Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ

Οτιδήποτε αφορά την επικαιρότητα ή πρακτικά θέματα σχετικά με την αθεΐα και την θρησκεία. Θέματα γενικής επικαιρότητας συζητιούνται στα "Εκτός θέματος", υποσυζήτηση "Ειδήσεις και επίκαιρα".
Απάντηση
csar
Δημοσιεύσεις: 1695
Εγγραφή: 23 Σεπ 2012 08:00
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Wien (Osterreich)

Η ίδρυση της «Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ» με συνεταίρους 50%-50% την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Δημόσιο δεν έχει συζητηθεί σχεδόν καθόλου στο forum.

Έχει καταλάβει κανείς γιατί η ΑΑ να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση;

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι γινόντουσαν τόσες πολλές λαμογιές, που η ΑΑ κατέληξε ότι είναι προτιμότερο οικονομικά να βάλει συνέταιρο το κράτος και επιπλέον να φορολογηθεί από το να αφήσει τους επιτήδειους να αλωνίζουν εκεί μέσα.

Ο σχετικός νόμος είναι ο Ν. 4182 άρθρα 83-90.
"Atheism: A non-prophet organization." (George Carlin)
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Ισως η υπαρξη της χρησιμοποιηθει ως επιχειρημα για τη συνεχιση του υπαρχοντος καθεστωτος στις σχεσεις εκκλησιας και δημοσιου αλλα και ως τροπος να "εξευμενιστει" η τροϊκα, που θελει γενικα αξιοποιηση της δημοσιας περιουσιας. Δε γνωριζω περισσοτερες λεπτομερειες για να πω την αληθεια αν και ειναι θεμα που μας ενδιαφερει.
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
Άβαταρ μέλους
Ευθύμης
Δημοσιεύσεις: 3332
Εγγραφή: 18 Αύγ 2009 01:08
Όνομα Ιστότοπου: -

Είχε ένα άρθρο χθες στην εφημερίδα "Έθνος", δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αυτό αλλά το περιεχόμενο είναι το ίδιο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=63954621

Πωλητήριο για το «φιλέτο» της Εκκλησίας

Η έκταση-φιλέτο 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που γειτνιάζει με τον Αστέρα και σήμερα φιλοξενεί το εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο, είναι η πρώτη που θα αξιοποιηθεί έπειτα από διεθνή διαγωνισμό που θα διεξάγει η Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ.

Η συγκεκριμένη έκταση έχει τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετών ξένων επενδυτών, από τα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά και ομογενών από την Αμερική, οι οποίοι προσβλέπουν στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και πολυτελών κατοικιών ή σε επενδύσεις «που συμβαδίζουν με το πνεύμα της Εκκλησίας».

Από την πλευρά της, η Εκκλησία που επιθυμεί την επίσπευση των διαδικασιών, καθώς τα οικονομικά της έχουν υποστεί σημαντική καθίζηση, ετοιμάζεται άμεσα να προχωρήσει στην αξιοποίηση του ακινήτου της. «Η περιοχή θα αναβαθμιστεί και η αξία επομένως θα ανέβει, λόγω και της πώλησης του Αστέρα», σημειώνει εκκλησιαστικός παράγοντας που γνωρίζει σε βάθος το real estate της Εκκλησίας, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα είναι τεράστια.
Ο ίδιος εκτιμά ότι σ΄ έναν χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να ακολουθήσει η μελέτη περιβαλλοντικών όρων και να δοθεί το «πράσινο φως» για τη διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού. «Η πολιτική που ακολουθούμε είναι βήμα-βήμα. Το στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης φιλοδοξούμε να αποτελέσει ''πιλότο'' και για τα ακίνητα του Δημοσίου», σημειώνει εκκλησιαστικό στέλεχος.

Πάντως, η εν λόγω έκταση στη Βουλιαγμένη, αν και προνομιακή, είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί ολόκληρη, αφού μεγάλο τμήμα της είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό. Εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν, ωστόσο, ότι με τη σύσταση της Εταιρείας θα απλοποιηθούν οι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που κρατούσαν επί δεκαετίες δεσμευμένα εκατοντάδες ακίνητα.
«Αυτή τη φορά υπάρχει ένα σημαντικό κίνητρο και συγκεκριμένα οικονομικό για την Πολιτεία, ώστε να εκδοθούν άμεσα Προεδρικά Διατάγματα και να αλλάξουν οι χρήσεις γης, με όρους διαφάνειας και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον», εκτιμούν άνθρωποι από το περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής.

Οπως εξηγούν, το Δημόσιο θα εισπράξει το 50% των χρημάτων από την αξιοποίηση των ακινήτων της Εκκλησίας. Το άλλο μισό θα αποδοθεί στην Αρχιεπισκοπή, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατη τροπολογία, θα το διαθέσει αποκλειστικά για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς παράγοντες, το θέμα της σύστασης της «Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας ΑΕ» το χειρίστηκε προσωπικά ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια μαζί με τους συνεργάτες του είχε ξεκινήσει προσπάθεια για τη διαμόρφωση του αναγκαίου πλαισίου, που θα επιτρέψει στην Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της.

Αγώνας δρόμου

Στο πλαίσιο μιας άτυπης διπλωματίας, η Αρχιεπισκοπή είχε αποδυθεί κυριολεκτικά σε αγώνα δρόμου, κάνοντας ταξίδια από το Κατάρ μέχρι τη Ρωσία και συζητώντας με επενδυτές που επιδείκνυαν ενδιαφέρον. Τελικώς συστάθηκε η εταιρεία, την οποία διοικεί 5μελές συμβούλιο (δύο μέλη από την κυβέρνηση και 3 από την Αρχιεπισκοπή).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ορφανοτροφείο της Αρχιεπισκοπής, το οποίο βρίσκεται εντός της πευκόφυτης έκτασης στη Βουλιαγμένη που σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί, φιλοξενεί σήμερα 15 παιδιά ηλικίας 6-18 ετών, ενώ εργάζονται σ΄αυτό 11 άτομα.

Ιδρύθηκε το 1920, είχε καθοριστικό ρόλο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου φιλοξένησε εκατοντάδες ορφανά παιδιά. Οι πετρόκτιστες εγκαταστάσεις του ιδρύματος καλύπτουν 1.200 τ.μ., ενώ το κτίριο θεωρείται άψογο από αρχιτεκτονικής άποψης. Πρόεδρος του ορφανοτροφείου είναι ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος.
Πάντως στην ερώτηση ποιο θα είναι το μέλλον του, αρμόδιοι απαντούν ότι θα μεταφερθεί σε άλλο κτίριο της Αρχιεπισκοπής.

Το «διαμάντι» στην περιοχή Φασκομηλιάς

Μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην έκταση των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, λόγω κυρίως της πώλησης του Αστέρα, ωστόσο όσοι ασχολούνται με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας εκτιμούν ότι το πραγματικό «φιλέτο» είναι η περιοχή της Φασκομηλιάς, έκτασης 1.500 στρεμμάτων, που εκτείνεται από τη Βάρκιζα μέχρι τη Λίμνη της Βουλιαγμένης.
«Πρόκειται για ένα από τα πιο προνομιακά ακίνητα της Εκκλησίας, μοναδικής ομορφιάς και ανυπολόγιστης αξίας. Από τις ακριβότερες περιοχές της Μεσογείου», τονίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, προσθέτοντας ωστόσο ότι η περιοχή αυτή, γνωστή και ως Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, δεν μπορεί προς το παρόν να αξιοποιηθεί. Σε δεύτερο επίπεδο, σημειώνουν, και αφού ολοκληρωθεί η πώληση της πρώτης έκτασης, θα μπει στο σχέδιο αξιοποίησης, αφού εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα που θα αλλάξει τις χρήσεις γης.
«Αυτή είναι πλέον η μοναδική περιουσία της Αρχιεπισκοπής. Τα υπόλοιπα είναι 250 ακίνητα και οικόπεδα μικρής έκτασης, που δεν αποφέρουν μεγάλα έξοδα», σημειώνουν.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

---

Ξεκίνησε δυνατά η νέα αυτή ΔΕΚΟ.
Η αθεΐα δεν είναι το παν αλλά είναι μια καλή αρχή.
Άβαταρ μέλους
apeleytheros
Δημοσιεύσεις: 10181
Εγγραφή: 09 Δεκ 2010 18:12
Όνομα Ιστότοπου: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Επικοινωνία:

μετά όταν λες για εκκλησιαστική περιουσία κάνουν τις πάπιες. «1500 στρέμματα, σε μία απο τις καλύτερες περιοχές της μεσογείου»...
Επιστήμη: Συστηματική μελέτη των δεδομένων προς εξαγωγή συμπερασμάτων. ( δεδομένα --> συμπεράσματα )
      • ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
_______________________________
Blog: Απελευθέρωση από τα δεσμά!
Απάντηση