Θρησκευτικά στα ελληνικά σχολεία εξωτερικού

Οτιδήποτε αφορά την επικαιρότητα ή πρακτικά θέματα σχετικά με την αθεΐα και την θρησκεία. Θέματα γενικής επικαιρότητας συζητιούνται στα "Εκτός θέματος", υποσυζήτηση "Ειδήσεις και επίκαιρα".
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

csar έγραψε:
Yianis έγραψε:Δεν είναι δηλαδή ισότιμο του αυστριακού ή του διεθνούς σχολείου στο οποίο πάει ο γιος σου και από το οποίο παίρνεις πτυχίο.
Σωστό. Άλλωστε πώς να είναι ισότιμο και να δίνει και πτυχίο με 2 σχολικές ώρες την εβδομάδα μόνο;
το δικό σου παιδί κάνει μόνο 2 ώρες την βδομάδα γιατί κάνει μόνο την γλώσσα.
Από ότι είδα online, τώρα δεν θυμάμαι που το είδα και βαριέμαι να ξαναψάχνω, το σχολείο διδάσκει όλα τα μαθήματα σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.
Αλλά δεν παίρνεις απολυτήριο που αναγνωρίζεται.
Αυτό εννοώ ότι δεν είναι ισότιμο και το γράφει και το site τους.
csar έγραψε:Εμένα με ενοχλεί το ότι κάνουν θρησκευτικά την ώρα που θα έπρεπε να κάνουν ελληνική γλώσσα. Δηλαδή ενώ τα παιδιά πηγαίνουν εκεί για 80' την εβδομάδα, αντί να κάνουν 80' Γλώσσα, κάνουν 65' Γλώσσα και 15' Θρησκευτικά. Δεν έχω καμία αντίρρηση να κάνουν τα άλλα παιδιά Θρησκευτικά όση ώρα θέλουν. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι γίνεται σε βάρος του μαθήματος της εκμάθησης της Γλώσσας.
γι’ αυτό είπα ότι μάλλον θα πρέπει να τσακωθείς ή να βρεις άλλον τρόπο να μάθουν τα παιδιά σου ελληνικά
csar έγραψε:Εννοώ αυτό το χαρτί. […]Αν δεν πάνε την βεβαίωση, τότε μάλλον τα υποχρεώνουν να παρακολουθούν κάποιο από τα υπάρχοντα τμήματα.
εδώ μάλλον έχεις άδικο… αυτό γίνεται εάν στην αρχή του έτους δήλωσες βουδιστής και επειδή δεν υπάρχει βουδιστικό τμήμα σου ζητά χαρτί ότι το παρακολουθείς κάπου αλλού προκειμένου να έχεις δικαιολογημένη την απουσία σου από το σχολείο σε περίπτωση που δεν πας στα χριστιανικά ή άλλα θρησκευτικά για τα οποία υπάρχουν τάξεις.
Εάν στην αρχή της χρονιάς δηλώσεις άθεος δεν χρειάζεσαι να πας κανένα χαρτί (τρεις διαφορετικοί αυστριακοί γονείς μου το είπαν αυτό και μάλλον θα πρέπει να είναι έτσι)
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Yianis έγραψε:
csar έγραψε:Εννοώ αυτό το χαρτί. […]Αν δεν πάνε την βεβαίωση, τότε μάλλον τα υποχρεώνουν να παρακολουθούν κάποιο από τα υπάρχοντα τμήματα.
εδώ μάλλον έχεις άδικο… αυτό γίνεται εάν στην αρχή του έτους δήλωσες βουδιστής και επειδή δεν υπάρχει βουδιστικό τμήμα σου ζητά χαρτί ότι το παρακολουθείς κάπου αλλού προκειμένου να έχεις δικαιολογημένη την απουσία σου από το σχολείο σε περίπτωση που δεν πας στα χριστιανικά ή άλλα θρησκευτικά για τα οποία υπάρχουν τάξεις.
Εάν στην αρχή της χρονιάς δηλώσεις άθεος δεν χρειάζεσαι να πας κανένα χαρτί (τρεις διαφορετικοί αυστριακοί γονείς μου το είπαν αυτό και μάλλον θα πρέπει να είναι έτσι)
Βρε Yianis, δεν μιλάω για μένα μιλάω για τους άλλους. Προφανώς αυτοί δεν θέλουν να δηλώσουν άθεοι και πρέπει να πάνε αυτήν την βεβαίωση παρακολούθησης. Για αυτό και μπαίνει ο παπάς στην τάξη. Αλλά οι υπόλοιποι που δεν χρειαζόμαστε το χαρτί, τι φταίμε και τα παιδιά μας κάνουν λιγότερη Γλώσσα;
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

οφείλω να ομολογήσω ότι δεν καταλαβαίνω…

δεν υπάρχουν ορθόδοξα θρησκευτικά στα αυστριακά σχολεία και τα ελληνόπουλα, τα οποία φοιτούν σε αυστριακά σχολεία, πάνε στο ελληνικό σχολείο στην Βιέννη για να κάνουν τα θρησκευτικά της πίστης τους και από εκεί παίρνουν την βεβαίωση την οποία την πάνε στο αυστριακό σχολείο. (αυτό το κατάλαβα γιατί κι εγώ το έχω πει)

Και μου λες τώρα ότι ένα ολόκληρο ελληνικό σχολείο, με μάλιστα μητροπολίτη διευθυντή, δεν έχει ωριαίο κανονικό μάθημα θρησκευτικών και όποια θρησκευτικά γίνονται, ώστε να πάρουν την βεβαίωση τα παιδιά, είναι αυτά τα 15 λεπτά που μπαίνει ο παπάς στην ώρα της ελληνικής γλώσσας.

Τότε μάλλον ο μητροπολίτης διευθυντής του σχολείου είναι άθεος και γι’ αυτό δεν έχει βάλει τα θρησκευτικά σαν κανονικό μάθημα και για να ρίξει στάχτη τα μάτια του κόσμου στέλνει τον παπά στην ώρα των ελληνικών για 15 λεπτά…
Εάν δεν είναι αυτό τότε μάλλον δεν είσαι σαφής.
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Yianis, ο γιος μου δεν πηγαίνει σε κανονικό ελληνικό σχολείο, με πλήρες ωράριο, το οποίο δεν ξέρω αν υπάρχει (και δεν το νομίζω). Αλλά ακόμα κι αν υπάρχει κανονικό σχολείο που ακολουθεί το σχολικό πρόγραμμα της Ελλάδας άρα διδάσκονται τα Θρησκευτικά, τι θα κάνουν τα ελληνόπουλα που φοιτούν σε αυστριακά σχολεία; Θα φεύγουν από το αυστριακό σχολείο την ώρα των Θρησκευτικών και θα πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο για να κάνουν Θρησκευτικά;

Ο γιος μου όπως και όλα τα παιδιά στην (ελληνική) τάξη του, τις καθημερινές πηγαίνουν σε άλλα σχολεία (αυστριακά ή διεθνή) και πηγαίνουν μόνον το Σάββατο για 2 σχολικές ώρες στις οποίες υποτίθεται ότι μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Ο παπάς μπαίνει στα τελευταία 15 λεπτά και τους κάνει Θρησκευτικά. Ο λόγος είναι ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε αυστριακά σχολεία χρειάζονται βεβαίωση ότι παρακολουθούν Θρησκευτικά αλλού (για να μην παρακολουθούν στο αυστριακό σχολείο, αφού δεν διδάσκονται τα ορθόδοξα εκεί). Η δική μου θέση είναι: τα παιδιά να κάνουν τις 2 σχολικές ώρες γλώσσα και όσα θέλουν να πάρουν την βεβαίωση ότι παρακολουθούν Θρησκευτικά να καθίσουν μετά το δίωρο ή να πάνε άλλη μέρα.

Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις;

Δεν ξέρω τι αίσθηση αποκόμισες και μιλάς για «ολοκληρο ελληνικό σχολείο με μητροπολίτη διευθυντή». Μιλάμε για δύο αίθουσες και ένα γραφείο στον δεύτερο όροφο της ορθόδοξης εκκλησίας. Αυτό είναι το σχολείο. Και δεν νομίζω ότι ο μητροπολίτης είναι διευθυντής με την έννοια ότι είναι διορισμένος από το ελληνικό κράτος ως διευθυντής εκεί. Απλά επειδή παραχωρεί τους χώρους για να γίνονται τα μαθήματα εκεί (διότι το ελληνικό κράτος δεν πληρώνει τα ενοίκια των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, τα πληρώνει η ομογένεια), γι' αυτό μάλλον αποκαλείται «διευθυντής».

Επίσης τα παιδιά δεν πάνε στο ελληνικό σχολείο στην Βιέννη «για να κάνουν τα θρησκευτικά της πίστης τους» αλλά για να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Αν δεν υπήρχε το θέμα της βεβαίωσης, δεν θα έμπαινε ο παπάς στην τάξη. Αυτή είναι η αίσθησή μου. Γι' αυτό λέω. Να γίνεται μόνο Γλώσσα στο δίωρο και για κατήχηση/Θρησκευτικά ας καθίσουν παραπάνω ή να πάνε την Κυριακή μετά την λειτουργία ή τον εσπερινό, αφού κόπτονται τόσο πολύ για την ορθόδοξη πίστη τους.
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

csar έγραψε: Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις;
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι για ποιο λόγο δεν κάνουν κανονικά μια ώρα θρησκευτικά για όλα αυτά τα παιδιά που θέλουν την βεβαίωση αλλά κάνουν 15 λεπτά στην διάρκεια της γλώσσας;
Από αυτά όμως που λες αποκομίζω το συμπέρασμα ότι το μόνο πράγμα που γίνεται σε αυτό το σχολείο είναι αυτές οι 2 ώρες ελληνικά κάθε Σάββατο, συμπέρασμα στο οποίο δεν καταλήγει κάποιος εύκολα όταν μιλάμε για «σχολείο» και ειδικά όταν σε έγγραφο της πρεσβείας αναφέρεται:
Στο Ελληνικό Σχολείο λειτουργεί νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Είναι συμπληρωματικό στο αυστριακό σχολείο.
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Πέμπτη 14.00 – 17.00
Παρασκευή 14.00 – 18.00
Σάββατο 09.00 – 13.00


Το σχολείο αυτό δεν είναι επίσημο αλλά βοηθητικό αυστριακών ή διεθνών σχολείων, όπως λέει τόσο το site όσο και η πρεσβεία. Επομένως όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές του είναι παιδιά που πάνε είτε σε αυστριακό είτε σε διεθνή σχολείο. Δηλαδή παιδιά που, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, θέλουν αυτήν την «θρησκευτική βεβαίωση»

Αυτό που δεν καταλαβαίνω λοιπόν είναι για ποιον λόγο από 14 ώρες διδασκαλίας δεν βρήκε ο διευθυντής μητροπολίτης 1 ώρα για θρησκευτικά και βάζει τον παπά για 15 λεπτά στην τάξη κατά την διάρκεια των 2 ωρών των ελληνικών προκειμένου να πάρουν αυτά τα παιδιά την «θρησκευτική βεβαίωση». Δηλαδή τις άλλες 12 ώρες ποια μαθήματα κάνουν τα ίδια αυτά παιδιά; Αpplied mathematics και quantum physics;
Δηλαδή εάν το Σάββατο σύμφωνα με το πρόγραμμα έχει 4 ώρες διδασκαλίας, ποιο άλλο μάθημα γίνεται μετά από αυτές τις δύο ώρες των ελληνικών;
Δεν είναι δηλαδή αυτό μια έγκυρη απορία;

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ένας χώρος στην Μητρόπολη της Βιέννης, όπου διδάσκονται δύο ώρες ελληνικά κάθε Σάββατο όπως λες, βαπτίζεται σχολείο με νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο από την ελληνική πρεσβεία στην Βιέννη, η οποία σε επίσημο έγγραφο δίνει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εσύ λες, ότι δηλαδή γίνονται 2 ώρες ελληνικά κάθε Σάββατο.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι για ποιο λόγο εσύ απορείς που δεν καταλαβαίνω :lol:
Θες να μου πεις ότι εσύ τα καταλαβαίνεις όλα αυτά τα κωμικοτραγικά;
Άβαταρ μέλους
kapages
Δημοσιεύσεις: 2911
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010 05:10
Όνομα Ιστότοπου: -

Απο οσο θυμαμαι, στο σχολειο οι διδακτικες ωρες ειναι 40-45 λεπτα.
http://www.fa3.gr/phys_educ_2/33-orolog ... otikou.htm

Αρα αν αρχισει κανεις γλωσσα στις 10, θα κανει ενα διαλλειμμα στις 10:45, και θα συνεχισει στις 11 εως 11:45.
Ή θα το παει σερι εως τις 11:30.

Εσυ ισχυριζεσαι οτι η γλωσσα διαρκει ακομα λιγοτερο, εως τις 11:30 ή εως τις 11:15,
ή οτι μετα τη μιαμιση ωρα στο καπακι μπαινει και ιερεας και κανει ενα εξτρα τεταρτο;

Στη δευτερη περιπτωση, δεν εχεις κανενα λογο να διαμαρτυρεσαι.

Στη πρωτη περιπτωση, εχεις λογο να δυσθυμεις, αλλα και παλι, μαλλον ειναι στην ευχερεια του σχολειου να ορισει ακομα μικροτερη διδακτικη ωρα, με διαφορες δικαιολογιες.

Σε καθε περιπτωση, εφοσον τα θρησκευτικα διδασκονται μονο ενα τεταρτο, ειναι λιγο εγωιστικο εκ μερους σου να θελεις να υποβαλλεις τα παιδια των ΧΟ σε μια ολοκληρη ωρα κατηχησης, ή εστω 15 εξτρα λεπτα,
μονο και μονο για να κανει το παιδι σου ενα τεταρτο παραπανω γλωσσα.

Το νοημα του συγκεκριμενου "σχολειου" δεν ειναι απλα μαθησιακο, αλλα εχει και πολιτισμικο χαρακτηρα.
Θα αποξενωσεις το παιδι σου απο τους παντες.
Ολοι θα το κατηγορουν, επειδη θα κανουν παραπανω μαθημα γλωσσας και θα καθονται παραπανω 15 λεπτα.
Παραδεισος ειναι η ικανοποιηση καθε ατομικης επιθυμιας. Κολαση, ειναι η συγκεντρωση αυτων των ατομικων παραδεισων...
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Νομίζω ότι κατάλαβα που γίνεται η παρανόηση.
Yianis έγραψε:
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Πέμπτη 14.00 – 17.00
Παρασκευή 14.00 – 18.00
Σάββατο 09.00 – 13.00
Αυτές δεν είναι οι ώρες που είναι υποχρεωμένο να είναι εκεί ένα παιδί που παρακολουθεί το σχολείο, είναι οι ώρες λειτουργίας του σχολείου. Από τις ώρες λειτουργίας μπορείς να βγάλεις το συμπέρασμα. Έχουμε και λέμε:

17 ώρες λειτουργίας = βαριά-βαριά 25 διδακτικές ώρες κάθε εβδομάδα.
25 διδακτικές ώρες /εβδομάδα x 2 αίθουσες = 50 διδακτικές ώρες την εβδομάδα.

Δηλαδή μέσα σε 50 διδακτικές ώρες πρέπει να διδαχθούν τα παιδιά 6 τάξεων δημοτικού, 3 τάξεων γυμνασίου και 3 τάξεων λυκείου. Κάποιες τάξεις που έχουν πολλά παιδιά έχουν δύο τμήματα (π.χ. η Β' Δημοτικού έχει ένα τμήμα την Τρίτη και ένα το Σάββατο). Πόσο παραπάνω από 2 ώρες Γλώσσα μπορούν να κάνουν οι δάσκαλοι σε κάθε τμήμα;
Yianis έγραψε:Αυτό που δεν καταλαβαίνω λοιπόν είναι για ποιον λόγο από 14 ώρες διδασκαλίας δεν βρήκε ο διευθυντής μητροπολίτης 1 ώρα για θρησκευτικά και βάζει τον παπά για 15 λεπτά στην τάξη κατά την διάρκεια των 2 ωρών των ελληνικών προκειμένου να πάρουν αυτά τα παιδιά την «θρησκευτική βεβαίωση».
Ξαναλέω ότι δεν υπάρχουν παιδιά που κάνουν μάθημα 14 ώρες την εβδομάδα στο ελληνικό σχολείο. Το κάθε παιδί κάνει 2 ώρες Γλώσσα την εβδομάδα.
Yianis έγραψε:Δηλαδή εάν το Σάββατο σύμφωνα με το πρόγραμμα έχει 4 ώρες διδασκαλίας, ποιο άλλο μάθημα γίνεται μετά από αυτές τις δύο ώρες των ελληνικών; Δεν είναι δηλαδή αυτό μια έγκυρη απορία;
Τις δύο πρώτες ώρες στην μία αίθουσα είναι π.χ. η Α' Δημοτικού και στην άλλη αίθουσα είναι η Β' Δημοτικού. Τις επόμενες δύο ώρες στην μία αίθουσα είναι η Γ' Δημοτικού και στην άλλη αίθουσα είναι η Δ' Δημοτικού.
Yianis έγραψε:Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ένας χώρος στην Μητρόπολη της Βιέννης, όπου διδάσκονται δύο ώρες ελληνικά κάθε Σάββατο όπως λες, βαπτίζεται σχολείο με νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο από την ελληνική πρεσβεία στην Βιέννη,
Πώς αλλιώς να το ονόμαζαν;
Yianis έγραψε:η οποία σε επίσημο έγγραφο δίνει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εσύ λες, ότι δηλαδή γίνονται 2 ώρες ελληνικά κάθε Σάββατο.
Εγώ είπα ότι ο γιος μου κάνει γλώσσα 2 διδ. ώρες κάθε Σάββατο. Άλλα παιδιά πηγαίνουν άλλη μέρα για να κάνουν 2 διδ. ώρες Γλώσσα. Ξαναλέω ότι το έγγραφο της Πρεσβείας έχει ώρες λειτουργίας, όχι τις ώρες που πρέπει να είναι εκεί κάποιο παιδί που παρακολουθεί το ελληνικό σχολείο.
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

kapages έγραψε:Αρα αν αρχισει κανεις γλωσσα στις 10, θα κανει ενα διαλλειμμα στις 10:45, και θα συνεχισει στις 11 εως 11:45. Ή θα το παει σερι εως τις 11:30. Εσυ ισχυριζεσαι οτι η γλωσσα διαρκει ακομα λιγοτερο, εως τις 11:30 ή εως τις 11:15,
ή οτι μετα τη μιαμιση ωρα στο καπακι μπαινει και ιερεας και κανει ενα εξτρα τεταρτο;
Για να γίνω απόλυτα συγκεκριμένος, η ώρα που κάνει μάθημα η Γ' Δημοτικού είναι 11.40 - 13.00. Διάλειμμα δεν γίνεται (νομίζω διότι δεν υπάρχει χώρος). Ο παπάς μπαίνει μέσα τα τελευταία 15', δηλαδή στις 12.45. Άρα η διάρκεια εκμάθησης της Γλώσσας συρρικνώνεται από τα 80' στα 65'.
kapages έγραψε:Στη πρωτη περιπτωση, εχεις λογο να δυσθυμεις, αλλα και παλι, μαλλον ειναι στην ευχερεια του σχολειου να ορισει ακομα μικροτερη διδακτικη ωρα, με διαφορες δικαιολογιες.
Δεν νομίζω ότι το σχολείο έχει τέτοια ευχέρεια αλλά και πάλι δεν θέλω να το πάω νομικά/νομικίστικα. Το πάω πρακτικά. Θέλω το παιδί μου να μάθει ελληνικά και το ίδιο θέλουν και οι άλλοι γονείς. Επίσης οι περισσότεροι γονείς θέλουν την βεβαίωση των θρησκευτικών. Το θέμα είναι: ακόμα κι αυτοί, που θέλουν την βεβαίωση, θέλουν το μάθημα των Θρησκευτικών να γίνεται σε βάρος της Γλώσσας; Νομίζω ότι αν κάτσουν και το σκεφτούν λίγο, ότι δεν το θέλουν.
kapages έγραψε:Σε καθε περιπτωση, εφοσον τα θρησκευτικα διδασκονται μονο ενα τεταρτο, ειναι λιγο εγωιστικο εκ μερους σου να θελεις να υποβαλλεις τα παιδια των ΧΟ σε μια ολοκληρη ωρα κατηχησης, ή εστω 15 εξτρα λεπτα, μονο και μονο για να κανει το παιδι σου ενα τεταρτο παραπανω γλωσσα.
Τα 15', που χάνονται από την Γλώσσα, μπορεί να σου φαίνονται λίγος χρόνος αλλά είναι περίπου το 20% του συνολικού χρόνου. Δεν είναι αμελητέο σε καμία περίπτωση.
kapages έγραψε:Το νοημα του συγκεκριμενου "σχολειου" δεν ειναι απλα μαθησιακο, αλλα εχει και πολιτισμικο χαρακτηρα.
Πολιτισμικό, ναι. Θρησκευτικό και δη, ΧΟ, όχι.
kapages έγραψε:Θα αποξενωσεις το παιδι σου απο τους παντες. Ολοι θα το κατηγορουν, επειδη θα κανουν παραπανω μαθημα γλωσσας και θα καθονται παραπανω 15 λεπτα.
Βρε συ kapages, πριν έλεγες «πώς κάνεις έτσι για 15' που χάνει το παιδί από την γλώσσα» και τώρα μου λες ότι ο γιος μου θα γίνει απόκληρος της Γ' Δημοτικού επειδή τα άλλα παιδιά θα κάθονται 15' παραπάνω στο σχολείο για τα Θρησκευτικά.
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

csar έγραψε:
Yianis έγραψε:Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ένας χώρος στην Μητρόπολη της Βιέννης, όπου διδάσκονται δύο ώρες ελληνικά κάθε Σάββατο όπως λες, βαπτίζεται σχολείο με νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο από την ελληνική πρεσβεία στην Βιέννη,
Πώς αλλιώς να το ονόμαζαν;
Στο Βέλγιο και στη Γερμανία και δεν ξέρω πού αλλού, όπου γίνεται κάτι αντίστοιχο για τα Ισπανικά, ονομάζεται "Αίθουσα Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού". Κάνουν μάθημα γλώσσας, με κάποια στοιχεία κουλτούρας, ιστορίας και γεωγραφίας. Στο τέλος τα παιδιά παίρνουν ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας όπου αναφέρεται το επίπεδό τους (σαν τα δικά μας κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας με τα διεθνώς πλέον καθιερωμένα επίπεδα γλωσσομάθειας, Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1 και Γ2).
Off Topic
Πάντως νιώθω λιγότερο τριτοκοσμική, τώρα που ξέρω ότι και εις τας Ευρώπας τραβάτε περίπου τα ίδια με εμάς εδώ. :mrgreen:
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
kapages
Δημοσιεύσεις: 2911
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010 05:10
Όνομα Ιστότοπου: -

65 λεπτά είναι πολύ μακρύα από τις 2 διδακτικές ώρες σε ελληνικό σχολείο (90 λεπτά).
Οπότε εάν πληρώνονται για 2 ώρες, κλέβουν.
Για αυτό ρώτησα ακριβώς τα λεπτά, για να καταλάβω.
Είναι σαφές πλέον, ότι εάν ΔΕΝ έρχονταν παπας στο τελευταιο τεταρτο, το μαθημα θα συνεχιζοταν, και δεν θα σχολούσε η τάξη στα 65 λεπτά.
Άρα καλά κάνεις και διαμαρτύρεσαι.

Στη συνέχεια, με το τρόπο που εκφράστηκα, παρεξηγήθηκα, ενώ είχα καλό σκοπό.
Θα ηταν εγωιστικο να θες να κανουν μια ολοκληρη ωρα εξτρα θρησκευτικα.

Αλλά, για 15 μόνο λεπτά (80+15) αντι για 65+15), θα εκληφθει δυστυχώς σαν εγωιστικο απο τους αλλους, το να αλλαξουν ωραριο οι πολλοί για να ικανοποιηθει ο ενας. Σκασιλα μου βεβαια για τους γονεις, το ζητημα ειναι οι μαθητες.

Εγώ, σίγουρα θα έκανα ψυχολογικό bullying στο παιδί σου, αν θεωρουσα οτι ηταν το παιδί σου η αιτια που θα έκανα σχολείο παραπάνω.
Επίσης τα παιδιά θα γνωρίσουν την αθεία σαν κάτι πολύ αρνητικό, που τους χαλάει τη βολή και τους αναγκαζει να κανουν παραπανω μαθημα, το ΣΑΒΒΑΤΟ.

Θα σκεφτούν ολοι (γονείς και παιδιά) οτι "ο άθεος πειράχτηκε από το παπά. Αν καναμε ελληνικη γεωγραφια στα 15 τελευταια λεπτα και οχι θρησκευτικα, δεν θα ελεγε τιποτα για το μειωμενο ωραριο της γλωσσας. "

Είναι βέβαιο ότι θα γίνει έτσι φίλε μου,
και όπως καταλαβαίνεις, σε τέτοιο περιβάλλον το παιδί σου όχι μονο δεν θα μάθει απολύτως τίποτα, αλλά θα κάνει συσχέτιση του ελληνικού στοιχείου με αρνητικά συναισθήματα και θα έχεις ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείς.


Εγώ πραγματικά συνιστώ, ή να παρεις το παιδί σου και να φύγεις τελείως, ή να αποδεχτείς τα 65 λεπτά, και να συμπληρωσεις ότι χρειάζεται στο σπίτι.
Άλλωστε, είτε 65 είτε 80 ανά εβδομάδα, αν θες το παιδί σου να μάθει ελληνικά, θα χρειαστεί να ασχοληθείς και σπίτι. Είναι δεδομένο.

Τελείως φιλικά και συμβουλευτικά όλα αυτά,
όπως έγραψα παραπάνω, έχεις δίκιο να διαμαρτύρεσαι.
Παραδεισος ειναι η ικανοποιηση καθε ατομικης επιθυμιας. Κολαση, ειναι η συγκεντρωση αυτων των ατομικων παραδεισων...
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Εγώ csar σηκώνω ψηλά τα χέρια γιατί πραγματικά δεν καταλαβαίνω τίποτα.
Και όταν λέω τίποτα εννοώ τίποτα…
Και θα απορήσω σε ένα μόνο από όλα αυτά που δεν καταλαβαίνω, καθώς ακόμα δεν πιάνουν το τηλέφωνο όταν τους τηλεφωνώ για διευκρινήσεις: σχολείο στην ξενιτιά με 50 διδακτικές ώρες την εβδομάδα και μητροπολίτη διευθυντή δεν έχει τα θρησκευτικά σαν «διδακτική ώρα», και μάλιστα υποχρεωτική καθώς θα πρέπει να δοθεί και βεβαίωση για την παρακολούθηση, αλλά σαν κήρυγμα 15 λεπτών στην ώρα της ελληνικής γλώσσας????????!!!!!!
Μήπως θα έπρεπε σαν ένωση να στείλουμε συγχαρητήρια επιστολή στην μητροπολίτη διευθυντή του σχολείου;
Έτσι από περιέργεια, επειδή ακόμα δεν μου απαντά κανείς στο τηλέφωνο, ποια άλλα μαθήματα εκτός της γλώσσας γίνονται στο «σχολείο»;
Off Topic
AoratiMelani έγραψε:Πάντως νιώθω λιγότερο τριτοκοσμική, τώρα που ξέρω ότι και εις τας Ευρώπας τραβάτε περίπου τα ίδια με εμάς εδώ. :mrgreen:
μαζί με την Ελλάδα έχω ζήσει σε τέσσερις χώρες και εκτός από την Ανταρκτική έχω ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους. Δεν νοιώθεις τριτοκοσμική επειδή αλλού είναι καλύτερα αλλά επειδή κουβαλάς σαν Ελληνίδα μια βαριά πέτρα στην πλάτη σου που λέγεται ιστορία και πιστεύεις ότι δεν θα έπρεπε να είμαστε τόσο μπάζα σαν απόγονοι του Ευκλείδη και των άλλων επιστημόνων και φιλοσόφων..
Παντού όμως τα ίδια σκατά και χειρότερα είναι… και αυτό δεν το έχω ακούσει αλλά το έχω δει και πιο πάνω από όλα το έχω ζήσει…
Παραδείγματος χάριν εδώ που είμαι τώρα τελευταία (και μάλλον οριστικά τελευταία :D) στην Καρινθία της Αυστρίας το χρέος κάθε πολίτη είναι μεγαλύτερο από το χρέος του κάθε Έλληνα και το έχουν δημιουργήσει διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι οποίοι, όπως και στην Ελλάδα, εξακολουθούν να είναι ενεργοί στην πολιτική. Οι μπάτσοι στα ίδια μέρη όπως και στην Ελλάδα στήνουν ενέδρες για να σου κόψουν κλήση κτλ κτλ.
Και εδώ δεν είναι παίξε-γέλασε… εδώ είναι Αυστρία με την Βιέννη να είναι "Οι καλύτεροι όλων!!!!" (Vienna: For the 6th time in a row, the world's Most Livable City)
Άβαταρ μέλους
kapages
Δημοσιεύσεις: 2911
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010 05:10
Όνομα Ιστότοπου: -

Yianis έγραψε: Μήπως θα έπρεπε σαν ένωση να στείλουμε συγχαρητήρια επιστολή στην μητροπολίτη διευθυντή του σχολείου;
το σκέφτηκα και εγώ ότι αυτό είναι περίεργο.
Υπέθεσα ότι μάλλον, ενώ υπάρχει κανονικό μάθημα θρησκευτικών εντός της εβδομάδας, για τα παιδιά που μπορούν μόνο το Σάββατο, και θέλουν το χαρτί, γίνεται ένα μινι μάθημα. Σαν διευκόλυνση.
Αυτό είναι μάλλον παράτυπο, αλλά προφανώς από το να κανουν μια ολόκληρη ώρα θρησκευτικά, καλύτερα να κάνουν ένα τέταρτο.
Παραδεισος ειναι η ικανοποιηση καθε ατομικης επιθυμιας. Κολαση, ειναι η συγκεντρωση αυτων των ατομικων παραδεισων...
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Yianis, kapages, με τρολάρετε μου φαίνεται.

Πώς αλλιώς να το εξηγήσω; Οι διδακτικές ώρες είναι 50/εβδομάδα συνολικά για όλες τις τάξεις (από Α' Δημ. μέχρι Γ' Λυκείου) όχι για κάθε τμήμα ή τάξη κανονικά. Ποιος είπε ότι γίνεται ωριαίο μάθημα Θρησκευτικών μέσα στην εβδομάδα; Ξέρετε κάτι που δεν ξέρω;

Νομίζω ότι μόνον η Μελάνη κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Το ελληνικό σχολείο της Βιέννης με τον φανφαρόνικο τίτλο «Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης» είναι κάτι σαν τα «Κέντρα Γλώσσας» (μόνο που η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης δεν δίνει κανένα πιστοποιητικό):

- Χωρίζουν τα παιδιά σε τμήματα ανάλογα με την ηλικία τους και αυτά κάνουν από ένα δίωρο Γλώσσα (με βιβλία εγκεκριμένα από το Υπ. Παιδείας).
- Δεν κάνουν μάθημα Ιστορίας, Γεωγραφίας, Θρησκευτικών, Μαθηματικών, Φυσικής κ.λπ. Φυσικά μέσα από τα κείμενα του βιβλίου της Γλώσσας γίνονται κάποιες αναφορές σε στοιχεία Γεωγραφίας, Ιστορίας, Πολιτισμού κ.λπ. Π.χ. αυτές τις ημέρες έκαναν ένα κείμενο για την ιταλική εισβολή το 1940 και την γερμανική κατοχή. Φαντάζομαι ότι προς τα Χριστούγεννα θα κάνουν και κάποιο κείμενο για τα Χριστούγεννα κ.λπ.
- Οι δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι δάσκαλοι του Υπ. Παιδείας.

Αυτή είναι η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης aka ελληνικό σχολείο: Ένα φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας με δασκάλους και υλικό του Υπ. Παιδείας αλλά που δεν δίνει κανένα πιστοποιητικό του Υπ. Παιδείας. Και επειδή κάποιοι θέλουν βεβαίωση ότι παρακολουθούν θρησκευτικά για να δικαιολογούν την απουσία τους από τα Θρησκευτικά των αυστριακών σχολείων, μπαίνει ο παπάς μέσα στην τάξη τα τελευταία 15' (από τα 80') και τους κάνει Θρησκευτικά.

Εγώ αυτό που θέλω είναι να βρω κάποιο νομικό πλαίσιο ώστε να στηρίξω το αίτημά μου, όσα παιδιά θέλουν να πάρουν αυτήν την βεβαίωση, να κάνουν θρησκευτικά μετά το πέρας των δύο διδακτικών ωρών της Γλώσσας και όχι σε βάρος αυτής. Αυτό είναι όλο.
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

csar έγραψε:Yianis, kapages, με τρολάρετε μου φαίνεται.....
υπερβολική αντίδραση… τουλάχιστον για μένα….

Αυτή είναι η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης aka ελληνικό σχολείο: Ένα φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας...
Μήπως εάν είχες γράψει αυτό από την αρχή θα είχαμε γλιτώσει όλοι;

Πως ακριβώς ήθελες να καταλήξω σε αυτό το συμπέρασμα από τα γραφόμενα σου;;;;
Δηλαδή μου κάνει τεράστια εντύπωση ότι ήθελες να καταλάβω ότι ένα φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας ονομάζεται όχι μόνο σχολείο αλλά εξατάξιο δημοτικό, τριτάξιο γυμνάσιο και τριτάξιο λύκειο.
Και περιπαιχτικά με ρώτησες πως αλλιώς να το ονόμαζαν!!!!!!

Τώρα εάν σου πω ότι μάλλον εσύ τρολάρεις δεν θα σου αρέσει και τόσο…
Ή μάλλον θα σου αρέσει όσο άρεσε και σε μένα…
Άβαταρ μέλους
kapages
Δημοσιεύσεις: 2911
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010 05:10
Όνομα Ιστότοπου: -

good luck....
Παραδεισος ειναι η ικανοποιηση καθε ατομικης επιθυμιας. Κολαση, ειναι η συγκεντρωση αυτων των ατομικων παραδεισων...
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Yianis, το παρακάτω είναι από την 3η (ουσιαστικά 2η) ανάρτησή μου στο νήμα.
csar έγραψε:Όταν λέω ελληνικό «σχολείο» εννοώ ότι τα παιδιά ουσιαστικά κάνουν 2 διδακτικές ώρες (1h 20') ελληνική γλώσσα το Σάββατο (κάποια παιδιά τις καθημερινές, το απόγευμα μετά το κανονικό σχολείο στο οποίο πηγαίνουν). Ούτε Ιστορία ούτε Γεωγραφία ούτε τίποτα άλλο.
Τέλος πάντων, φαίνεται ότι παραπονέθηκαν κι άλλοι γονείς (γνωρίζω ότι άλλη μία μητέρα δυσανασχετούσε με την όλη φάση) και ο παπάς δεν ξαναμπήκε στην αίθουσα τα τελευταία δύο Σάββατα. Η σύζυγός μου μού είπε ότι παίρνει τα παιδιά στο γραφείο του για την κατήχηση πριν από το δίωρο της Γλώσσας.

Αληλούια!
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
Yianis
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: 09 Φεβ 2015 18:21
Όνομα Ιστότοπου: -

Στο ίδιο ποστ στο τέλος είχες γράψει ότι το παιδί σου πηγαίνει σε διεθνές σχολείο και λέγοντας ότι το πας μόνο το Σάββατο για ελληνικά θεώρησα ότι στο σχολείο κάνουν τα ελληνικά μόνο το Σάββατο επειδή η προσέλευση θα είναι μεγαλύτερη.
Δεν μου πήγε το μυαλό ότι ένα δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο κάνει μόνο ελληνικά, που όντως το είπες…

Δεν έχει σημασία όμως τι κατάλαβα εγώ…
Σημασία έχει ότι έκανα λάθος…
Sorry…

Πάντως στην διάγνωση μου μέσα έπεσα… ότι δηλαδή με τσακωμό θα λυνόταν το θέμα :lol:
Απάντηση