Τη γνώμη σας για τους νεοέλληνες

Οτιδήποτε αφορά την επικαιρότητα ή πρακτικά θέματα σχετικά με την αθεΐα και την θρησκεία. Θέματα γενικής επικαιρότητας συζητιούνται στα "Εκτός θέματος", υποσυζήτηση "Ειδήσεις και επίκαιρα".
tactical
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 410
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2009 02:15
Όνομα Ιστότοπου: -

Ας θέσω ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά το ζήτημα νεο-Ελλάδα και νεο-έλληνες.

Όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις θα έχει συνειδητοποιήσει τις ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα στη νεο-Ελλάδα στις μέρες μας.Όπως γνωρίζετε υπάρχει η ισχύουσα αντίληψη του ελληνο-χριστιανισμού. Ο Σωκράτης και ο Πλάτων ως προ-Χριστού απόστολοι, η "ομαλή" μετάβαση από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο και τον χριστιανισμό, η "συμβατότητα" ελληνικών και χριστιανικών αντιλήψεων.
Η θεωρία του ελληνοχριστιανισμού είναι μια απόπειρα να παντρέψει το αρχαίο παρελθόν του τόπου με το ιουδαιοχριστιανικό παρόν. Εμφανίστηκε περίπου γύρω στα 1850 και αποτέλεσε τμήμα της γενικότερης προσπάθειας δημιουργίας ισχυρής εθνικής συνείδησης στους τότε ραγιάδες. Όπως καταλαβαίνετε την ίδια θεωρία περίπου ασπάζονται και οι ακροδεξιοί, χουντικοί, skin-heads κ.λπ.

Από την άλλη μεριά έχουμε το όλο και διογκωμένο ρεύμα των αρχαιολατρών ή πολυθεϊστών. Πρόκειται για ένα κίνημα που αποτελείται από πολλά επιμέρους κλαδιά και ομάδες (και καλύτερα έτσι θα έλεγα). Αν λοιπόν οι χριστιανοί έλληνες είναι οι ελληνο-χριστιανοί που προανέφερα, τότε οι άρχαιολάτρες είναι οι ελληνο-έλληνες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το θετικό σε αυτή την ομάδα είναι η προσύλωση σε μια πιο υγιή και ορθολογική θεώρηση του κόσμου σε σχέση τουλάχιστον με τη μονοθεϊστική αρλουμπολογία.

Παρόλα αυτά τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται εκ πρώτης όψεως.
Οι ελληνοχριστιανοί πιστεύουν πάνω κάτω ότι όλα στην νεο-Ελλάδα πάνε περίφημα πλην το θέμα της θρησκείας, όπου θα έπρεπε να υπάρξει μια αναγέννηση του χριστιανισμού και ενίσχυση του βυζαντινισμού.
Από την άλλη οι ελληνοέλληνες χωρίζονται σε δύο μεγάλες τάσεις. Η πρώτη λέει ότι όλα στην Ελλάδα πάνε καλά, πλην της ιουδαιοχριστιανικής παρένθεσης όπως την αποκαλούν (ή βυζαντινή μούμια). Η άλλη τάση είναι η εξής, στην Ελλάδα τίποτε δεν πάει καλά, χρειάζονται βαθιές αλλαγές στον τρόπο σκέψης του νεοέλληνα μαζί φυσικά με τη θρησκεία.
Δυστυχώς θα έλεγα, η δεύτερη τάση είναι ασθενής από ότι έχω καταλάβει σπαταλώντας χρόνο σε πολυθεϊστικά φόρουμ. Οι περισσότεροι φαίνεται να πιστεύουν ότι η επαναβίωση του δωδεκάθεου και η υποχώρηση της βυζαντινής μούμιας θα λύσει όλα τα προβλήματα της νεο-Ελλάδας και μάλιστα αποδέχονται το χουντικό ρητό "πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια" ως την κορυφαία αρχή! Αντιθέτως θεμελιώδεις αξίες όπως: δικαιοσύνη, υγεία, ειρήνη, περιβάλλον, αξιοπρέπεια θεωρούνται δευτερεύουσες.

Έχουμε λοιπόν το καταπληκτικό φαινόμενο εν Ελλάδι:
Από τη μια οι ελληνοχριστιανοί και από την άλλοι οι ελληνοέλληνες να στριμώχνονται και να αλληλοϋποβλέπονται για το καλό της Ελλαδίτσας και παρόλες τις προσπάθειές τους η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο..
Και μην ξεχνάμε κάτι βασικό: η βασική αιτία της κατάντιας της νεοελληνικής κοινωνίας είναι ακριβώς η λαγνεία προς την παράδοση και την πατρίδα. Είναι αυτή η υπερβολική αγάπη του νεοέλληνα (κυρίως του μεσήλικα μπάρμπα και του παππού) που τους οδηγεί να απλώνουν χωρίς τύψεις το χέρι στον κρατικό κορβανά και να κάνουν τα παιδιά τους μαριονέτες, για να τα εκμεταλλευτούν αργότερα.
Αναρωτιέμαι πότε θα γλιτώσει η Ελλάδα από τους πατριδολάτρες και τους εθνοσωτήρες της. Διότι αν είναι (λέω αν) να αλλάξουμε αφέντες και από τους ελληνοχριστιανούς περάσουμε στους ελληνοέλληνες χωρίς να γίνουν αλλαγές στην κουλτούρα του νεοέλληνα (π.χ. κυριαρχία της λογικής, υποχώρηση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, διαχωρισμός κράτους-θρησκειών, εξάλειψη της γεροντοκρατείας-οικογενειοκρατείας, προγονοληψίας κ.λπ.), τότε δεν βλέπω κάποιο θετικό από αυτή την επαναβίωση.
Κάποιος καχύποπτος μάλιστα θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η επαναβίωση του αρχαίας θρησκείας δεν είναι παρά ένα επιπλέον φρούτο που προέκυψε μόνο και μόνο για να ενισχύσει τον εθνικισμό των νεο-ελλήνων και να δώσει διέξοδο στα σημερινά τεράστια
προβλήματα διάλυσης της νεοελληνικής κοινωνίας (μια και ο ιουδαιοχριστιανισμός παραπαίει σε παγκόσμιο επίπεδο).

Επίσης όπως ανέφερα οι ελληνοχριστιανοί υποστηρίζουν την ομαλή μετάβαση και συνέχεια από αρχαίους έλληνες σε ρωμαίους, βυζαντινούς, οθωμανούς, σύγχρονους έλληνες (μια θεωρία που πρωτίστως την ασπάζεται η ελλαδική εκκλησία). Από την άλλη μεριά οι ελληνοέλληνες δεν αποδέχονται την θεωρία αυτή περί συνέχειας, μια και όλοι γνωρίζουμε τα εγκλήματα του ιουδαιοχριστιανισμού εναντίον της ανθρωπότητας, πλην όμως αφήνουν ένα παράθυρο ανοικτό:
υποστηρίζουν ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ αρχαίας Ελλάδας και νεο-Ελλάδας, εφόσον η αρχαία ψυχή ποτέ δεν εξαφανίστηκε τελείως, αλλά επέζησε τους διωγμούς.
Ουσιαστικά και οι δύο μεγάλες αυτές ομάδες υποστηρίζουν τη συνέχεια αρχαίων και νεο-ελλήνων.

Επιπλέον αν κάποιος πει στους ελληνοχριστιανούς ότι δεν ισχύει η συνέχεια και ομαλή μετάβαση, τότε αντιμετωπίζεται ως προδότης και ανθέλληνας. Αν κάποιος πει το ίδιο στους ελληνοέλληνες, αντιμετωπίζεται στην καλύτερη περίπτωση ως διεθνιστής και αντίπαλος της πατρίδας.

Η άποψη του γράφοντος είναι ότι οι νεοέλληνες (όλες οι κατηγορίες και ομάδες) θα πρέπει να επενδύσουν στην εγκαθίδρυση και κυριαρχία της λογικής σε πρώτη φάση (για να συννενοούμαστε και να μην σκοτωθούμε μεταξύ μας) και επίσης στον πλήρη διαχωρισμό κράτους-θρησκειών, όπως και την αλλαγή στον τρόπο που η παλιά γενιά αντιμετωπίζει τη νέα.
Εσείς τί έχετε να πείτε για όλα αυτά;
Άβαταρ μέλους
bozonio
Δημοσιεύσεις: 303
Εγγραφή: 14 Απρ 2009 17:42
Όνομα Ιστότοπου: black hole
Επικοινωνία:

Λοιπόν...θα προσπαθήσω να απαντήσω αν και έθεσες πολλά θέματα μαζί. Συνέχεια στον ελληνικό χώρο υπάρχει σε κάθε περίπτωση εφόσον από τα αρχαία χρόνια ήταν κατοικημένος ενώ υπάρχει και η γλωσσική συνέχεια. Από κει και πέρα η εθνική συνείδηση είναι κάτι φαντασιακό και κατασκευασμένο. Δηλαδή στην αρχαία ελλάδα υπήρχε έντονη η συνείδηση του πολίτη της πόλης-κράτους, στο βυζάντιο υπήρχε η αυτοκράτορία με πολύ έντονο τα στοιχείο της θρησκευτικής ενότητας ενώ μετά την επανάσταση έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να αποκτήσει ο λαός τη συνείδηση του νεόυ έθνους-κράτους. Για να γίνει αυτό επικράτησαν δύο μεγάλες ανακρίβειες: ότι σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας υπήρχε συνείδηση του ελληνικού έθνους-κράτους και η φυλετική καθαρότητα των ελλήνων. Το δεύτερο φυσικά είναι αδύνατο να ισχύει και το κατανοεί κάθε λογικός άνθρωπος. Όπως είπες δύο είναι οι κύριες ομάδες των εθνικιστών: αυτοί που θεωρούν το χριστιανισμό αναπόσπαστο κομμάτι και προσπαθούν να τον εντάξουν μέχρι και στην αρχαία ελλάδα και οι ελληνολάτρες-δωδεκαθειστές. Οι δεύτεροι είναι κάπως καλύτεροι γιατί, αν και δεν ξέρω πολλά για αυτούς, έχω παρατηρήσει ότι χρησιμοποιούν τη θρησκεία περισσότερο σαν ιστορικό στοιχείο παρά σαν μεταφυσικό τρόπο εξήγησης του κόσμου.
Τέλος θα πω και τη δική μου άποψη. Πότε επιτέλους θα ξεκολλήσουμε από το παρελθόν και θα κοιτάξουμε το μέλλον; Το να είναι κάποιος περίφανος για αυτά που έκαναν οι αρχαίοι έλληνες είναι το ίδιο γέλοιο με το να είναι κάποιος περήφανος για αυτά που έκαναν οι αρχάιοι κινέζοι. Προφανώς δεν έχουμε καμία σχέση με ανθρώπους που έζησαν πριν χιλιάδες χρόνια ούτε φυλετικά ούτε πολιτισμικά. Πέρα από τη παρόμοια γλώσσα και τον τόπο που ζούμε δεν υπάρχει άλλο σημείο σύνδεσης. Φυσικά είναι θετικό να μελετά κάποιος έργα αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων και να κρατά κάποια διαχρονικά μηνύματα μεταφέροντας τα πάντα στην εποχή, αλλά από εκέι μέχρι την εξιδανίκευση και την τάυτιση υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Πόσο ακόμα στη σύγχρονη εποχή της επικοινωνίας θα μένουμε κολλημένοι στη έννοια του "έθνους" και θα δημιουργούμε εχθρούς; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να βγούμε από το καβούκι του ελληνισμού και γίνουμε περισσότερο πολίτες του κόσμου...
«Όσο οι άνθρωποι πιστεύουν σε Θεούς, τόσο θα βασιλεύουν οι δαίμονες...»
http://www.blackhole-bozonio.blogspot.com/
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

Συμφωνώ με όλα όσα λές Bozonio και θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμη:όπως θα έλεγε και ο μεγάλος George Carlin η περηφάνεια είναι ένα συναίσθημα που θα έπρεπε να το νοιώθει κανείς σαν αποτέλεσμα ενός προσωπικού επιτεύγματος και όχι από κάτι που συνιστά "ατύχημα γέννησης" (βοήθεια από τους μεταφραστές.Πως θα μπορούσε να αποδωθεί σωστά ο όρος "accident of birth"?).

Οι νεοέλληνες έχουμε ένα πολύ καλό πολιτισμικό πρότυπο πάνω στο οποίο να στηριχθούμε:Το ιδεολογικό και κοινωνικό κίνημα του Διαφωτισμού και τα παράγωγά του.Νομίζω ότι ένας καλός κοινωνικός στόχος για την σύγχρονη ελλάδα θα ήταν αυτός:Να γίνει και η χώρα μας μιά χώρα-τέκνο του Διαφωτισμού,μιά και πολιτισμική συγγένεια με την αρχαιότητα που ενέπνευσε τον διαφωτισμό υπάρχει στους νεοέλληνες.Και μόνο η γλώσσα,το ότι κατοικούμε τον ίδιο τόπο (άρα έχουμε παρόμοιες προσλαμβάνουσες) και το ότι η διαδικασία της εθνογέννεσης του νεοελληνικού έθνους συγκροτήθηκε πάνω στο φαντασιακό πρόσταγμα της συνέχειας του ελληνισμού αρκεί.

Τώρα βέβαια θα μου πεί κανείς αφού η πολιτισμική συγγένεια και η εθνική συνείδηση είναι συλλογικά φαντασιακά πως ισχυρίζεσαι ότι υπάρχει όντως πολιτισμική συγγένεια;Η απάντησή μου είναι η εξής:Στον χώρο της ιδεολογίας το φαντασιακό είναι το πραγματικό.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
tactical
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 410
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2009 02:15
Όνομα Ιστότοπου: -

bozonio έγραψε: Τέλος θα πω και τη δική μου άποψη. Πότε επιτέλους θα ξεκολλήσουμε από το παρελθόν και θα κοιτάξουμε το μέλλον; Το να είναι κάποιος περίφανος για αυτά που έκαναν οι αρχαίοι έλληνες είναι το ίδιο γέλοιο με το να είναι κάποιος περήφανος για αυτά που έκαναν οι αρχάιοι κινέζοι. Προφανώς δεν έχουμε καμία σχέση με ανθρώπους που έζησαν πριν χιλιάδες χρόνια ούτε φυλετικά ούτε πολιτισμικά. Πέρα από τη παρόμοια γλώσσα και τον τόπο που ζούμε δεν υπάρχει άλλο σημείο σύνδεσης.

Πόσο ακόμα στη σύγχρονη εποχή της επικοινωνίας θα μένουμε κολλημένοι στη έννοια του "έθνους" και θα δημιουργούμε εχθρούς; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να βγούμε από το καβούκι του ελληνισμού και γίνουμε περισσότερο πολίτες του κόσμου...
Έτσι ακριβώς.
Αυτά ακριβώς ανέφερα σε γνωστό πολυθεϊστικό φόρουμ και έγινε το έλα να δεις.
Αναρωτιέμαι λοιπόν αν το αυξανόμενο αρχαιολατρικό ρεύμα στην Ελλάδα δεν είναι παρά ένας νεοεθνικισμός που αποτελείται από νεο-εθνικόφρονες. Προσοχή δεν εξετάζω τον κίνδυνο να συμβαίνει αυτό, αλλά την πιθανότητα.
tactical
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 410
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2009 02:15
Όνομα Ιστότοπου: -

Γιατρος Του Ικα έγραψε:Νομίζω ότι ένας καλός κοινωνικός στόχος για την σύγχρονη ελλάδα θα ήταν αυτός:Να γίνει και η χώρα μας μιά χώρα-τέκνο του Διαφωτισμού,μιά και πολιτισμική συγγένεια με την αρχαιότητα που ενέπνευσε τον διαφωτισμό υπάρχει στους νεοέλληνες.Και μόνο η γλώσσα,το ότι κατοικούμε τον ίδιο τόπο (άρα έχουμε παρόμοιες προσλαμβάνουσες) και το ότι η διαδικασία της εθνογέννεσης του νεοελληνικού έθνους συγκροτήθηκε πάνω στο φαντασιακό πρόσταγμα της συνέχειας του ελληνισμού αρκεί.
Απόλυτη συμφωνία.
Ας γευτεί η νεο-Ελλάδα τον διαφωτισμό που γεύτηκαν οι άλλες χώρες της Ευρώπης και που της τον στέρησε το εκκλησιαστικό κατεστημένο και ο εθνικισμός.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΛΥΤΗΡΙΟΣ
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 27 Απρ 2009 15:31
Όνομα Ιστότοπου: -

Η γνώμη μου για τους νεοέλληνες;
Υπάρχει ένα παλιό (πρωτοεκδόθηκε το 1940) κλασικό πλέον βιβλιαράκι με τίτλο "Η τεραστία κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω", του σπουδαίου κοινωνιολόγου Ευάγγελου Λεμπέση. Αν αλλάξουμε το "βλακών" σε "νεοελλήνων", έχετε ακριβώς τη γνώμη μου για τους νεοέλληνες (άλλωστε κι ο συγγραφέας αυτό εννοεί...).
(Γιά όσους ενδιαφέρονται το βιβλίο έχει γνωρίσει συνεχείς επανεκδόσεις και είναι πανεύκολο να βρεθεί).
tactical έγραψε:Αναρωτιέμαι λοιπόν αν το αυξανόμενο αρχαιολατρικό ρεύμα στην Ελλάδα δεν είναι παρά ένας νεοεθνικισμός που αποτελείται από νεο-εθνικόφρονες. Προσοχή δεν εξετάζω τον κίνδυνο να συμβαίνει αυτό, αλλά την πιθανότητα.
Μάλλον θα πρέπει να πάψεις να αναρωτιέσαι και να το αντιμετωπίσεις σαν τετελεσμένο γεγονός και όχι σαν πιθανότητα.
Πρόκειται πλέον εξ' ολοκλήρου για έναν πλήρως εκδηλωμένο νεοδωδεκαθεϊστικό εθνικισμό (σαν να λέμε "δωδεκαθεϊστικό ΛΑΟΣ"). Ακόμα και οι φερόμενοι ως "ανεκτικοί" και αντιεθνικιστές νεοδωδεκαθεϊστές ηγέτες μοστράρουν με ανυπόκριτο θαυμασμό στις προσωπικές τους ιστοσελίδες, αποσπάσματα και τσιτάτα γνωστών ευρωπαίων νεοναζί-νεοπαγανιστών όπως ο Αλαίν ντε Μπενουά (βέβαια τα ποίμνια από κάτω νομίζουν ότι τόσο τα ίδια, όσο και οι καθοδηγητές τους, παραμένουν "διεθνιστές" παγανιστές αλλά, ήδη σύρονται σιγά σιγά στον φασισμό -και μάλιστα εθελοτυφλώντας).

Σήμερα μοιάζει περίπου αναμενόμενο ότι το ένα σκέλος του εν ελλάδι νεοπαγανισμού θα συναντούσε αργά ή γρήγορα το συγγενές εθνικιστικό φολκλόρ του ελληνοχριστιανισμού, ενώ το άλλο σκέλος (το δήθεν "αντιεθνικιστικό") θα συναντιόταν με τον ναζιστικό νεοπαγανισμό.
Το μόνο που απομένει είναι να ενωθούν τα δύο σκέλη (παραμερίζοντας τις αρχομανίες των αρχιερέων τους) και να συμπλεύσουν σε ένα εκσυγχρονισμένο πλέον και εξευρωπαϊσμένο ΛΑΟΣ. Κάτι μου λέει ότι σε κάνα δυό χρόνια θα το θεωρούμε κι αυτό ως αναμενόμενο. Οι γραφικοί είναι συνήθως προβλέψιμοι.

Τον κίνδυνο πού τον βλέπεις;
"Η κουλτούρα είναι σαν τη μαρμελάδα: όσο λιγότερη έχει κάποιος, τόσο περισσότερο την απλώνει" (σύνθημα τού Μάη τού '68)
tactical
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 410
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2009 02:15
Όνομα Ιστότοπου: -

Αυτά που λες τα υποστηρίζουν και άλλοι, π.χ. δες το πρώτο link από ένα προηγούμενο post μου:
viewtopic.php?f=34&t=480#p6439
Όσον αφορά πάντως το ναζισμό, ο Χίτλερ ήταν υπέρ ενός "θετικού" χριστιανισμού, δηλαδή κατάργηση της ΠΔ και καθάρισμα της ΚΔ, έτσι ώστε οι εβραίοι να μην φαίνονται σαν περιούσιος λαός, αλλά στη θέση τους να μπουν οι άρειοι.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΛΥΤΗΡΙΟΣ
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 27 Απρ 2009 15:31
Όνομα Ιστότοπου: -

Ο ναζισμός έχει και μια "εσωτερική" (και μή εκδηλούμενη με θόρυβο) ιδεολογική πλευρά, η οποία ποτέ δεν αμφισβητήθηκε από τους ναζιστές (για να μην πούμε ότι θεωρείται ως η μόνη γνήσια μορφή του). Η πλευρά αυτή υπήρχε ανέκαθεν στον ναζισμό και έχει να κάνει με τα προχριστιανικά "μεγαλεία" της αρίας (δηλ. της γνωστής και ως ινδοευρωπαϊκής) φυλής. Σε παραπέμπω σε ένα αρκετά γνωστό ναζιστικό "σύγγραμμα" του 1937, το οποίο μπορεί κανείς να βρεί σε όλα τα "σοβαρά" ναζιστικά βιβλιοπωλεία (αλλά και πολλά αποσπάσματά του στο διαδίκτυο). Πρόκειται για το "Religious Attitudes of the the Indo-Europeans (Θρησκευτικές Νοοτροπίες των Ινδο-Ευρωπαίων)" του φυλετικού προπαγανδιστή Hans F. K. Günther. Εκεί θα διαπιστώσεις πόσο ταυτίζονται οι θέσεις των φερομένων ως "αντιεθνικιστών" νεοελλήνων νεοπαγανιστών με αυτές των ναζί και νεοναζί παγανιστών (εκεί θα βρεις και περί άλλων ευρωπαίων νεοναζί όπως ο Αλαίν ντε Μπενουά που λέγαμε πιό πάνω) . Πρόσεξε πόσο ωραία και "δημοκρατικά" τα λένε (με τρόπο που είναι σχεδόν αδύνατο στον αδαή αναγνώστη, που ψάχνει για ιδεολογικό μαντρί, να υποψιαστεί ότι πίσω από αυτά τα λόγια κρύβονται κοινοί φασίστες). Και επίσης πώς καταλήγουν σε φασιστικές θέσεις (πάλι χωρίς να το πάρει είδηση ο -απρόσεκτος- αναγνώστης). Στην πραγματικότητα πρόκειται για απλή εφαρμογή δοκιμασμένων μεθόδων προπαγάνδας, που αντιγράφουν και οι εν Ελλάδι νεοπαγανιστές.
Για περισσότερα εδώ: http://kleitor.blogspot.com/2008/11/blog-post_06.html
"Η κουλτούρα είναι σαν τη μαρμελάδα: όσο λιγότερη έχει κάποιος, τόσο περισσότερο την απλώνει" (σύνθημα τού Μάη τού '68)
tactical
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 410
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2009 02:15
Όνομα Ιστότοπου: -

ΟΝΕΙΔΟΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΛΥΤΗΡΙΟΣ
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 27 Απρ 2009 15:31
Όνομα Ιστότοπου: -

bozonio έγραψε:Πόσο ακόμα στη σύγχρονη εποχή της επικοινωνίας θα μένουμε κολλημένοι στη έννοια του "έθνους" και θα δημιουργούμε εχθρούς; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να βγούμε από το καβούκι του ελληνισμού και γίνουμε περισσότερο πολίτες του κόσμου...
Θα συμφωνούσα απόλυτα αν αντί της λέξης "ελληνισμού" χρησιμοποιούσες τη λέξη "εθνικισμού" (αν και νομίζω ότι αυτό εννοείς). Ο ελληνισμός δεν νομίζω ότι είναι καβούκι. Το να είσαι Έλληνας είναι καταρχήν απλώς ένα στοιχείο ταυτότητας (σαν να λέμε μαυρομάλλης, γαλανομάτης κλπ). Επίσης το ότι έχεις μια μητρική γλώσσα σημαίνει το ότι είσαι ήδη κρίκος μιας συνέχειας ("παράδοσης"). Ακόμα, το ότι έχεις πίσω σου μια ιστορική διαδρομή και το ότι δεν ήρθες από το πουθενά, είναι κάτι που βοηθά στην προσωπική σου αυτογνωσία και στην αυτοτοποθέτησή σου στον κόσμο.
Τέλος το να είσαι Έλληνας, Γάλλος κλπ. (με τις έννοιες που έδωσα προηγουμένως και όχι με την πανηλίθια εθνικιστική) δεν βλέπω πού εμποδίζει να είσαι και πολίτης του κόσμου.
"Η κουλτούρα είναι σαν τη μαρμελάδα: όσο λιγότερη έχει κάποιος, τόσο περισσότερο την απλώνει" (σύνθημα τού Μάη τού '68)
Άβαταρ μέλους
Γιατρος Του Ικα
Δημοσιεύσεις: 5537
Εγγραφή: 18 Μαρ 2009 13:22

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΛΥΤΗΡΙΟΣ έγραψε:Τέλος το να είσαι Έλληνας, Γάλλος κλπ. (με τις έννοιες που έδωσα προηγουμένως και όχι με την πανηλίθια εθνικιστική) δεν βλέπω πού εμποδίζει να είσαι και πολίτης του κόσμου.
ΠΡΟΜΗΘΕΑ δεν είμαι σίγουρος ότι εμποδίζει αλλά το φοβάμαι και θα προσπαθήσω να σου απαντήσω ως πρός το "πού" της ερώτησής σου.
Τα σύγχρονα έθνη (τα μόνα πραγματικά δηλαδή) συγκροτήθηκαν πάνω σε μία αξίωση κυριαρχίας,μιά αξίωση εξουσιαστική.Η κοινότητα του έθνους δεν συγκροτείται πρωτίστως ιστορικά σαν πολιτισμικό μόρφωμα αλλά ως ενιαίος χώρος λειτουργίας του κράτους.Έτσι διαμορφώνεται εξ αρχής αντιθετικά πρός τα άλλα έθνη-κράτη και προς τις εσωτερικές αντιθέσεις στο πλαίσιο του ίδιου του έθνους-κράτους.

Το έθνος-κράτος από την ίδια του την φύση ανταγωνίζεται τους γείτονές του,είτε αναζητώντας ζωτικό χώρο σε βάρος τους,είτε οικονομική κυριαρχία.Και αυτός ο ανταγωνισμός που πηγάζει από το ότι το έθνος-κράτος είναι εξουσιαστικός μηχανισμός βασίζεται σε ένα ιδεολογικό σχήμα,χωρίς το οποίο είναι αδύνατο να υπάρξει:είμαστε ανώτεροι,καλύτεροι,προτιμώτεροι απ'τους άλλους και αυτό δικαιολογεί την επιθετικότητα-απόρριψη απέναντί τους.Οι όποιες εσωτερικές συγκρούσεις στο πλαίσιο του έθνους διασπούν την ανάγκη αρραγούς ενότητας (ακόμη και πλασματικής) απέναντι στους "άλλους" και θεωρούνται μίασμα.

Αν μπορούσε να διασωθεί το έθνος (ηθικά εννοώ γιατί στην πράξη η εθνικιστική φαντασίωση ζει και βασιλεύει) ως πολιτιστική οντότητα και ως πρόπλασμα μιάς μορφής αυτοθέσμισης των ανθρώπων...;Μακάρι,αλλά όσο συνεχίζει να είναι κυρίως χώρος πολιτικής κυριαρχίας αμφιβάλλω.
Άνθρωπος χωρίς Θεό,ψάρι χωρίς ποδήλατο.

Είδα χτές ένα πεφταστέρι και ευχήθηκα να πέσει στο σπίτι σου.(Mikeius)

Ένα πέτρινο λιοντάρι στην μπασιά της νύχτας, με τα νύχια μπηγμένα στην πέτρα…
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΛΥΤΗΡΙΟΣ
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 27 Απρ 2009 15:31
Όνομα Ιστότοπου: -

Γιατρέ, πιστεύω κι εγώ ότι ο σκόπελος που επισημαίνεις (δηλ. το καπέλωμα του έθνους από το εθνοκράτος) υπάρχει πράγματι. Αλλά, τα χαρακτηριστικά του εθνοκράτους, τα οποία αναφέρεις (ο εξουσιασμός κάθε είδους, η επιθετικότητα, η πάταξη τού διαφορετικού εντός και εκτός τού κράτους κλπ.) προϋπήρχαν κατά πολλές χιλιετίες του εθνοκράτους. Απλώς το τελευταίο είναι ο πιο πρόσφατος ιστορικά τρόπος έκφρασής τους. Δεν θα εξαφανιστούν αν καταργηθεί η έννοια του έθνους. Γιατί, δεν είναι το έθνος υπεύθυνο για τον πόλεμο (σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαν να λέμε ότι για τον πόλεμο ευθύνεται π.χ. η γλώσσα ενός λαού, ή το χρώμα της επιδερμίδας του), αλλά οι εκάστοτε κυρίαρχοι, που είτε τό υποβαθμίζουν (βλ. "παγκοσμιοποίηση"), είτε τό καπηλεύονται (βλ. έθνος-κράτος).

Το έθνος προϋπήρξε κατά πολύ του "εθνοκράτους" και δεν είχε ποτέ την ανάγκη ενός κράτους για να υπάρξει.

Εξάλλου, όπως ο θρησκευτικός πόλεμος είναι ιδεολογικό δημιούργημα του μεσαιωνικού θρησκευτικού κράτους, έτσι και ο σύγχρονος "εθνικός" πόλεμος είναι ιδεολογικό δημιούργημα του εθνοκράτους της νεώτερης εποχής.
Άλλωστε τόποι απόλυτης αποκτήνωσης υπήρξαν και στις ιστορικές εκείνες περιόδους, όπου κυριαρχούσε το μή εθνικό κράτος (Περσία, Ρώμη, Ίνκας, Αζτέκοι κλπ).

Nα υπενθυμίσω επίσης ότι το πρώτο έθνος της Ιστορίας, που απέκτησε απόλυτη επίγνωση της ύπαρξής του (οι αρχαίοι Έλληνες), δεν διεξήγαγε ποτέ εθνικούς πολέμους. Η έννοια του "εθνικού" πολέμου (και συνακόλουθα του "εμφυλίου") είναι παντελώς άγνωστη, τόσο στον Ηρόδοτο, όσο και στον Θουκυδίδη.
"Η κουλτούρα είναι σαν τη μαρμελάδα: όσο λιγότερη έχει κάποιος, τόσο περισσότερο την απλώνει" (σύνθημα τού Μάη τού '68)
tactical
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 410
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2009 02:15
Όνομα Ιστότοπου: -

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΛΥΤΗΡΙΟΣ
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 27 Απρ 2009 15:31
Όνομα Ιστότοπου: -

Χαρακτηριστική ανοργασμική φυσιογνωμία (σαν τις "ταγμένες" χριστιανές και σαν όλους τους ταγμένους - οπουδήποτε κι αν έχουν επιλέξει να ταχθούν).

Πάντως το σύγχρονο νεοελληνικό φολκλόρ περί "επανελλήνισης" και άλλων νεκρόφιλων εννοιών, αποδεικνύει και την έλλειψη δημιουργικής αντίληψης τού νεοέλληνα. Ο οποίος παραπαίει ανάμεσα σε απονεκρωμένα σύμβολα και σε διάφορα διανοητικά απολιθώματα. Και οποίος αρνείται πεισματικά να βγει από αυτή την κακομοιριά και κάνει ένα ειλικρινές βήμα προς την ουσία των πραγμάτων.
"Η κουλτούρα είναι σαν τη μαρμελάδα: όσο λιγότερη έχει κάποιος, τόσο περισσότερο την απλώνει" (σύνθημα τού Μάη τού '68)
Άβαταρ μέλους
L3o ΧΞΣ
Δημοσιεύσεις: 1000
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2009 22:02
Όνομα Ιστότοπου: JudgeDred13
Επικοινωνία:

Δείτε και αυτό:
[youtube]7uZ2l88NQ5A[/youtube]
"Όσο θα έχουμε έναν αφέντη στον ουρανό,θα είμαστε δούλοι στη γη" (Michail Bakunin)
svoin
Δημοσιεύσεις: 3074
Εγγραφή: 03 Μάιος 2009 21:55
Όνομα Ιστότοπου: -

tha rotiso kati giati ime anoitos.To komati me tis kanonies pu tin gremizune ti ine ? giati malon mu diefige apo to mathima tis istorias
tactical
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 410
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2009 02:15
Όνομα Ιστότοπου: -

Μοροζίνι;
Βασικά το μουσείο της Ακρόπολης δεν έχει να κάνει με το θρεντ.
Άβαταρ μέλους
L3o ΧΞΣ
Δημοσιεύσεις: 1000
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2009 22:02
Όνομα Ιστότοπου: JudgeDred13
Επικοινωνία:

tactical έγραψε:Μοροζίνι;
Βασικά το μουσείο της Ακρόπολης δεν έχει να κάνει με το θρεντ.

Όχι,αυτό που έχει να κάνει με το θέμα είναι πως κάτι γαμημένα κωλοπαπαδαριά λογόκριναν το συγκεκριμένο βίντεο επειδή και καλά τους "έθιξε" και κανείς "νεοέλληνας" δε βγήκε να πει τίποτα. ;-)
"Όσο θα έχουμε έναν αφέντη στον ουρανό,θα είμαστε δούλοι στη γη" (Michail Bakunin)
tactical
Αποκλεισμένος
Δημοσιεύσεις: 410
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2009 02:15
Όνομα Ιστότοπου: -

Ήταν απασχολημένοι γράφοντας βιβλία κατά του παπαδαριού.. :mrgreen:
Πάντως προσωπικά το βίντεο αυτό είτε με είτε χωρίς την λογοκρισία δεν μου λέει τίποτα.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΛΥΤΗΡΙΟΣ
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 27 Απρ 2009 15:31
Όνομα Ιστότοπου: -

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας περί νεοελλήνων:
"ΒΛΑΚΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ BYZANTINOKΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μια σύντομη επισκόπηση των ψυχικών εξαρτήσεων του νεοβυζαντινισμού"

Εδώ: http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=764
"Η κουλτούρα είναι σαν τη μαρμελάδα: όσο λιγότερη έχει κάποιος, τόσο περισσότερο την απλώνει" (σύνθημα τού Μάη τού '68)
Απάντηση