Σελίδα 1 από 1

ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 23 Ιούλ 2016 18:23
από csar
Off Topic
Disclaimer: Ακολουθεί σεντόνι
Εξαιτίας της (ή χάρη στην) συμμετοχής στην Ομάδα της Βουλής, σκεφτόμουν αυτές τις ημέρες ότι υπάρχει τους τελευταίους μήνες μία αισθητή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο απαντιούνται ορισμένες ερωτήσεις κάποιων βουλευτών (όπως Νικολό, ΧΑ και άλλων ακραιφνών ΧΟ στοιχείων). Οι ερωτήσεις τους (όχι όλες αλλά αρκετές) δεν απαντιούνται με ήξεις αφίξεις και ασάφειες προκειμένου να μην προσβάλουν το χριστεπώνυμο πλήθος αλλά ξεκάθαρα και σταράτα.

Για παράδειγμα σε ερώτηση/παράπονο κάποιου βουλευτή της ΝΔ για το γεγονός ότι ο νέος διοικητής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κατέβασε τις θρησκευτικές εικόνες από τα κεντρικά γραφεία της ΕΒΖ, πήρε μία ορθή-κορφτή απάντηση ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτεροι. (Μία τέτοια απάντηση ούτε στα όνειρά μας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις). Επίσης ο Φίλης σε πολλές απαντήσεις του για το περιεχόμενο των Θρησκευτικών (βλ. νήμα «Θα επιστρέψουν τα υποχρεωτικά θρησκευτικά στα σχολεία;») κότσαρε παλιότερα μία παράγραφο η οποία έλεγε λίγο πολύ ότι:

«Το ότι το μάθημα των Θρησκευτικών έχει ομολογιακό χαρακτήρα στην Ελλάδα είναι ένας αναχρονισμός. Η αναμόρφωση του μαθήματος σε θρησκειολογία με ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της ορθοδοξίας στην Ελλάδα είναι αναγκαία και την επεξεργάζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής»

και πιο πρόσφατα:

«Το μάθημα των Θρησκευτικών έχει ομολογιακό χαρακτήρα και αυτός ο αναχρονισμός είναι αναγκαίο να διορθωθεί με την αναμόρφωση του μαθήματος Θρησκευτικών σε μάθημα Θρησκειολογίας και ναι μεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ορθόδοξη παράδοση και πολιτισμική ιδιοπροσωπία του λαού μας αλλά και τις άλλες χριστιανικές παραδόσεις και ορισμένα άλλα θρησκεύματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους.»

Αυτά μπορεί να μην φαίνονται πολύ ριζοσπαστικά αλλά αν τα συγκρίνουμε με τις προηγούμενες απαντήσεις Υπ. Παιδείας, η διαφορά στο ύφος και το περιεχόμενο είναι μεγάλη.

Κάτι άλλο που έμαθα από μία φίλη εκπαιδευτικό είναι ότι το Υπ. Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία στην οποία λέει ότι το αν θα γίνεται πρωινή προσευχή στο σχολείο θα καθορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων (δεν μπόρεσα να βρω κάποια πηγή στο Διαδίκτυο, αν μπορεί να βοηθήσουν οι εκπαιδευτικοί του forum...). Αυτό φαίνεται κατ' αρχάς ότι πετάει το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς (και εν πολλοίς είναι) και ότι κανένας σύλλογος δεν θα πάρει απόφαση κατά της πρωινής προσευχής αλλά ίσως είναι ένα πρώτο βήμα το οποίο θα έχει αποτελέσματα όταν ωριμάσει στο μυαλό των συμπολιτών μας ότι η πρωινή προσευχή δεν ταιριάζει στο σχολείο και περιθωριοποιεί τους μαθητές που δεν ακολουθούν το ΧΟ δόγμα.

Επισης φαίνεται ότι έχουν κάνει κάποιες τροποποιήσεις στους νόμους σχετικά με τα ΚΑΝ που ίσως διευκολύνουν την δημιουργία τους επιτέλους. Και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αποποινικοποίηση της βλασφημίας.

Όλα αυτά με προβλημάτισαν ως προς το κατά πόσο προχωράει το θέμα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας ο ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι έχει κάνει κάποια προσεκτικά βήματα. Ίσως όχι τόσο δραστικά όσο θα θέλαμε αλλά νομίζω ότι αν έπαιρναν δραστικές αποφάσεις, τότε θα δημιουργούνταν μεγάλη αναταραχή στην ελληνική κοινωνία και πιθανότατα η σχεδόν σίγουρη (και σχεδόν σίγουρα οριακή) επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ (ίσως σε συνεργασία με καναδυό μικρά κόμματα) θα τα άλλαζε κατευθείαν. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι στην κυβέρνηση είναι και οι ΑΝΕΛ που επίσης δεν θέλουν αν συγκρουστούν με τους ΧΟ ψηφοφόρους τους. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν τους έχω τόσο ικανούς να ακολουθούν μία τέτοια στρατηγική σαν αυτήν που περιγράφω (προσεκτικά βήματα μέχρι να έρθει ο κατάλληλος καιρός).

Φυσικά στα μεγάλα οικονομικά θέματα (φορολόγηση Εκκλησίας, μισθοί κληρικών) δεν έχει γίνει τίποτα αλλά όπως είπα φοβάμαι ότι ακόμα κι αν γινόταν, η επόμενη κυβέρνηση θα ξέκανε ό,τι θα είχε κάνει η τωρινή.

Θα ήθελα να δω και τις δικές σας σκέψεις.

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 24 Ιούλ 2016 10:03
από tasos_didymoteicho
Off Topic
Πολύ φοβάμαι ότι και το παρόν θα καταλήξει λίαν συντόμως στην πολιτική.
Ναι, κι εγώ τα ίδια διαπιστώνω. Ιδίως ο Φίλης μ' έχει καταπλήξει κι αδημονώ τι ακριβώς θα ισχύσει από Σεπτέμβρη. Αν και η γαμημένη εγκύκλιος δεν πειράχτηκε.

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 02 Σεπ 2016 19:47
από Rakomelofronas
Για πολιτικούς λόγους, πολλοί παραβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά υπαναχώρησε σε πολλές θέσεις του (και) στο ζήτημα της σχέσης θρησκειών και κράτους αλλά, ακόμα και πριν βγει κυβέρνηση, δεν σταμάτησε ποτέ να δίνει μεγάλη δημόσια αναγνώριση στην Εκκλησία, διαφημίζοντας επισκέψεις του Τσίπρα στον Άθω και τον Ιερώνυμο με λεπτομέρειες τύπου "κλείστηκε στο τάδε μέρος ένα τέταρτο μόνος του με τις εικόνες" ή κάτι παρόμοιας λογικής. Η αλήθεια είναι ότι στα θέματα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει έστω αυτά τα λίγα που περνάει χάρη στην κρυφή πλειοψηφία που σχηματίζει με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κι ενίοτε τη ΝΔ ή τμήματά της σε ζητήματα κοινωνικού φιλελευθερισμού. Η φανερή του πλειοψηφία, αυτή με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, αδυνατεί να τα περάσει.

Θρησκειολογία και κατάργηση θρησκευτικού όρκου είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα γίνει και θα διατηρηθεί...

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 03 Σεπ 2016 00:08
από aristotelis_1
τους ακροδεξιους τον ανελ? ελεος

ο συριζα του 3 της εκατο ειχε ενα θεμα με την θρησκεια ο συριζα του 35 της εκατο δεν γινεται να τα χαλασει με την θρησκεια

οχι οτι ξαφνικα γινονται θρησκοι η συμπαθουνε την εκκλησια απλα γινονται λογικοι με την πραγματικοτητα νομιζω

παντος εκανε και κανα 2 πραματα θετικα και για τους αθεους

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 03 Σεπ 2016 12:30
από AoratiMelani
Βρίσκω πολύ σωστές τις σκέψεις του csar. Παρά τις αντιρρήσεις μου για την κίνηση του Φίλη, αναγνωρίζω ότι μπορεί υπό ορισμένο πρίσμα να θεωρηθεί ένα πολύ μικρό, πολύ δειλό πρώτο βήμα, αλλά τέλος πάντων ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σήμερα το κάνουμε θρησκειολογία (και οι θεολόγοι δεν θίγονται), αύριο το βγάζουμε σταδιακά από τα δημοτικά (και οι θεολόγοι δεν θίγονται, η εκκλησία γκρινιάζει βέβαια), μεθαύριο μειώνουμε τους εισακτέους στις θεολογικές (και οι ήδη εργαζόμενοι θεολόγοι δεν θίγονται), αντιμεθαύριο μειώνουμε τις ώρες (και μειώνουμε τους θεολόγους, αλλά δεν έχουμε έντονες αντιδράσεις επειδή ήδη έχουν βγει στη σύνταξη πολλοί και οι νέοι είναι λιγότεροι) κ.ο.κ.

Μιλάμε για τουλάχιστον εικοσαετές πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο, στην κοινωνία που ζούμε.

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 04 Οκτ 2016 15:45
από xarxar

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 08 Οκτ 2016 15:03
από Rafael Atesyan
Δηλαδή πως να γίνει η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αγνοήσει το θρησκευτικό αίσθημα του περισσότερου από το 80% των πολιτών;

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 10 Οκτ 2016 01:54
από Andrameleh
@
Rafael Atesyan

Ναι! Αν επιθυμούν οι γονείς θρησκευτική κατήχηση για τα παιδιά τους υπάρχουν και τα κατηχητικά.

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 12 Οκτ 2016 13:17
από Rafael Atesyan
Δηλαδή κακοπ θα ήταν να υπάρχει εκτός από υποχρεωτικά θρησκευτικά και ένα υποχρεωτικό μάθημα ιστορίας της εκκλησίας όπως συμβαίνει στην αρμενία;

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 12 Οκτ 2016 13:28
από apeleytheros
Εξαρτάται από την εκτίμηση που έχει κάποιος στα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά αναγνωρίζονται στις μέρες μας από τις διεθνείς συμβάσεις, τη δυτική νομική επιστήμη κλπ.

Να στο εξηγήσω λίγο καλύτερα με ένα παράδειγμα που ελπίζω να καταλάβεις:
είναι κακό κάποιος λαός που είναι το 95% μιας χώρας να «εκτοπίσει βίαια» (σφάξει, στην καθομιλουμένη) το 5%? γιατί είναι κακό;

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 12 Οκτ 2016 20:25
από Θεόφιλος
apeleytheros έγραψε:Εξαρτάται από την εκτίμηση που έχει κάποιος στα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά αναγνωρίζονται στις μέρες μας από τις διεθνείς συμβάσεις, τη δυτική νομική επιστήμη κλπ.

Να στο εξηγήσω λίγο καλύτερα με ένα παράδειγμα που ελπίζω να καταλάβεις:
είναι κακό κάποιος λαός που είναι το 95% μιας χώρας να «εκτοπίσει βίαια» (σφάξει, στην καθομιλουμένη) το 5%? γιατί είναι κακό;
αλλο να σου αφαιρούν το επίσημο θρήσκευμα από την εκπαίδευση, την ταυτότητα, και άλλο να σου αφαιρούν την ζωή, ανόμοια σύγκριση. φυσικά και το δεύτερο είναι κακό γιατί πρόκειται για γενοκτονία, την οποία βίωσε και ο ελληνισμός με 400.000 ποντίους από τους θύτες των αρμενίων.

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 19 Οκτ 2016 23:44
από aristotelis_1
Rafael Atesyan Δηλαδή πως να γίνει η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αγνοήσει το θρησκευτικό αίσθημα του περισσότερου από το 80% των πολιτών;

ναι γιατι υπαρχουνε τα ανθρωπινα δικαιωματα και θα ειναι πολυ ασχημο για το 3 της εκατο που δεν πιστευει πουθενα να νιωθει ασχημα οταν θα αναγκαστουνε να πουνε πως δεν πιστευουνε
τα ειπα καλα γιατρε του ικα?

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 20 Οκτ 2016 07:34
από Γιατρος Του Ικα
Μια χαρά.Ανάθεμα βέβαια και αν καταλαβαίνεις τι είπες αλλά καλά τα είπες.

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 20 Οκτ 2016 13:21
από apeleytheros
Αριστοτέλη, οι οπαδοί του Άρη πόσοι είστε; Εγώ λέω ότι είστε λιγότερο από 3%. Λέω η πολιτεία όπου ακούει Άρης να βγάζει φλύκταινες, να μην του επιτρέπουν να έχει γήπεδο για καμιά 40ριά χρόνια, να βγαίνουν διάφοροι και να τον βρίζουν όλη μέρα, και μέσα σε όλα, αν λες σε κάποιον ότι είσαι Αρειανός και δεν είσαι παοκτζής να σου λένε ότι δεν είσαι Έλληνας, γιατί Έλληνας = παοκτζής. Α, και να δίνει κάνα μυθικομύριο στον ΠΑΟΚ και τους ποδοσφαιριστές του κάθε χρόνο, γιατί έτσι. Σκέψου για λίγο το σενάριο, και μετά έλα να ξαναναφερθείς υποτιμητικά για το 3%, 300.000 Έλληνες πολίτες δηλαδή.

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 23 Οκτ 2016 11:55
από aristotelis_1
κοιτα να δεις τι γινεται τωρα απελευθερε

οταν παω καμια φορα να δωσω παραδειγμα για τα αθλητικα με διακοπτεις εσυ η καποιος αλλος φιλελευθερος να με πεις πως αλλο ο αθλητισμος αλλο τα κοινωνικα
τωρα κανεις αυτο που κοροιδευες και που σαν παραδειγμα ειναι εντελος ακυρο
εγω απλα τονισα πως η μειοψηφια στην χωρα μας παντα ειχε την δυναμη οχι να κανει κουμαντο αλλα να επιβαλεται καπως

Re: ΣΥΡΙΖΑ και χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε: 23 Οκτ 2016 12:11
από apeleytheros
Αριστοτέλη, προσπαθώ να σου δώσω ένα παράδειγμα που να το καταλαβαίνεις, δεν είπα ότι όλα τα κοινωνικά θέματα είναι το ίδιο με τα αθλητικά.