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Μάιος 2010 13:20 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Αναδημοσιεύω από το ιστολόγιο Αθεΐα:

Παράθεση:
Συλλογική ανακοίνωση ομάδας Αθεΐα
Οι περισσότεροι νεοέλληνες βαφτίζονται χριστιανοί ορθόδοξοι όταν είναι βρέφη. Ο ιερέας χορηγεί μια βεβαίωση για την βάπτιση και ο νονός, οι γονείς ή κάποιος συγγενής καταθέτει το χαρτί στο οικείο ληξιαρχείο, όπου και καταγράφεται το θρήσκευμα του παιδιού. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα αναγνωρισμένα θρησκεύματα στην Ελλάδα, και όλα τους καταγράφονται στα ληξιαρχεία.

Για ποιο λόγο όμως γίνεται η καταγραφή του θρησκεύματος των πολιτών; Σε τι χρειάζεται η πολιτεία την πληροφορία αυτή; Μήπως πρόκειται να κάνει κάποια διάκριση με βάση το θρήσκευμα; Όχι βέβαια! Άλλωστε κάθε διάκριση με βάση το θρήσκευμα αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα! Απλώς έτσι ασκεί εμμέσως μια φιλόθρησκη και ιδιαίτερα φιλοχριστιανική πολιτική, συμβάλλοντας στην διαιώνιση της ορθοδοξίας στη θέση της επικρατούσας θρησκείας της Ελλάδας.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός δεν αφορούν παρά μόνο τον ίδιο. Η μη καταγραφή του θρησκεύματος του πολίτη σε κρατικά αρχεία δεν τον εμποδίζει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Η καταγραφή του θρησκεύματος δεν απαιτείται για την απόκτηση ονόματος, δεδομένου ότι ονοματοδοσία και βάπτιση είναι πλήρως διαχωρισμένες νομικά (πληροφορίες στη σχετική σελίδα μας). Η καταγραφή του θρησκεύματος εξυπηρετεί μόνο τα ιερατεία, που αποκτούν ισχύ και ασκούν πολιτική εξουσία βασιζόμενα στον καταγεγραμμένο αριθμό νεογέννητων τα οποία ουδέποτε εξέφρασαν γνώμη επί του θέματος.

Ως ενεργοί και συνειδητοί πολίτες:
1. Προχωρούμε

σε νόμιμη διαγραφή του θρησκεύματός μας από τα ληξιαρχεία, διαμαρτυρόμενοι γι αυτή την καταχρηστική πρακτική, και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να μας ακολουθήσουν.
2. Ζητάμε:

* Κατάργηση της καταγραφής του θρησκεύματος στα ληξιαρχεία και σε οποιαδήποτε άλλα κρατικά αρχεία και έγγραφα.
* Διαγραφή όλων των ήδη καταγεγραμμένων καταχωρήσεων θρησκεύματος.

Στη σχετική σελίδα μας στην ενότητα «Δράσεις» θα βρείτε οδηγίες για το πώς μπορείτε κι εσείς να διαγράψετε άμεσα το θρήσκευμά σας από το ληξιαρχείο.Παράθεση:
Διαγραφή Θρησκεύματος από το Ληξιαρχείο

Γιατί;

* Επειδή το θρήσκευμα είναι προσωπική υπόθεση και δεν αφορά την πολιτεία.
* Επειδή το θρήσκευμα που καταγράφεται συχνά δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές μας πεποιθήσεις.
* Επειδή πολλοί από μας εντάχθηκαν σε θρήσκευμα όταν ήταν ανήλικοι και δεν ήταν σε θέση να επιλέξουν συνειδητά.
* Επειδή πολλοί από μας αισθάνονται θρήσκοι αλλά δεν αισθάνονται μέλη μιας συγκεκριμένης εκκλησίας ή δόγματος.
* Επειδή δεν θέλουμε το θρησκευτικό μας αίσθημα να γίνεται άλλοθι για άσκηση εξουσίας από τις εκκλησίες στο όνομά μας.

Πώς;

* Με μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 και με την ταυτότητά μας, πηγαίνοντας αυτοπροσώπως στο ληξιαρχείο όπου έχει δηλωθεί το θρήσκευμά μας. (Κατά κανόνα πρόκειται για το ίδιο ληξιαρχείο που δηλώθηκε η γέννηση.)
* Αν δεν μπορούμε να πάμε αυτοπροσώπως, η δήλωση γίνεται μέσω εκπροσώπου στον οποίο παραχωρούμε συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο για το σκοπό αυτό.

Μπορείς κι εσύ να συμμετάσχεις, αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο, στην μαζική διαγραφή θρησκεύματος στις 18-6-10 στις 10:00 το πρωί στα κατά τόπους ληξιαρχεία σε όλη τη χώρα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε μαζί μας στο diagrafi@atheia.gr.

Ενημερώσου λεπτομερώς για την εκστρατεία διαγραφής θρησκεύματος διαβάζοντας την ανακοίνωση με την τοποθέτηση και τα αιτήματά μας.

Αν θέλετε να αναρτήσετε κάπου σύνδεσμο προς αυτή τη σελίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρακάτω εικονίδιο, που σχεδίασε ο Geysser. Απλά αντιγράψτε και επικολλήστε τον κώδικα για το μέγεθος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Εικόνα

<a href="http://blog.atheia.gr/alsoread/draseis/diagrafi-thriskevmatos/"><img src="http://blog.atheia.gr/wp-content/uploads/general/diagrafiXOsmall.jpg" alt="Διαγραφή Θρησκεύματος" width="180" height="110"/></a>

Εικόνα

<a href="http://blog.atheia.gr/alsoread/draseis/diagrafi-thriskevmatos/"><img src="http://blog.atheia.gr/wp-content/uploads/general/diagrafiXOlarge.jpg" alt="Διαγραφή Θρησκεύματος" width="300" height="180"/></a>

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Μάιος 2010 13:30
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Μάιος 2010 13:30 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Όσοι έχετε facebook, μπορείτε να γραφτείτε στην ομάδα Διαγραφή θρησκεύματος από τα κρατικά αρχεία και να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση Μαζική διαγραφή θρησκεύματος από τα ληξιαρχεία 18-6-2010.

EDIT 1: το πρώτο γκρουπ που είχαμε δημιουργήσει διαγράφηκε για αδιευκρίνιστους λόγους και δημιουργήσαμε νέο. Άλλαξα το σύνδεσμο παραπάνω για να οδηγεί στο νέο γκρουπ και όχι στο παλιό.

EDIT 2: Εδώ θα βρείτε οδηγίες βήμα-βήμα για το πώς μπορείτε να ενεργήσετε όταν θα πάτε για τη διαγραφή.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 11 Μάιος 2010 13:18
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 11 Μάιος 2010 13:18 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Υπόδειγμα κειμένου υπεύθυνης δήλωσης για διαγραφή του θρησκεύματος (μπορείτε να κατεβάσετε έτοιμη υπεύθυνη δήλωση συμπληρωμένη από εδώ, μαζί με κείμενο αίτησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που οι υπάλληλοι δεν δεχτούν την υπεύθυνη δήλωση, όπως συνέβη σε ορισμένους αναγνώστες μας).

Παράθεση:

""Δηλώνω ότι [το θρήσκευμά μου έχει μεταβληθεί. Ως εκ τούτου επιθυμώ] να διαγραφεί η αναφορά στο θρήσκευμά μου από το ληξιαρχείο και δεν επιθυμώ να αποκαλύψω τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις (απόφαση ΣτΕ 2281/2001).
Την δήλωση αυτή την κάνω με ελεύθερη τη βούληση και χωρίς την άσκηση οποιασδήποτε ψυχολογικής ή άλλης πιέσεως (Γνωμ.Νομ.Συμβ. του κράτους 687/91)."
Η λογική είναι ότι δεν θέλουμε να κάνουμε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το θρήσκευμά μας, ούτε καν ότι μεταβλήθηκε.

Το τμήμα μέσα στις αγκύλες θα πρέπει να συμπεριληφθεί μόνο αν η δήλωση δεν γίνει άμεσα δεκτή χωρίς αυτό (ο νομος ορίζει ότι η η ΜΕΤΑΒΟΛΗ θρησκεύματος γίνεται με απλή υπεύθυνη δήλωση, δεν κάνει μνεία για ΔΙΑΓΡΑΦΗ της αναφοράς στο θρήσκευμα).

Συνίσταται να εκτυπώσετε και να έχετε μαζί σας την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους ώστε να μπορεί να γίνει άμεσα η νομική τεκμηρίωση του αιτήματός σας (σύνδεσμοι παρακάτω).

Σχετική νομοθεσία που μπορείτε να επικαλεστείτε (κατεβάστε το πλήρες κείμενο από εδώ:

α) Νόμος 344/1976 περί ληξιαρχικών πράξεων
β) Προεδρικό διάταγμα 850/1976 περί των λεπτομερειών εφαρμογής του 344/1976
γ) Γνωμοδότηση 687/91 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
δ) Απόφαση ΣτΕ 2281/2001

Η γνωμοδότηση 687/91 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους λέει ρητώς και σαφώς ότι για διαγραφή του θρησκεύματος δεν χρειάζεται δικαστική απόφαση αλλά αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση, πράγμα που επιβεβαίωσαν στα ληξιαρχεία Αμαρουσίου και Αθηνών.

Η απόφαση 2281/2001 του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της αναγραφής θρησκεύματος στις ταυτότητες λέει ότι η αναγραφή θρησκεύματος σε δημόσια μητρώα και έγγραφα των οποίων η συμπλήρωση είναι υποχρεωτική για τους πολίτες αντίκειται στο Σύνταγμα, επειδή "παρέχει έδαφος ενδεχόμενων διακρίσεων, δυσμενών ή ευμενών, και ενέχει συνεπώς τον κίνδυνο προσβολής της θρησκευτικής ισότητας" (σημείο ΣΤ). Επομένως δεν μπορεί να υποχρεωθεί ο πολίτης να δηλώσει το θρήσκευμά του.

Προκειμένου για ΜΕΤΑΒΟΛΗ θρησκεύματος [εννοώ διαγραφή του προηγούμενου θρησκεύματος και δήλωση ΑΛΛΟΥ θρησκεύματος] απαιτούνται και άλλα έγγραφα, όπως βεβαίωση από τον αντίστοιχο θρησκευτικό οργανισμό. Αλλά για τη ΔΙΑΓΡΑΦΗ θρησκεύματος χωρίς δήλωση άλλου θρησκεύματος το μόνο που απαιτείται ειναι μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86.

ΠΡΟΣΟΧΗ: εμείς ζητάμε να διαγραφεί τελείως το θρήσκευμά μας, αρνούμαστε δηλαδή να δηλώσουμε τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις. Άλλο αυτό, και άλλο η δήλωση αθρησκείας ή αθεϊας, όπου δέχεσαι να δηλώσεις τις πεποιθήσεις σου και δηλώνεις ότι δεν ανήκεις σε θρήσκευμα.

Κάνω τη διευκρίνιση επειδή η ληξίαρχος Αμαρουσίου μου έδωσε το εξής υπόδειγμα κειμένου:

"Δηλώνω ότι από σήμερα [ημερομηνία] επιθυμώ να μην ανήκω σε κανένα θρήσκευμα. Την δήλωση αυτή την κάνω με ελεύθερη τη βούληση και χωρίς την άσκηση οποιασδήποτε ψυχολογικής ή άλλης πιέσεως (Γνωμ.Νομ.Συμβ. του κράτους 687/91)."


Το παραπάνω ΔΕΝ είναι αίτημα διαγραφής θρησκεύματος, αλλά δήλωση αθρησκείας. Φυσικά όποιος θέλει μπορεί να το κάνει αυτό, ελεύθεροι πολίτες είμαστε. Αυτό όμως που προτείνουμε και που θα κάνουμε εμείς, είναι να ζητήσουμε να διαγραφεί τελείως το θρήσκευμά μας, να μπει δηλαδή σημείωση στο περιθώριο της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, που να λέει "θρήσκευμα μη δηλωθέν" ή κάτι ανάλογο.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 11 Μάιος 2010 13:35
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 11 Μάιος 2010 13:35 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Χρήσιμη διευκρίνιση:

Η δήλωση της βάπτισης γίνεται υποχρεωτικά στο ίδιο ληξιαρχείο όπου έχει δηλωθεί και η γέννηση. Από εκεί και μετά υπάρχει μία κοινή ληξιαρχική πράξη γέννησης-βάπτισης.

Η βάπτιση μπορεί να δηλωθεί ΚΑΙ στο ληξιαρχείο της περιοχής όπου έγινε η βάπτιση, μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι ότι δηλώνεται στο ληξιαρχείο όπου είχε δηλωθεί και η γέννηση.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 11 Μάιος 2010 13:44
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 11 Μάιος 2010 13:44 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Μήπως ξέρει κανείς αν υπάρχει γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη σχετικά με το θέμα αυτό;
Το μόνο που βρήκα με μια αναζήτηση στο google ήταν αυτό εδώ, ένα πόρισμα σχετικό με την αναγραφή του θρησκεύματος στο στρατό, όπου βρήκα την παραπομπή στην παραπάνω απόφαση του ΣτΕ. Υπάρχει κάτι άλλο σχετικό; Ο Παναγιώτης ο Δημητράς είχε πει ότι "αυτά λέει και ο συνήγορος", αναρωτιέμαι σε ποια αποφαση του συνήγορου αναφερόταν.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16 Μάιος 2010 06:59
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16 Μάιος 2010 06:59 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Άλλαξα το υπόδειγμα της υπεύθυνης δήλωσης ως εξής:

Παράθεση:
"Δηλώνω ότι δεν ανήκω πλέον στο θρήσκευμα χριστιανός ορθόδοξος και επιθυμώ να διαγραφεί το θρήσκευμά μου από το ληξιαρχείο. Ως ελεύθερος πολίτης διεκδικώ το δικαίωμά μου να μην αποκαλύψω τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις (απόφαση ΣτΕ 2281/2001). Την δήλωση αυτή την κάνω με ελεύθερη τη βούληση και χωρίς την άσκηση οποιασδήποτε ψυχολογικής ή άλλης πιέσεως (Γνωμ.Νομ.Συμβ. του κράτους 687/91)."


Προστέθηκε η φράση "δεν ανήκω πλέον στο θρήσκευμα χριστιανός ορθόδοξος" (ή σε όποιο ήταν τέλος πάντων το προγηούμενο θρήσκευμα, έβαλα ΧΟ ενδεικτικά επειδή οι περισσότεροι έτσι είμαστε καταχωρημένοι), και προστέθηκε η αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ για να τεκμηριώσουμε το δικαίωμά μας να μη δηλώσουμε ΚΑΝΕΝΑ θρήσκευμα.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 17 Μάιος 2010 20:33
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 17 Μάιος 2010 20:33 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Ορισμένοι αναγνώστες του μπλογκ μας ενημερώνουν ότι συνάντησαν δυσκολίες σε κάποια ληξιαρχεία. Οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να δεχτούν την υπεύθυνη δήλωσή τους και επέμεναν ότι χρειάζεται δικαστική απόφαση για τη μεταβολή του θρησκεύματος.

Ζήτησα από έναν γνωστό μου δικηγόρο να γνωμοδοτήσει επί του θέματος και μου έστειλε το εξής κείμενο, το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε και να υποβάλλετε στα ληξιαρχεία με μορφή αίτησης που θα συνοδεύει την υπεύθυνη δήλωση. Το κείμενο τεκμηριώνει πλήρως το δικαίωμα να μεταβάλλουμε το θρήσκευμά μας με απλή υπεύθυνη δήλωση (και όχι δικαστική απόφαση ούτε άλλη πράξη ή δικαιολογητικό), και το δικαίωμα να μη δηλώσουμε κανένα θρήσκευμα.

Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο διαμορφωμένο σε αίτηση, από εδώ, μαζί με συμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση, όλα σε μορφή doc.

Παράθεση:
Σύμφωνα με το άρ. 8 παρ. 4 Ν. 344/1976 «Η καταχώρησις ή διόρθωσις ή μεταβολή του περιεχομένου των ληξιαρχικών πράξεων γίνεται επί τη δηλώσει του προς τούτο οριζομένου υπό του παρόντος νόμου προσώπου». Εξάλλου, σύμφωνα με το άρ. 13 παρ. 1 Ν. 344/1976 «Προς διόρθωσιν ληξιαρχικής πράξεως απαιτείται τελεσίδικος δικαστική απόφασις». Επιπλέον, σύμφωνα με το άρ. 14 παρ. 1 Ν. 344/1976 «Μεταβολές που επέρχονται στην κατάσταση του φυσικού προσώπου μετά τη σύνταξη των ληξιαρχικών πράξεων, ένεκα νομιμοποίησης, αναγνώρισης, αποκήρυξης, αμφισβήτησης, προσβολής της πατρότητας, υιοθεσίας τέκνου και λύσης υιοθεσίας, διαζυγίου, ακύρωσης γάμου, προσθήκης ή μεταβολής ονόματος, επωνύμου, ιθαγένειας, θρησκεύματος ή αλλαγής φύλου, καταχωρίζονται στο περιθώριο της οικείας ληξιαρχικής πράξης, μέσα σε ένα (1) μήνα αφότου αυτές οι μεταβολές έλαβαν χώρα». Τέλος, σύμφωνα με το άρ. 20 π.δ. 850/1976 «Διά την καταχώρισιν διορθώσεως, κατά το άρ. 13 του Νόμου, ή σημείωσιν μεταβολής, κατά το άρ. 14 του Νόμου, εις το περιθώριον ληξιαρχικής πράξεως, ο υπόχρεως προς δήλωσιν υποβάλλει αίτησιν εις τον ληξίαρχον, προσάγων επίσημον αντίγραφον του τίτλου, επί του οποίου στηρίζεται η αίτησις, προσέτι δε, προκειμένου περί δικαστικής αποφάσεως, και τα έγγραφα, εκ των οποίων βεβαιούται ότι αύτη κατέστη τελεσίδικος ή αμετάκλητος, εφ’ όσον κατά νόμον απαιτείται τοιαύτη. Τα συνοδεύοντα την αίτησιν έγγραφα φυλάσσονται εις ίδιον φάκελλον κατά το άρ. 21 του παρόντος».

Στην προκειμένη περίπτωση και διά της παρούσης αιτήσεως διώκεται όχι η διόρθωση κατ’ άρ. 13 Ν. 344/1976, αλλά η μεταβολή του στοιχείου του θρησκεύματος κατ’ άρ. 8 και 14 Ν. 344/1976, διότι κατά την σύνταξη της ληξιαρχικής πράξης δεν εμφιλοχώρησε κανένα λάθος, αλλά πρόκειται απλώς για μεταγενέστερη μεταβολή της πραγματικής κατάστασης, η οποία είναι καταχωρητέα στο περιθώριο της οικείας ληξιαρχικής πράξεως. Για τον λόγο αυτό, η μεταβολή του περιεχομένου γίνεται επί τη δηλώσει του αιτούντος και δεν απαιτείται δικαστική απόφαση. Ειδικότερα, περιεχόμενο της δήλωσης αυτής είναι ότι ο αιτών μετέβαλε τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις από αυτές της Ανατολικής Ορθόδοξης του Χριστού Εκκλησίας και συνεπώς η σχετική εγγραφή πρέπει να διαγραφεί, διότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η δήλωση αυτή γίνεται από τον αιτούντα, ο οποίος έχει προς τούτο την κατάλληλη ηλικία και την βουλητική ωριμότητα που του επιτρέπουν να μεταβάλλει το περιεχόμενο των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, σύμφωνα με το άρ. 13 Συντ.

Επιπλέον, σύμφωνα και με την ΟλΣτΕ 2281/2000 (υπόθεση των ταυτοτήτων), ο αιτών δεν υποχρεούται να αποκαλύψει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις σε δημόσιο έγγραφο, όπως είναι το ληξιαρχικό βιβλίο, διότι αυτό θα αντέβαινε στην αρνητική όψη της ως άνω συνταγματικώς προστατευόμενης θρησκευτικής του ελευθερίας. Ειδικότερα και σύμφωνα με την ως άνω απόφαση της Ολομελείας, «Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, με την οποία προστατεύεται προεχόντως το ενδιάθετο φρόνημα του ατόμου αναφορικά με το θείο από κάθε κρατική επέμβαση, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το δικαίωμα του ατόμου να μην αποκαλύπτει το θρήσκευμα που ακολουθεί ή τις θρησκευτικές εν γένει πεποιθήσεις του. Κανένας δεν μπορεί να εξαναγκασθεί με οποιονδήποτε τρόπο, να αποκαλύψει είτε αμέσως είτε εμμέσως, το θρήσκευμα ή τις θρησκευτικές εν γένει πεποιθήσεις του, υποχρεούμενος σε πράξεις ή παραλείψεις από τις οποίες θα τεκμαίρεται η ύπαρξη ή η ανυπαρξία τους. Και καμία κρατική αρχή ή κρατικό όργανο δεν επιτρέπεται να επεμβαίνουν στον απαραβίαστο, κατά το Σύνταγμα, χώρο αυτό της συνείδησης του ατόμου και να αναζητούν το θρησκευτικό του φρόνημα, πολύ δε περισσότερο να επιβάλλουν την εξωτερίκευση των όποιων πεποιθήσεων του ατόμου αναφορικά με το θείο». Συνεπώς, ζητείται η διαγραφή της καταχώρισης του θρησκεύματος από την ληξιαρχική μερίδα του αιτούντος, διότι η παρούσα εγγραφή έχει καταστεί ανακριβής και διότι οποιαδήποτε αναγραφή παραβιάζει το δικαίωμα του αιτούντος να μην αποκαλύπτει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.


Θα επανέλθω αν υπάρξουν νεώτερα.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Μάιος 2010 10:00
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Μάιος 2010 10:00 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Πρόσθεσα στις παραπάνω αναρτήσεις συνδέσμους για κατέβασμα
1. υποδείγματος υπεύθυνης δήλωσης
2. αίτησης διαγραφής θρησκεύματος (μόνο για περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η υπεύθυνη δήλωση)

Επίσης το πακέτο των αρχείων με τη νομοθεσία συμπληρώθηκε με ένα ακόμη αρχείο (την απόφαση ΣτΕ για τις ταυτότητες).

Έχουμε δηλαδή διαθέσιμα για κατέβασμα:

Στο πακέτο νομοθεσία:
α) Νόμος 344/1976 περί ληξιαρχικών πράξεων
β) Προεδρικό διάταγμα 850/1976 περί των λεπτομερειών εφαρμογής του 344/1976
γ) Γνωμοδότηση 687/91 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
δ) Απόφαση ΣτΕ 2281/2001

Στο πακέτο υποδείγματα:
α) Υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης διαγραφής Θρησκεύματος
β) Υπόδειγμα αίτησης διαγραφής Θρησκεύματος

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Μάιος 2010 12:14
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Μάιος 2010 12:14 
Αποκλεισμένος
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: 24 Νοέμ 2009 15:08
Δημοσιεύσεις: 550
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΛΙΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Διόρθωση τόπου γέννησης και θρησκεύματοςΔιόρθωση τόπου γέννησης και θρησκεύματος
1.Αίτηση
2.Ληξιαρχική πράξη γέννησης που να έχει καταχωρηθεί το προς διόρθωση στοιχείο με όλες τις μεταβολές.
3.Πιστοποιητικό μητρώου αρρένων.(για τους άντρες)

_________________
say "Hi!"


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Μάιος 2010 08:15
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Μάιος 2010 08:15 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Επειδή το προηγούμενο group μας διαγράφηκε, δημιουργήθηκε ένα νέο:

Διαγραφή θρησκεύματος από τα κρατικά αρχεία

Όσοι είσασταν μέλη στο παλιό πρέπει να ξαναμπείτε.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Μάιος 2010 18:25
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Μάιος 2010 18:25 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: 25 Ιαν 2010 21:28
Δημοσιεύσεις: 74
δε γνωριζω πολλα απο facebook μιας και δε το χρησιμοποιω μα πως γινεται συνεχως να διαγραφεται το γκρουπ για τη διαγραφη θρησκευματος; Δεν υπαρχει τροπος να προστατευτει το γκρουπ απο αυτους που το κανουν;


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Μάιος 2010 18:28
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 26 Μάιος 2010 18:28 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Μία φορά διαγράφηκε, και δεν γνωρίζουμε το λόγο. Αν ξανασυμβεί θα επιχειρήσουμε να επικοινωνήσουμε με τους διαχειριστές του FB για να ζητήσουμε εξηγήσεις.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Ιουν 2010 17:19
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Ιουν 2010 17:19 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Πυθέας έγραψε:
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ - ΛΙΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Διόρθωση τόπου γέννησης και θρησκεύματος
1.Αίτηση
2.Ληξιαρχική πράξη γέννησης που να έχει καταχωρηθεί το προς διόρθωση στοιχείο με όλες τις μεταβολές.
3.Πιστοποιητικό μητρώου αρρένων.(για τους άντρες)
ΠΡΟΣΟΧΗ!
ΔΕΝ ζητάμε διόρθωση αλλά ΜΕΤΑΒΟΛΗ.
Είναι πολύ σημαντικό, γιατί η μεταβολή γίνεται με απλή υπεύθυνη δήλωση, ενώ η διορθωση θέλει να περάσει από δικαστήριο.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Ιουν 2010 17:22
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Ιουν 2010 17:22 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Κάλεσμα για εθελοντές για ομάδες υποστήριξης στις 18-6-10.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Ιουν 2010 17:37
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Ιουν 2010 17:37 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Το υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης άλλαξε ως εξής:
Παράθεση:
"Δηλώνω ότι [το θρήσκευμά μου έχει μεταβληθεί. Ως εκ τούτου] επιθυμώ να διαγραφεί η αναφορά στο θρήσκευμά μου από το ληξιαρχείο και δεν επιθυμώ να αποκαλύψω τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις (απόφαση ΣτΕ 2281/2001). Την δήλωση αυτή την κάνω με ελεύθερη τη βούληση και χωρίς την άσκηση οποιασδήποτε ψυχολογικής ή άλλης πιέσεως (Γνωμ.Νομ.Συμβ. του κράτους 687/91)."
Η λογική είναι ότι δεν θέλουμε να κάνουμε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το θρήσκευμά μας, ούτε καν ότι μεταβλήθηκε.

Το τμήμα μέσα στις αγκύλες θα πρέπει να συμπεριληφθεί μόνο αν η δήλωση δεν γίνει άμεσα δεκτή χωρίς αυτό (ο νομος ορίζει ότι η η ΜΕΤΑΒΟΛΗ θρησκεύματος γίνεται με απλή υπεύθυνη δήλωση, δεν κάνει μνεία για ΔΙΑΓΡΑΦΗ της αναφοράς στο θρήσκευμα).

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 14 Ιουν 2010 15:35
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 14 Ιουν 2010 15:35 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Ετοιμάστηκε ένα φυλλάδιο που μπορείτε να τυπώσετε και να μοιράσετε στους γνωστούς σας, και αν καταφέρουμε να βρούμε εθελοντές μπορεί να μοιραστεί και σε κεντρικά σημεία.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Είναι ένας συγκερασμός των κειμένων που έχουν αναρτηθεί στο μπλογκ και στο φόρουμ.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16 Ιουν 2010 19:14
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16 Ιουν 2010 19:14 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
αντιγράφω σχόλιο μέλους της ομάδας του ΦΒ:
Παράθεση:
πήγα με τη δικηγόρο μου στο ληξιαρχείο πριν από 6-7 χρόνια και αντικατέστησα το ΧΟ με μια παύλα. Κι όλα με μια απλή δήλωση. Θυμάμαι τη ληξίαρχο που με ειρωνεύτηκε: «μη μου έρθεις μετά ξανά να το αλλάξουμε πάλι». «Μην ανησυχείτε», της είπα – «εκτός κι αν δω το Θεό μπροστά μου… αν και η πρώτη επίσκεψη θα είναι στον ψυχίατρο και όχι στο ληξιαρχείο».
Να σημειώσω ότι είχαμε ολόκληρη συζήτηση γιατί τότε θέλανε να γράψουνε ‘Άθεος’, αλλά εγώ επέμεινα στην ‘παύλα’.
Έχετέ το κατά νου λοιπόν: γίνεται να μπει παύλα, κάποιοι το έχουν ήδη κάνει, αν συναντήσετε δυσκολία να επιμεινετε.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 18 Ιουν 2010 18:38
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 18 Ιουν 2010 18:38 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Τελικά στη δική μου καταχώρηση δεν μπήκε παύλα, αλλά γράφτηκε "επιθυμεί να διαγραφεί το θρήσκευμά της".
Διαβάστε τις λεπτομέρειες στις "εμπειρίες από διαγραφή θρησκεύματος".

Ιδού πώς μοιάζει τώρα η σελίδα του βιβλίου μητρώων με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης-βάπτισης:

Εικόνα

Κάτω από την καταχώρηση της βάπτισης η ληξίαρχος έχει γράψει:

"Ενεφανίσθη σήμερον 18-6-2010 η [ονοματεπώνυμο] και δήλωσε ότι επιθυμεί να διαγραφεί η αναφορά στο θρήσκευμά της σύμφωνα με το άρθρο 13 του Συντάγματος. Δηλώθηκε από την [ονοματεπώνυμο, αριθμός ταυτότητας] Αθήνα 18-6-2010". Ακολουθεί η υπογραφή μου και η υπογραφή της ληξιάρχου.

Το παραπάνω κείμενο μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα αν τυχόν πέσετε σε υπάλληλο που σας λεει "μα τι να γράψω στο βιβλίο, δεν ξέρω τι να γράψω, τι θέλετε να γράψω" και άλλα παρόμοια.

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 18 Ιουν 2010 18:43
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 18 Ιουν 2010 18:43 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 14 Ιούλ 2009 11:00
Δημοσιεύσεις: 1927
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Όνομα Ιστότοπου:
On the way to Ithaca
Έτσι είναι οι σελίδες του βιβλίου του Ληξιαρχείου; Like a dog's dinner!

_________________
“With crosses, relics, crucifixes,
beads, pictures, rosaries and pixes,
the tools of working out salvation,
by mere mechanic operation.”
Samuel Butler, "Hudibras"


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 18 Ιουν 2010 18:54
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 18 Ιουν 2010 18:54 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Η γοητεία του χειροποίητου...

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 108 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4, 5, 6  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot], Google [Bot]


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com