Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 

 

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Φεβ 2017 13:01
 Θέμα δημοσίευσης: Σχολείο και απαλλαγή
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Φεβ 2017 13:01 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφή: 19 Φεβ 2017 12:46
Δημοσιεύσεις: 1
Καλησπέρα σας. Με λένε Μαρία και είμαι 16 ετών. Είμαι άθεη χρόνια τώρα και φέτος αποφάσισα να πάρω απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών την επόμενη χρονιά. Ένα όμως παιδί που ζήτησε φέτος απαλλαγή του είπαν πως δεν μπορεί να απαλλαχθεί από το μάθημα αν είναι βαφτισμένος. Εγώ είμαι βαφτισμένη, τι μπορώ να κάνω; Επίσης στο σχολείο μου βαριούνται να κάνουν οποιαδήποτε διαδικασία για οποιοδήποτε θέμα, οπότε πρέπει να τους δώσω κάποια καλά επιχειρήματα.


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Φεβ 2017 22:59
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Σχολείο και απαλλαγή
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Φεβ 2017 22:59 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 03 Μαρ 2009 21:27
Δημοσιεύσεις: 8046
Τοποθεσία: Sun City
Όνομα Ιστότοπου:
Τεμπέλικες Σκέψεις...
mariaa, όλες οι πληροφορίες υπάρχουν στη σχετική σελίδα της Ένωσης. Υποθέτω ότι η βάφτισή σου έχει δηλωθεί στο ληξιαρχείο (όπως το 99% των βαπτίσεων), οπότε ανήκεις στην περίπτωση 1. Εν συντομία, η μόνη περίπτωση στην οποία θα είσαι καλυμμένη 100% είναι να πας (με τους κηδεμόνες σου) να διαγράψεις το θρήσκευμά σου από το ληξιαρχείο, οπότε δεν θα φαίνεσαι ως ΧΟ και άρα δεν θα έχει λόγο το σχολείο να σου αρνηθεί την απαλλαγή. Αν το κάνει, είναι παράνομο και μπορείς να το κυνηγήσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση (δηλ. αν ζητήσεις απαλλαγή μη αναφέροντας τις θρησκευτικές σου πεπεοιθήσεις, ή αναφέροντας ότι δεν είσαι ΧΟ), έχουν δικαίωμα να σου αρνηθούν. Εννοείται βέβαια ότι την αίτηση για απαλλαγή την κάνει ο κηδεμόνας και όχι ο ίδιος ο μαθητής, εφόσον είναι ανήλικος. Όλα αυτά βέβαια με βάση αυτά που ισχύουν τώρα, δεν ξέρουμε τι θα ισχύει με την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς.

Ελπίζω να σε κάλυψα, αν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο πες να το διευκρινίσουμε.

_________________
It is by will alone I set my mind in motion.


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2017 08:52
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Σχολείο και απαλλαγή
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Φεβ 2017 08:52 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Δημοσιεύσεις: 14488
Όνομα Ιστότοπου:
Αόρατη Μελάνη
Μαρία,

1. Εφόσον είσαι ανήλικη, την αίτηση πρέπει να την υποβάλλουν τα άτομα που έχουν την γονική σου μέριμνα. (Δηλαδή και οι δύο γονείς σου, εκτός αν είναι χωρισμένοι ή αν για κάποιον άλλο λόγο έχει τη γονική μέριμνα μόνον ο ένας ή κάποιο άλλο άτομο). Αν δεν πάνε και οι δύο αλλά πάει μόνον ο ένας, πρέπει να έχει υπογράψει το χαρτί και ο άλλος, με βεβαίωση γνησίου υπογραφής από ΚΕΠ.

2. Η αίτηση πρέπει να γίνει εγκαίρως. Το τονίζω αυτό. Μην την αφήσετε κατά το τέλος της προθεσμίας (που είναι 20 Σεπτεμβρίου). Να πάτε 1 Σεπτεμβρίου να την υποβάλλετε. Έτσι, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, να υπάρχει και χρόνος να λυθεί πριν τη λήξη της προθεσμίας (και γενικά να λυθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, ει δυνατόν πριν αρχίσουν τα μαθήματα).

3. Όπως θα δεις, πρέπει να γράψουν στην αίτηση ότι ζητούν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών επειδή ο μαθητής «δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης». Αυτό μπορούν να το γράψουν και να είναι αληθές, παρόλο που είσαι βαπτισμένη, ακόμη κι αν η βάπτιση είναι δηλωμένη στο ληξιαρχείο, ακόμη κι αν στο βιβλίο μαθητών του σχολείου είσαι καταχωρημένη ως χριστιανή ορθόδοξη (από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης που προσκόμισαν κατά την εγγραφή σου στην Α δημοτικού). Καθένας έχει δικαίωμα να αλλάξει θρησκευτικές πεποιθήσεις, ακόμη κι αν δεν το έχει δηλώσει στο κράτος. Θα πρότεινα λοιπόν να γράψουν στην αίτηση ότι δεν είσαι χριστιανή ορθόδοξη. Αν από το σχολείο απορριφθεί η αίτηση με το αιτιολογικό ότι είσαι χριστιανή ορθόδοξη - αν λόγου χάρη δεν δεχτούν το αληθές της δήλωσης και ελέγξουν το βιβλίο μαθητών ή το απολυτήριο του δημοτικού όπου δυστυχώς αναγράφεται το θρήσκευμα - τότε μπορούν οι γονείς να πάνε στο ληξιαρχείο μαζί σου, να αλλάξουν το θρήσκευμά σου από χριστιανή σε "άνευ θρησκεύματος" με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, να πάρουν ένα απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης με το νέο θρήσκευμα επάνω, και να την πάνε στο σχολείο.

Το καλύτερο, όπως είπε το Τεμπελόσκυλο, είναι να γίνει αυτή η αλλαγή στο ληξιαρχείο ευθύς εξαρχής (από τώρα) ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή. Ο μόνος λόγος που προτείνω την άλλη εναλλακτική (να γίνει δηλαδή αρχικά η αίτηση και μόνο αν απορριφθεί να κάνετε την αλλαγή στο ληξιαρχείο) είναι ότι ίσως οι γονείς σου φανούν διστακτικοί (είτε από επιφύλαξη σε μια τέτοια αλλαγή είτε απλώς λόγω έλλειψης χρόνου για τέτοια τρεχάματα). Αν όμως οι γονείς σου είναι συνεργάσιμοι και σε στηρίζουν, το καλύτερο είναι να διαγράψεις το θρήσκευμα στο ληξιαρχείο ήδη από τώρα, ώστε να πάνε τον Σεπτέμβρη έτοιμοι, με τη νέα ληξιαρχική πράξη, και να μην μπορούν να τους αρνηθούν την απαλλαγή.

Αν πάλι οι γονείς σου δεν είναι καθόλου συνεργάσιμοι και δεν θέλουν ούτε να γράψουν ότι δεν είσαι χριστιανή ορθόδοξη (γιατί το θεωρούν αναληθές, αφού είσαι βαπτισμένη) ούτε να διαγράψουν το θρήσκευμά σου, ζήτα τους να γράψουν απλώς ότι ζητούν απαλλαγή "για λόγους θρησκευτικής συνείδησης" και με λίγη τύχη ίσως γίνει δεκτή η αίτηση. Αλλά μπορεί και να απορριφθεί ή να ζητήσουν αποδείξεις ότι δεν είσαι ΧΟ, οπότε θα χρειαστεί να πας στις πιο πάνω λύσεις.

Και είπαμε, εμπρόθεσμα και εγκαίρως!

_________________
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 


Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot]


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com