Δαλάι Λάμα: "Δεν θέλω διάδοχο"

Οτιδήποτε αφορά την επικαιρότητα ή πρακτικά θέματα σχετικά με την αθεΐα και την θρησκεία. Θέματα γενικής επικαιρότητας συζητιούνται στα "Εκτός θέματος", υποσυζήτηση "Ειδήσεις και επίκαιρα".
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Αυτό το έχουμε ποστάρει; Αν ναι, σβήστε το.

Δαλάι Λάμα: «Δεν θέλω διάδοχο - ας σταματήσει η παράδοση σε εμένα»
Spoiler: Εμφάνιση
ο είχε υπονοήσει εμμέσως πλην σαφώς όταν έλεγε ότι «ο θεσμός του Δαλάι Λάμα έχει υπηρετήσει τον σκοπό του». Την Κυριακή, ο Δαλάι Λαμά επανήλθε στο θέμα με συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο για να επιβεβαιώσει την επιθυμία του να είναι ο τελευταίος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ και να γίνει έτσι εκείνος που θα βάλει τέλος σε μία θρησκευτική παράδοση αιώνων.

«Ο θεσμός του Δαλάι Λάμα μετρά περίπου πέντε αιώνες ζωής. Η παράδοση αυτή μπορεί τώρα να τερματιστεί με τον 14ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος είναι πολύ αγαπητός», δήλωσε επακριβώς στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. «Εάν ερχόταν ένας αδύναμος 15ος , θα γελοιοποιούσε τον θεσμό», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «ο θιβετιανός βουδισμός δεν εξαρτάται από ένα άτομο, απεναντίας έχει μία πολύ καλή οργανωτική δομή με άρτια εκπαιδευμένους μοναχούς».

Σε μια προσπάθεια να μην παρεξηγηθεί, ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης Δαλάι Λάμα εξήγησε ότι «ο θεσμός ήταν σημαντικός κυρίως λόγω της πολιτικής του εξουσίας», την οποία ωστόσο έχει αποκηρύξει προ πολλού.
Το 2011, ο Δαλάι Λάμα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον πολιτικό του ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ηγετική μορφή συσπείρωσης για τους Θιβετιανούς, εξόριστους και μη, καθώς και ο πιο δημοφιλής εκπρόσωπος του κινήματος παγκοσμίως.

Οσο για το πόσο καιρό θα υπηρετεί ακόμη τα καθήκοντά του, ο εξόριστος Δαλάι Λάμα, 79 ετών σήμερα, άφησε να εννοηθεί ότι όσο είναι στη ζωή δεν θα πάψει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Θιβετιανών. «Οι γιατροί λένε ότι θα μπορούσα να φθάσω τα 100. Στα όνειρά μου όμως, πεθαίνω στα 113». Και είναι σίγουρος ότι θα κάποια στιγμή θα μπορέσει να επιστρέψει στο Θιβέτ. «Η Κίνα δεν μπορεί πλέον να απομονώνεται. Πρέπει να ακολουθήσει την παγκόσμια τάση προς μία δημοκρατική κοινωνία», υπογράμμισε στην Welt am Sonntag.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Απάντηση