The Zeitgeist Movement (Greek)

Οτιδήποτε αφορά την επικαιρότητα ή πρακτικά θέματα σχετικά με την αθεΐα και την θρησκεία. Θέματα γενικής επικαιρότητας συζητιούνται στα "Εκτός θέματος", υποσυζήτηση "Ειδήσεις και επίκαιρα".
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
EmilofCrete
Δημοσιεύσεις: 1037
Εγγραφή: 03 Μάιος 2009 03:24
Όνομα Ιστότοπου: Emilofcrete's Weblog
Τοποθεσία: Ρετιρέ ;-)
Επικοινωνία:

Ο Στόχος

Στοχεύουμε στην αποκατάσταση των θεμελιωδών αναγκών και περιβαλλοντικών συνειδητοποιήσεων των ειδών, μέσω της ανάλυσης των πιο πρόσφατων συνειδητοποιήσεων του ποιοι και τί πραγματικά είμαστε, σε συνδυασμό με το πώς η επιστήμη, η φύση και η τεχνολογία ( αντί για τη θρησκεία, την πολιτική και το χρήμα ) κρατούν τα κλειδιά για την προσωπική μας ανάπτυξη, όχι μόνο ως ανθρώπινα όντα, μα ως πολιτισμός, τόσο δομικά όσο και πνευματικά. Βασική επίγνωση αυτής της συνειδητοποίησης είναι η αναγνώριση των Αναδυόμενων και Συμβιωτικών στοιχείων των φυσικών νόμων και πώς με την υιοθέτησή τους ως θεμέλιους λίθους των προσωπικών και κοινωνικών μας θεσμών η ζωή στη Γη μπορεί να ανθίσει, μέσω ενός συστήματος διαρκούς θετικής ανάπτυξης, όπου τα αρνητικά κοινωνικά συμπτώματα όπως η κοινωνική διαστρωμάτωση, ο πόλεμος, οι προκαταλήψεις, ο ελιτισμός και οι εγκληματικές ενέργειες σταδιακά θα μειώνονται και, ιδανικά, θα εκλείψουν από την ανθρώπινη συμπεριφορά. Βέβαια αυτή η πιθανότητα δύσκολα υιοθετείται από το σύνολο των ανθρώπων, διοτι έχουμε κατηχηθεί από την κοινωνία ώστε να νομίζουμε ότι το έγκλημα, η διαφθορά και η ανειλικρίνεια είναι «κάτι φυσικό» και ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν την εκμετάλλευση και τον πόνο των άλλων. Η θρησκεία είναι ο μεγαλύτερος προαγωγός αυτής της προπαγάνδας, καθώς η λογική του «αυτοί κι εμείς» ή «καλών και κακών» προάγει αυτή την λανθασμένη αξίωση. Η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε σε μια κοινωνία που παράγει την σπανιότητα ζωτικών αποθεμάτων. Συνέπεια αυτής της σπανιότητας είναι μια τακτική αυτοσυντήρησης των ανθρώπων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλέψουν και να εξαπατήσουν για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Η έρευνά μας συμπέρανε ότι η σπανιότητα είναι μια από τις πιο θεμελιώδεις αιτίες της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα οδηγεί σε περίπλοκες μορφές νευρώσεων διαφόρων τύπων. Μια στατιστική ματιά στον εθισμό στα ναρκωτικά, στο έγκλημα και στις φυλακίσεις δείχνει ότι η ανέχεια και οι ανθυγιεινές κοινωνικές συνθήκες συνιστούν την εμπειρία ανθρώπων με την αυτή συμπεριφορά.

Οι άνθρωποι δεν είναι καλοί ή κακοί. Είναι οι εξελισσόμενες, διαρκώς αναπτυσσόμενες συνθέσεις των εμπειριών που τους επηρεάζουν. Η «ποιότητα» ενός ανθρώπινου όντος (αν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο) εξαρτάται άμεσα από την αγωγή του και άρα από τα συστήματα πεποιθήσεων στα οποία γαλουχήθηκε.
Αυτή η απλή πραγματικότητα παραβλέφθηκε χυδαία και σήμερα οι άνθρωποι πιστεύουν πρωτόγονα ότι ο ανταγωνισμός, η απληστία και η διαφθορά αποτελούν «εγγενή» συστατικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς και άρα πρέπει να έχουμε φυλακές, αστυνομία, και μιαν ολόκληρη ιεραρχία διαφορικού ελέγχου ώστε η κοινωνία να αντιμετωπίζει αυτές τις «κλίσεις». Πρόκειται για έναν παραλογισμό, ένα σφάλμα.

Το θέμα είναι ότι για να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα προς το καλύτερο, πρέπει να χειριστούμε τις θεμελιώδεις αιτίες. Το τρέχον σύστημα «τιμωρίας» είναι απαρχαιωμένο, απάνθρωπο και αντιπαραγωγικό. Όταν συλλαμβάνεται ένας κατά συρροή δολοφόνος, οι περισσότεροι αδημονούν και ουρλιάζουν για τον θάνατό του. Αυτό είναι ανάδρομο. Μια πραγματικά υγιής διανοητικά κοινωνία, που κατανοεί ποιοι είμαστε και πως δημιουργούνται τα συστήματα αξιών μας θα έπαιρνε αυτό το άτομο και θα μάθαινε τις αιτίες πίσω από τις βίαιες πράξεις του. Ύστερα αυτές οι πληροφορίες θα πήγαιναν σε ένα τμήμα ερευνών που θα σκέφτεται την ανακοπή τέτοιων καταστάσεων μέσω της εκπαίδευσης.

Είναι καιρός να σταματήσουμε τα μπαλώματα. Είναι καιρός για μια νέα κοινωνική προσέγγιση, αναβαθμισμένη στη σημερινή γνώση. Δυστυχώς, η κοινωνία σήμερα βασίζεται ακόμα σε πεπαλαιωμένες και προκατειλημμένες διατάξεις και λύσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν ουτοπίες ή κάποιο τέλος. Όλα τα στοιχεία δείχνουν αέναες αλλαγές σε κάθε επίπεδο. Έπειτα, είναι η προσωπική μας δράση, σε κάθε μέρα της ζωής μας που διαπλάθει και διαιωνίζει τα κοινωνικά συστήματα που φτιάχνουμε. Ωστόσο, παραδόξως, είναι επίσης οι περιβαλλοντικές επιρροές που δημιουργούν την αντίληψή μας και άρα την κοσμοθεώρησή μας. Άρα, η πραγματική αλλαγή δεν θα έρθει μόνο από την ρύθμιση των προσωπικών σας πεποιθήσεων και αποφάσεων, μα και από την αλλαγή των κοινωνικών δομών που επηρεάζουν αυτές τις πεποιθήσεις και αποφάσεις. Τα ελιτίστικα κυριαρχικά συστήματα μακροχρόνια επηρεάζονται ελάχιστα από παραδοσιακές διαμαρτυρίες και πολιτικά κινήματα. Πρέπει να κινηθούμε πέρα από αυτές τις «κατεστημένες επαναστάσεις» και να χρησιμοποιήσουμε ένα εργαλείο πολύ πιο ισχυρό:

Θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε το σύστημα, ενώ συνεχώς θα υπερμαχούμε για τη γνώση, την ειρήνη, την ενότητα και την ευσπλαχνία. Δεν μπορούμε να «πολεμήσουμε το σύστημα». Το μίσος, ο θυμός και η «πολεμική» λογική είναι αποτυχημένα μέσα αλλαγής, διότι αναπαράγουν τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιεί το διεφθαρμένο, κατεστημένο σύστημα ισχύος για να διατηρεί τον έλεγχο.
Η παραποίηση και η παράλυση:

Μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι όλα τα συστήματα είναι Αναδυόμενα και σε κατάσταση συνεχούς εξέλιξης, μαζί με την πραγματικότητα της Συμβιωτικής σύνδεσης με τη φύση και τους συνανθρώπους μας με τους πιο απλούς και προφανείς τρόπους, πειθόμενοι ότι η προσωπική μας ακεραιότητα είναι μόνο τόσο μεγάλη όσο και της υπόλοιπης κοινωνίας, τότε μπορούμε να δούμε πόσο διεστραμμένα και ανάδρομα είναι τα κοινωνικά μας κατεστημένα και του πώς η διαιώνισή τους είναι η αιτία της κοινωνικής αστάθειας στην κοινωνία. Για παράδειγμα, το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα θεωρείται εδώ και καιρό μια θετική δύναμη στην κοινωνία, χάρη στην πεποίθηση ότι παράγει κίνητρα και πρόοδο. Στην εφαρμογή του, το χρηματοπιστωτικό σύστημα έγινε ένα μέσο διαίρεσης και ολοκληρωτικού ελέγχου.

Αποτελεί την ύστατη μορφή του «Διαίρει και βασίλευε», καθώς στον πυρήνα του τεκμηριώνεται ότι:

1. πρέπει να μαχόμαστε μεταξύ μας για να επιβιώσουμε και
2. οι άνθρωποι χρειάζονται αυτό το «ελατήριο» ανταμοιβής για να κάνουν οτιδήποτε χρήσιμο.

Όσο για το Νο1, (πρεπει να αντιμαχόμαστε) το χαρακτηριστικό του ανταγωνισμού στο σύστημα εγγυάται την διαφθορά στην κοινωνία σε κάθε επίπεδο, καθώς η βάση είναι «εμείς ανάντια των άλλων». Πολύ ισχυρίζονται ότι το «σύστημα ελεύθερης αγοράς» είναι καλό… όμως έχει φθαρεί στις μέρες μας λόγω κακών πολιτικών, μεροληψίας κλπ. Υποθέτουν ότι εάν επιτρεπόταν η άνθιση μιας «αγνής» ελεύθερης αγοράς τότε θα ήταν εντάξει. Αυτό είναι λάθος, γιατί αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η ελεύθερη αγορά σε λειτουργία, με όλα τα διαφορικά της πλεονεκτήματα και τη διαφθορά. Κανένας νόμος δεν θα σταματήσει ποτέ το εμπόριο των μετόχων, τις δολοπλοκίες, την κατάχρηση εργασίας, την μόλυνση, την προγραμματισμένη αχρηστία και τα λοιπά…
Αυτά προάγει το σύστημα ανταγωνισμού, χωρίς αποτυχία, διότι βασίζεται στην προϋπόθεση της εκμετάλλευσης των άλλων για το κέρδος. Τελεία.

Πρέπει να ξεκινήσουμε την μετάβαση έξω από αυτά τα δυναστευτικά ιδεώδη και να κινηθούμε προς ένα σύστημα σχεδιασμένο για την υποστήριξη των ανθρώπινων όντων, όχι στον εξαναγκασμό τους να παλεύουν για να επιβιώσουν. Σχετικά με το Νο2 (κίνητρο παραγωγής) πρόκειται για μια θλιβερη και απίστευτα αρνητική άποψη της ανθρώπινης ύπαρξης στο σύνολό της. Το να υποθέτουμε ότι ένα άτομο πρέπει να έχει «δομικά κίνητρα» ή εξαναγκασμούς ώστε να κάνει οτιδήποτε είναι απλά γελοίο. Θυμηθείτε όταν ήσασταν παιδιά και δεν είχατε ιδέα τι είναι το χρήμα. Παίζατε, ήσασταν περίεργοι και κάνατε πολλά πράγματα… γιατί; Επειδή το θέλατε.

Ωστόσο, καθώς περνά ο χρόνος μέσα στο σύστημά μας, η φυσική περιέργεια και η αυτό-κινητοποίηση αφαιρείται από τους ανθρώπους, καθώς αναγκάζονται να συμμορφωθούν στο εξειδικευμένο, διαχωρισμένο σε τμήματα, σχεδόν τυποποιημένο σύστημα εργασίας ώστε να επιβιώσουν. Αυτό με τη σειρά του συχνά δημιουργεί μια φυσική ανταρσία εσωτερικά του ατόμου λόγω της επιβαλλόμενης υποχρέωσης, κι έτσι εφεύραμε τον διαχωρισμό εργασίας κι ελεύθερου χρόνου. Οι συνήγοροι του χρηματοπιστωτικού συστήματος (που υποτίθεται ότι δημιουργεί κίνητρα) υποθέτουν ότι είναι τεμπελιά και δεν το αναγνωρίζουν αυτό. Σε μια πραγματική κοινωνία, οι άνθρωποι θα ακολουθούν τις φυσικές τους κλίσεις και θα εργάζονται για να συνεισφέρουν στην κοινωνία όχι επειδή θα «πληρώνονται» για αυτό, μα επειδή θα έχουν την ευρύτερη συναίσθηση ότι η συνεισφορά τους βοηθά τόσο τους ίδιους όσο και τον καθένα. Αυτό είναι το εξυψωμένο επίπεδο συνείδησης που ελπίζουμε να κοινωνήσουμε.

Η ανταμοιβή μας για τη συνεισφορά στην κοινωνία θα είναι η ευημερία της κοινωνίας, που με τη σειρά της θα αυξάνει την προσωπική μας ευημερία.

Τώρα, βάζοντας τα πράγματα στην σωστή τους προοπτική, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο κόσμος διοικείται επι του παρόντος από μια μικρή ομάδα ατόμων σε υψηλά πόστα των θεσμών που κυριαρχούν στην κοινωνία –Επιχειρήσεις και Χρηματικά. Ο θεσμός της Κυβέρνησης συνεργάζεται στενά με την επιρροή και ισχύ των εταιριών και τραπεζών. Το ζωτικό υγρό είναι το χρήμα, που, στην πραγματικότητα, είναι μια ψευδαίσθηση που έχει ελάχιστη σχέση με την κοινωνία και χρησιμεύει απλά ως εργαλείο χειρισμού και διαίρεσης μέσα σε μια κοινωνική οργάνωση που εγγυάται τον ελιτισμό, το έγκλημα, τον πόλεμο και την κοινωνική διαστρωμάτωση.

Ταυτόχρονα, τα άτομα γαλουχούνται με την πεποίθηση ότι το να είναι «σωστοί» είναι που δημιουργεί την αξία τους ως άτομα.

Αυτή η κατάσταση της «ορθότητας» συνδέεται άμεσα με τις κυρίαρχες αξίες της ίδιας της κοινωνίας. Άρα, αυτοί που δέχονται και υποστηρίζουν τις απόψεις του κοινωνικού δομήματος θεωρούνται «φυσιολογικοί», ενώ αυτοί που διαφωνούν θεωρούνται «αφύσικοι», ακόμα και «ανατρεπτικοί». Είτε πρόκειται για το δόγμα μιας μοναδικής κοινωνικής παράδοσης, είτε για την ευθυγράμμιση με μια παγκοσμίως καθιερωμένη θρησκεία, η βάση είναι η ίδια: Ο Διανοητικός Υλισμός. Καθώς συνειδητοποιούμε ότι η γνώση μας και άρα οι θεσμοί μας συνεχώς εξελίσσονται, βλέπουμε ότι κάθε σύστημα πεποίθησης που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει οτιδήποτε χωρίς να επιδέχεται αμφισβήτηση, είναι μια αποτυχημένη άποψη. Η θρησκεία, που έχει τα θεμέλιά της στην πίστη, είναι ο βασιλιάς αυτής της διαστρέβλωσης, καθώς ισχυρίζεται ότι γνωρίζει κάτι αδιαμφισβήτητα για την πιο περίπλοκη και απατηλή καταγωγή του ανθρώπινου είδους, και κάτι τέτοιο είναι απλά αδύνατον σε ένα αναδυόμενο σύμπαν.

Έχοντας πει αυτά, καταλαβαίνουμε ότι εξίσου επικίνδυνοι με τους κατεστημένους θεσμούς δύναμης, είναι οι άνθρωποι που κατηχήθηκαν να αποδέχονται πλήρως τις στατικές συνειδητοποιήσεις που προτείνονται από αυτά τα συστήματα… κι έτσι γίνονται: «Αυτοδιορισμένοι φύλακες του Κατεστημένου». Αυτό εφαρμόζεται σε κάθε σύστημα, ειδικά πολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό. Από τη στιγμή που η ταυτότητα των ανθρώπων σχετίζεται με τα δόγματα μιας Κρατικής, Θρησκευτικής ή Επαγγελματικής ηθικής, συχνά γίνεται πολύ δύσκολο να αλλάξει κανείς, διότι η ταυτότητά τους έχει συνδυαστεί με τις ιδεολογίες που τους επιβλήθηκαν. Έτσι, αναπαράγουν το δόγμα του θεσμού τους απλά για να διατηρήσουν την προσωπική τους ακεραιότητα, όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται. Πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο, διότι παραλύει την ανάπτυξη μας όχι μόνο σαν άτομα, μα και σαν κοινωνία.
Η Αλήθεια και η Μετάβαση

Αφού συνειδητοποιήσουμε ότι η ακεραιότητα της προσωπικής μας ύπαρξης συνδέεται άμεσα με την ακεραιότητα της Γης, της ζωής και όλων των άλλων ανθρώπινων όντων, τότε ο δρόμος μας είναι προκαθορισμένος. Στη συνέχεια, μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι είναι η επιστήμη, η τεχνολογία και άρα η ανθρώπινη δημιουργικότητα που αποδίδει πρόοδο στη ζωή μας, τότε θα μπορούμε να διακρίνουμε ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες για κοινωνική και ατομική πρόοδο και ανάπτυξη.

Εχοντας πει αυτά, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η Θρησκεία, η Πολιτική και η εργασία που βασισμένη στο χρήμα και τον ανταγωνισμό αποτελούν πεπαλαιωμένες λειτουργίες κοινωνικού χειρισμού που τώρα πρέπει να ξεπεραστούν. Η ενασχόλησή μας πρέπει να είναι η επίτευξη ενός συστήματος που λειτουργεί χωρίς χρήμα ή πολιτική, ενώ θα αφήνει τις προκαταλήψεις να αυτοαναιρούνται καθώς θα ανθίζει η εκπαίδευση. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λέει στους άλλους τι να πιστεύουν, καθώς κανένας άνθρωπος δεν έχει πλήρη κατανόηση του ο,τιδήποτε.
Ωστόσο, αν προσέξουμε τις φυσικές διεργασίες της ζωής, θα μπορέσουμε να δούμε το πώς θα συντονιστούμε με τη φύση κι έτσι η πορεία μας θα γίνει πιο ξεκάθαρη.

Για παράδειγμα, πολύς κόσμος ανησυχεί για τον υπερπληθυσμό, ενώ ανατριχιαστικές δηλώσεις ατόμων όπως ο Χένρυ Κίσσινγκερ ισχυρίζονται ότι χρειάζεται κάποιου είδους «μείωση». Αυτό είναι φυσικά, τρομακτικό. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Είναι πράγματι ο υπερπληθυσμός κάτι το κακό; Η απάντηση από επιστημονική σκοπιά, είναι ότι η Γη μπορεί να φέρει πολλές φορές περισσότερους ανθρώπους αν χρειαστεί, εάν εφαρμοστεί υψηλή τεχνολογία. Το 70% της επιφάνειας του πλανήτη είναι από νερό και πόλεις πάνω στη θάλασσα (ένα από τα πολλά σχέδια του Τζάκ Φρέσκο) είναι το επόμενο βήμα. Έπειτα, η εκπαίδευση σχετικά με τις λειτουργίες της ζωής θα ενημερώσει τους ανθρώπους για τις διακλαδώσεις των αναπαραγωγικών τους ενδιαφερόντων και ο πληθυσμός θα επιβραδυνθεί με φυσικό τρόπο, καθώς οι άνθρωποι θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν τον σύνδεσμό τους με τον πλανήτη και την δυνατότητα του διατήρησης μας.

Για την ακρίβεια, η μόνη πραγματική «Κυβέρνηση» που μπορεί να υπάρξει είναι η Γη και οι φυσικοί πόροι της. Από κεί και πέρα, όλες οι πιθανότητες μπορούν να αποτιμηθούν. Να γιατι χρειάζεται μια διανοητική ενοποίηση όλων των χωρών, καθώς η πιο σημαντική πληροφορία που μπορούμε να έχουμε ως είδος είναι μια πλήρης, λεπτομερής αποτίμηση του τι έχουμε διαθέσιμο στον πλανήτη. Όπως θα εξετάζατε την γη και τους πόρους ενός οικοπέδου για να δείτε τι μπορείτε να φυτέψετε, το ίδιο χρειάζεται να γίνει και με τον πλανήτη ώστε να εκτιμήσουμε τις ικανότητές μας ως είδος, χρησιμοποιώντας τους φυσικούς πόρους με σοφία.

Φυσικά, πολλοί που θα σκεφτούν τις παραπάνω ιδέες θα ρωτήσουν:

"Πως το κάνουμε αυτό, αν σκεφτούμε τα διαστρεβλωμένα συστήματα αξιών που είναι σε ισχύ; Πως κάνουμε μια τέτοια κίνηση μετάβασης;"

Αυτή είναι φυσικά και η πιο δύσκολη ερώτηση. Η απάντηση: Πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Υπάρχουν πολλά που μπορεί κανείς να κάνει είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο για να ξεκινήσει η μορφοποίηση αυτού του οράματος. Το πιο σημαντικό βήμα είναι η εκπαίδευση. Στις 15 Μαρτίου 2009 (ή Z-Day όπως ονομάστηκε το 2008) θα λάβει χώρα μια παγκόσμια δράση για την εξάπλωση της συνειδητοποίησης αυτής της κοινωνιολογικής κατεύθυνσης. Ελπίζουμε να έχουμε τοπικές συναντήσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις, πολιτείες και χώρες είναι δυνατόν. Εμείς εδώ στο thezeitgeistmovement.com θα εργαστούμε για την προμήθεια υλικών σε όσες γλώσσες μπορούμε, κάνοντας παράλληλα ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε κάθε υποομάδα. Δεν θα ζητήσουμε ποτέ χρήματα. Είμαστε εδώ για βοήθεια, γιατί κατανοούμε μια κεντρική αλήθεια που χάθηκε εδώ και πολύ καιρό: Όσα περισσότερα δίνεις, τόσα περισσότερα παίρνεις.

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας.

Αρχή (6 May 2009)

http://www.thezeitgeistmovement.com/joo ... Itemid=634

http://snipurl.com/hgod4
Το χρήμα, είναι Θεός!
Εικόνα

(Η δε βλακεία, ανίκητη...)
[για να μην ξεχνιόμαστε ;-) ]

"The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom."
~Isaac Asimov
Άβαταρ μέλους
bright
Δημοσιεύσεις: 484
Εγγραφή: 29 Απρ 2009 02:41
Όνομα Ιστότοπου: -

Θελω να πιστευω καλα τα κινητρα των δημιουργων της ταινιας, αρκετα καλη επιχειρηματολογια, πολυ καλο feeling, και ΑΘΛΙΕΣ και παιδαριωδεις προτασεις για κοινωνικη αλλαγη. Και προωθει και τον πασιφισμο.

Σαν να ξαναανακαλυπτουν τον Μαρξ κανουν.
Η εφαρμογη της λογικης στη θρησκεια οδηγει στον αθεισμο.
Η εφαρμογη της λογικης στην πολιτικη οδηγει στον κομμουνισμο.
Η εφαρμογη της λογικης στη διατροφη, οδηγει στο σουβλακι.
Άβαταρ μέλους
ellinaki
Δημοσιεύσεις: 214
Εγγραφή: 05 Μαρ 2009 07:56
Όνομα Ιστότοπου: Το ελληνάκι
Επικοινωνία:

Το Zeitgeist παρουσιάζει ορισμένες ενδιαφέρουσες απόψεις, οι οποίες όμως εκφράζονται με πολύ απόλυτο, συνομωτικό και απλοϊκό τρόπο. Ενδεχομένως το συνολικότερο αποτέλεσμα να ήταν πιο ολοκληρωμένο αν οι προτάσεις στο δεύτερο μέρος ήταν ρεαλιστικές.

Από εκεί και πέρα, είναι θετικό, ο περισσότερος κόσμος να ενημερώνεται ευρέως για τα θέματα που θίγει η ταινία.
Life is hard? Compared to what?!?
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Η πρώτη μου αντίδραση μόλις είδα το Zeitgeist addendum (πρώτα είδα αυτό και μετά το προγενέστερό του, το Zeitgeist) ήταν ο ενθουσιασμός. Μέσα από συζητήσεις όμως, και μετά από πολλή σκέψη, και αφού είδα και το πρώτο μέρος, διαπίστωσα πολλά ψεγάδια. Ορισμένα τα εντόπισαν οι προλαλήσαντες.

Σε αυτά που ήδη ειπώθηκαν, θα προσθέσω ότι η επιχειρηματολογία του συχνά είναι δημαγωγική και σε κάποια σημεία είναι ανακριβής (εσφαλμένη ή ψευδής - θέλω να πιστεύω το πρώτο, αλλά δεν θα με εξέπλησσε και το δεύτερο). Γράφτηκαν αρκετά επί του θέματος στα σχόλια που έγιναν με αφορμή την ανάρτησή μου με τίτλο ZEITGEIST.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
Γιώργος
Δημοσιεύσεις: 537
Εγγραφή: 15 Απρ 2009 12:32
Όνομα Ιστότοπου: -

Περί Zeitgeist.

Όταν το πρωτοείδα ήταν η περίοδος που είχα πρωτοαρχίσει να ψιλοαμφισβητώ το θρησκευτικό και γενικότερο κατεστημένο. Οπότε φυσιολογικά είχα κατενθουσιαστεί. Δεν έδωσα σχεδόν καθόλου σημασία στην εξέταση λεπτομερειών αρχικά.

Αργότερα είδα αρκετές "δυσμενείς" κριτικές, κυρίως όμως όταν παρουσιάστηκε το Venus Project. Φυσικά και αυτό όταν το πρωτοείδα είχα κατενθουσιαστεί και έτσι και αλλιώς το περίμενα καιρό να βγει. Αλλά σύντομα ο αρχικός ενθουσιασμός για το Venus project εξασθένησε και επικράτησε η λογική. Αυτή τη στιγμή θεωρώ πάντως ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα. Όποιος έχει απορίες (και ποιος δεν έχει) για το Venus Project προτείνω να πάτε μια βόλτα στο forum του zeitgeist movement να ρίξετε μια ματιά. Όχι για να σας πείσουν αλλά γιατί είναι μια τεράστια ιδέα που προτείνει ριζοσπαστικές αλλαγές και είναι λογικό να μην μπορεί να παρουσιαστεί επαρκώς μέσα σε μισή ταινία. Οπότε στο forum μπορείτε να δείτε πιο συγκεκριμένες συζητήσεις και για παράδειγμα σχετικά με τη μετάβαση που είδα να συζητάτε στο blog της Μελάνης. Το λέω γιατί πολλές από τις απορίες που εκφράζονται εκεί στα σχόλια έχουν συζητηθεί στο forum αρκετά. Οπότε τραβάτε λύστε τις για να βρείτε άλλες μετά ;)

Προσωπικά το βασικό μου πρόβλημα με το VP είναι ότι προϋποθέτει μια συνολική συνεργασία. Και εγώ δεν είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ ή να ακολουθήσω έναν προγραμματισμό ή ένα project που είναι ιδέα κάποιου άλλου και χρειάζεται μια συνολική συνεργασία προς έναν κοινό στόχο, ακόμα και αν είναι τέλειο. Ίσως να είναι ακραίο και πολύ πιθανότατα να έχω λάθος εδώ, αλλά αισθάνομαι ότι είναι λίγο λιγότερο αναρχικό από ότι θα ήθελα. Αν θέλετε αγνοήστε αυτή την παράγραφο :D

Φυσικά σε σύγκριση με μια κυβέρνηση και μια κρατική οργάνωση με στρατούς και αστυνομίες κλπ φαίνεται πολύ καλύτερο.

Τελευταίο που θα πω για το VP. Εκτιμώ αφάνταστα τον Jacque Fresco όχι τόσο για την ιδέα του ούτε για όλα τα υπόλοιπα που έχει κάνει στη ζωή του, αλλά γιατί σε αντίθεση με πάρα πολλούς που ξέρω (εμού συμπεριλαμβανομένου) κάθισε και σκέφτηκε μια πιθανή λύση στα προβλήματα για τα οποία όλοι παραπονιούνται. Καλό είναι να μην μας αρέσουν αυτά που έχουμε και να θέλουμε πάντα κάτι καλύτερο αλλά που και που να προτείνουμε και κάτι.

Σχετικά με τις ανακρίβειες του πρώτου μέρους, αυτό που έχω να πω είναι ότι για εμένα ήταν "αποκαλυπτικό" κατά κάποιο τρόπο γιατί με βοήθησε να ξεκολλήσω από το δογματισμό της θρησκείας. Με βοήθησε να βρω το θάρρος να σκέφτομαι για τον εαυτό μου και να είμαι τώρα σε θέση να το αμφισβητώ συνολικά. Οπότε για αυτό το ευχαριστώ. Όπως εκτιμάς και αγαπάς έναν παλιό φίλο που κάποτε κάνατε παρέα και περνάγατε καλά αλλά που τώρα πια δεν συμφωνείτε και δεν είστε μαζί.
:O
mirni
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: 12 Μαρ 2009 15:05

Επειδή δεν έχω καταλάβει τίποτα, μπορεί κάποιος, σας παρακαλώ, να κάνει μια περίληψη 100-200 λέξεων να μας (ή έστω με) κατατοπίσει κάπως;

-m-
Άβαταρ μέλους
ellinaki
Δημοσιεύσεις: 214
Εγγραφή: 05 Μαρ 2009 07:56
Όνομα Ιστότοπου: Το ελληνάκι
Επικοινωνία:

mirni έγραψε:Επειδή δεν έχω καταλάβει τίποτα, μπορεί κάποιος, σας παρακαλώ, να κάνει μια περίληψη 100-200 λέξεων να μας (ή έστω με) κατατοπίσει κάπως;
Μπες στο http://www.zeitgeistmovie.com/ και δες πρώτα το "The Movie" και μετα το "Addendum". Είναι περίπου μία ώρα το καθένα.
Life is hard? Compared to what?!?
Άβαταρ μέλους
bright
Δημοσιεύσεις: 484
Εγγραφή: 29 Απρ 2009 02:41
Όνομα Ιστότοπου: -

Εγω πριν κατι μηνες πηγα μια βολτα στο φορουμ, απο περιεργεια και για προπαγανδιστικους στοχους :D ... και απογοητευτηκα.Πχ ελεγε ενας 'βρηκα τι να κανουμε για να πεσει το χρηματοπιστωτικο συστημα, να κανουμε ΟΛΟΙ αναληψη 1000 $ και θα καταρρευσουν οι τραπεζες.Γενικα,εδινε την εντυπωση οτι ηταν καμια 1500ρια παιδαρελια που δεν ειχαν ιδεα,ειχαν δει μονο την ταινια και ειχε φουντωσει η επαναστατικη τους διαθεση... αλλα μεχρι εκει.
Αλλά σύντομα ο αρχικός ενθουσιασμός για το Venus project εξασθένησε και επικράτησε η λογική
Βρισκεις κατι το παραλογο στην ιδεα-προταση αυτη;
Προσωπικά το βασικό μου πρόβλημα με το VP είναι ότι προϋποθέτει μια συνολική συνεργασία.
Καθε συστημα προυποθετει συνολικη συνεργασια, συμπεριλαμβανομενου και του σημερινου.Οσο αναπτυσσονται τα κοινωνικα συστηματα, αυτο το ποσοστο συνεργασιας και κυριως τα περιθωρια συνεργασιας στο συνολο του πληθυσμου που απαιτειται ανεβαινει.Και φυσικο ειναι πως καθε μεγαλου επιπεδου κοινωνικος μετασχηματισμος απαιτει την συμβολη της πλειοψηφιας της κοινωνιας.Ή την συμβολη,την μη αντιδραση.
Και εγώ δεν είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ ή να ακολουθήσω έναν προγραμματισμό ή ένα project που είναι ιδέα κάποιου άλλου και χρειάζεται μια συνολική συνεργασία προς έναν κοινό στόχο, ακόμα και αν είναι τέλειο.
:( Και γιατι; Αν ο στοχος αυτος ειναι ωφελιμος σε εσενα, θα καλυτερεψει την ζωη σου και ολου του κοσμου μαζι, γιατι να μην συνεργαστεις και να βοηθησεις;
Επειδη δεν ηταν δικια σου ιδεα; :?
Η εφαρμογη της λογικης στη θρησκεια οδηγει στον αθεισμο.
Η εφαρμογη της λογικης στην πολιτικη οδηγει στον κομμουνισμο.
Η εφαρμογη της λογικης στη διατροφη, οδηγει στο σουβλακι.
Άβαταρ μέλους
fr0g
Δημοσιεύσεις: 354
Εγγραφή: 14 Απρ 2009 22:42
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Ρόδος
Επικοινωνία:

Μόνο που για να πετύχει το VP απαιτείται απόλυτη συνεργασία, πράγμα αδύνατον εφόσον όλο και κάποιος θα διαφωνήσει κάπου. Σαν ιδεολογία έχει αυτό το κοινό στοιχείο με τον Κομμουνισμό και την Αναρχία. Στο μεν πρώτο υποτίθεται ότι υπάρχει απόλυτη ισότητα μεταξύ των πολιτών, στο μεν δεύτερο θεωρείται αυτονόητο ότι κανείς δεν θα βλάψει κανέναν και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος επιβολής των αρχών, εφόσον τις δέχονται όλοι οικειοθελώς. Δεν θα διαφωνήσω πως ακούγονται ωραία όλα αυτά, αλλά τα θεωρώ μη πραγματοποιήσιμα. Αν έχεις κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα τότε να το ακούσουμε.
Η πίστη είναι για τον άνθρωπο ότι η άμμος για τη στρουθοκάμηλο.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Γιώργος
Δημοσιεύσεις: 537
Εγγραφή: 15 Απρ 2009 12:32
Όνομα Ιστότοπου: -

@bright

Αρχικά είχα ενθουσιαστεί τόσο πολύ που αν μου έλεγες πάμε να χτίσουμε την πρώτη πόλη θα ερχόμουν. Το έχω αυτό να ενθουσιάζομαι εύκολα και προσπαθώ να μην είμαι παρορμητικός. Οπότε κάτι τέτοιο ενοούσα. Δεν έχω βρει κάτι εντελώς παράλογο στην όλη ιδέα και γενικά όσο το έχω σκεφτεί μου αρέσει.
Δεν με πειράζει που το σκέφτηκε κάποιος άλλος. Απλά δεν είμαι πολύ ομαδικός τύπος. Δεν τρελαίνομαι για οτιδήποτε προϋποθέτει ομαδική δράση χωρίς αυτό να ισχύει πάντα, αλλά αρκετές φορές.

Γενικά μου αρκεί να κάνω σε προσωπικό επίπεδο ότι νομίζω εγώ καλύτερο και κατά τα άλλα να είμαι παρατηρητής. Νομίζω πως αν το VP χρειαζότανε ποτέ τη δική μου βοήθεια και ήταν κάτι μέσα στις δυνατότητές μου θα το έκανα. Κατά τα άλλα τους εύχομαι επιτυχία.

Δεν ξέρω αν αυτή η δημοσίευση βγάζει κάποιο νόημα παραπάνω από την προηγούμενη αλλά, ελπίζω να βγάζει.
:O
AgiosGeorgios
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 22:36
Όνομα Ιστότοπου: -

Αφού είπαμε όλοι ως συνήθως το μακρύ και το κοντό μας, ας κάνω κι εγώ το ίδιο. :)

Είναι παιδαριώδες να περιμένει κανείς πως θα δουλεύουμε όποτε θέλουμε, και όχι για να πληρωθούμε, αλλά επειδή θα έχουμε συνειδητοποιήσει πως έτσι η κοινωνία γίνεται συνολικά καλύτερη. Αυτό δεν λειτουργεί ούτε στην κλίμακα ενός σπιτιού, πόσο μάλλον μιας ολόκληρης χώρας. Φανταστείτε πως πρέπει να γίνουν 2 δουλειές. Η μία είναι να πάμε να μαζέψουμε πορτοκάλια απ' το χωράφι, και η άλλη είναι να καθαρίσουμε τον βόθρο που βρωμάει από χιλιόμετρο. Κανείς δεν θα θέλει να καθαρίσει τον βόθρο. Οι πιο πολλοί θα προτιμήσουν να μην κάνουν τίποτα. Όσοι είναι φιλότιμοι, θα προτιμήσουν να πάνε στο χωράφι. Στον βόθρο δεν θα θέλει να πάει κανείς. Γι' αυτό οι βοθρατζίδες πληρώνονται ΠΟΛΛΆ ΛΕΦΤΆ (και το αξίζουν).

Ίσως τα λεφτά να γίνεται να αντικατασταθούν από κάτι. Αλλά αυτό το κάτι θα πρέπει να προσφέρει άμεσο και προσωπικό κίνητρο.

Το VP είναι παιδαριώδες. Πήγα στο site τους και με πήραν τα γέλια μόνο και μόνο από τα σχέδια των πόλεων. Πόλεις στο διάστημα και στη θάλασσα; Πολύ Star Trek βλέπουνε... Αυτά δεν γίνονται ούτε σε 500 χρόνια (και μάλλον δεν αξίζουν τον κόπο να γίνουν). Πιθανόν να φταίνε κάτι ντοκιμαντέρ που δείχνουν δήθεν την τεχνολογία σε 50 χρόνια, και για να αποκτήσουν θεαματικότητα τα παρα-φουσκώνουν όλα και δίνουν στον θεατή την εντύπωση ότι σε 50 χρόνια θα έχουμε κάνει "της Παναγιάς τα μάτια".
Νομίζουν πως θα καταργήσουμε τα λεφτά, θα δουλεύει η τεχνολογία, κι εμείς θα καθόμαστε; Ναι καλά... Είναι εμφανές ότι όποιος το νομίζει αυτό δεν έχει δουλέψει ποτέ με την τεχνολογία. Θέλει συνέχεια ντάντεμα και φροντίδα για να δουλέψει. Δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο δείχνουν στην τηλεόραση.
Άβαταρ μέλους
Γιώργος
Δημοσιεύσεις: 537
Εγγραφή: 15 Απρ 2009 12:32
Όνομα Ιστότοπου: -

Είναι παιδαριώδες να περιμένει κανείς πως θα δουλεύουμε όποτε θέλουμε, και όχι για να πληρωθούμε, αλλά επειδή θα έχουμε συνειδητοποιήσει πως έτσι η κοινωνία γίνεται συνολικά καλύτερη. Αυτό δεν λειτουργεί ούτε στην κλίμακα ενός σπιτιού, πόσο μάλλον μιας ολόκληρης χώρας.

Γίνεται στο διαδίκτυο.
Και τουλάχιστον εγώ δεν πληρώνομαι για να μαγειρεύω, να πλένω πιάτα, να καθαρίζω το σπίτι μου κλπ.
:O
AgiosGeorgios
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 22:36
Όνομα Ιστότοπου: -

Γιώργος έγραψε:
Είναι παιδαριώδες να περιμένει κανείς πως θα δουλεύουμε όποτε θέλουμε, και όχι για να πληρωθούμε, αλλά επειδή θα έχουμε συνειδητοποιήσει πως έτσι η κοινωνία γίνεται συνολικά καλύτερη. Αυτό δεν λειτουργεί ούτε στην κλίμακα ενός σπιτιού, πόσο μάλλον μιας ολόκληρης χώρας.
Γίνεται στο διαδίκτυο.
Και τουλάχιστον εγώ δεν πληρώνομαι για να μαγειρεύω, να πλένω πιάτα, να καθαρίζω το σπίτι μου κλπ.
Αυτό που γίνεται στο διαδίκτυο είναι η ευγενική προσφορά κάποιων που κάνουν το χόμπι τους.
Αυτοί δεν θέλουν λεφτά, γιατί κάνουν το κέφι τους.
Αλλά δεν είναι όλες οι δουλειές ευχάριστες, ούτε μπορούν να γίνουν όλες όποτε μας έρθει εμάς το κέφι. Κάποια πράγματα είναι επιτακτικά. Π.χ. φαντάσου ότι σπας το πόδι σου στις 3:30 τα ξημερώματα, και έχεις άμεση ανάγκη ιατρικής περίθαλψης. Τι θα γίνει αν κανείς δεν φιλοτιμηθεί να σηκωθεί απ' το κρεβάτι του για να σε βοηθήσει; Πρέπει να έχεις κάποιον τρόπο να πεις "Θέλω βοήθεια, και προσφέρω την τάδε αμοιβή σε όποιον σηκωθεί απ' το κρεβάτι του για πάρτη μου ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ."
Αν όλα αφεθούν στο φιλότιμο και στο κέφι μας, απλώς θα μειωθεί η παραγωγή και οι υπηρεσίες, και η ποιότητα ζωής θα πέσει στα επίπεδα που ήταν στην εποχή των σπηλαίων. Δηλαδή ο καθένας μόνος του, και αν είσαι τυχερός ίσως να βρεθεί κάποιος να σε βοηθήσει σε κάτι. Είναι τελείως ουτοπικό αυτό. Ακόμα και στην εποχή των σπηλαίων γινόταν ανταλλαγή προϊόντων φαντάζομαι.

Όταν πλένεις τα πιάτα σου δεν πληρώνεσαι γιατί προσφέρεις υπηρεσία μόνο στον εαυτό σου.
Θα έπλενε όμως κανείς τα δικά μου πιάτα αν δεν τον πλήρωνα με κάποιον τρόπο;
:) (Προφανής απάντηση : "Η γυναίκα σου." Εντάξει... αφ' ενός η συμβίωση στηρίζεται σε αμοιβαίο συμφέρον, αλλιώς είναι εκμετάλλευση. Απ' την άλλη, πες πως η η γυναίκα μου προσφέρεται να μου πλύνει τα πιάτα αφιλοκερδώς... ποιος θα μου χτίσει το σπίτι; Ποιος θα μου επισκευάσει το αμάξι; Ποιος θα μου φτιάξει το Call of Duty για να παίζω; Εκτός αν όλη η κοινωνία αγαπάει μόνο εμένα και με υπηρετούν όλοι χωρίς να τους προσφέρω τίποτα. Δεν ζούμε σε τέτοιο σύμπαν... :D )
Άβαταρ μέλους
Γιώργος
Δημοσιεύσεις: 537
Εγγραφή: 15 Απρ 2009 12:32
Όνομα Ιστότοπου: -

Να σου πω τι λέει γενικά το VP πάνω σε αυτό.
Σήμερα πολλά επαγγέλματα που πριν 30 χρόνια βασίζονταν σε ανθρώπινη εργασία έχουν πλέον αυτοματοποιηθεί. Ο ιατρικός τομέας δεν αποτελεί εξαίρεση και μάλιστα πολλές επεμβάσεις εξαρτώνται άμεσα από υπολογιστές και μηχανές. Στο μέλλον θα μπορούσε να υπάρχει και σε αυτόν τον τομέα πλήρη αυτοματοποίηση. Θα μπορούσες να πας στο ιατρικό κέντρο όπου ένας υπολογιστής με τη βοήθειά σου θα έκανε τη διάγνωση και θα υπήρχαν τα ανάλογα υλικά, μηχανήματα και φάρμακα για να αντιμετωπίσεις την κατάστασή σου. Κάτι σαν αυτοματοποιημένη αυτο-εξυπηρέτηση. Οι βόθροι θα μπορούσαν να σχεδιαστούν εκ νέου μιας και μιλάμε για καινούργιες πόλεις ώστε να θέλουν την ελάχιστη δυνατή συντήρηση και αυτή να γίνεται από μηχανές. Ήδη σήμερα υπάρχουν ρομπότ που χρησιμοποιούνται για να εντοπίζουν και να διορθώνουν ζημιές σε υπονόμους.
Επίσης, η αυτοματοποίηση είναι και ένας σημαντικός παράγοντας της ανεργίας που αντιμετωπίζουμε σήμερα (κατά το VP. Δεν το έχω διασταυρώσει/ψάξει προσωπικά, αλλά φαίνεται λογικό). Και δεν είναι μόνο οι βιομηχανίες αυτοκινήτων αλλά μέχρι και ο τριτογενής τομέας παραγωγής. Κλείνεις εισιτήρια στον κινηματογράφο τηλεφωνικά με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, κάνεις τραπεζικές συναλλαγές από ΑΤΜ, τηλέφωνο και Internet κλπ. Οπότε η αύξηση της αυτοματοποίησης μειώνει και στο υπάρχον σύστημα την ανάγκη για ανθρώπινη εργασία.
ποιος θα μου χτίσει το σπίτι;

Αυτοματοποίηση και μαζική παραγωγή σπιτιών. Το venus project ασχολείται εκτενέστατα με το θέμα της κατασκευής των πόλεων. Δες λεπτομέρειες εκεί αν θες.
Ποιος θα μου επισκευάσει το αμάξι;
Και αυτό έχει συζητηθεί πολλές φορές. Αναπτύσσεις ένα πρόγραμμα που "γνωρίζει" όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων και μπορεί να βρει τη λύση για κάθε πιθανό πρόβλημα. Ανάλογα με τα δεδομένα που του δίνεις (μοντέλο αυτοκινήτου, πρόβλημα που παρουσιάζεται) σου λέει τι να κάνεις για να το διορθώσεις.
Ποιος θα μου φτιάξει το Call of Duty για να παίζω;
Όποιος φτιάχνει και τον Firefox για να μπαίνεις στο Internet. Για αυτό ανέφερα και το internet αρχικά ως παράδειγμα. Και μην ξεχνάμε ότι o Firefox σαν λογισμικό είναι πολύ πιο απαιτητικός από οποιοδήποτε παιχνίδι και πάλι σε θέματα ασφάλειας είναι καλύτερος και από τον Internet Explorer που η Microsoft πληρώνεται για να τον φτιάξει.

Η βασική διαφορά λοιπόν που έχουμε με τους ανθρώπους των σπηλαίων και ο λόγος που αυτό είναι εφικτό σήμερα και όχι πριν 15000 χρόνια είναι η τεχνολογία που μας λύνει τα χέρια.
:O
Άβαταρ μέλους
fr0g
Δημοσιεύσεις: 354
Εγγραφή: 14 Απρ 2009 22:42
Όνομα Ιστότοπου: -
Τοποθεσία: Ρόδος
Επικοινωνία:

Η πολυπλοκότητα των επιλογών μας όμως το κάνει πολύ δύσκολο να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Δυστυχώς εκεί βασίζεται το VP, ότι όλοι μας θα είμαστε ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν θα χρειαζόμαστε χρήματα ούτε σώματα διατήρησης τάξης, εφόσον όπως λέει σχεδόν όλα τα εγκλήματα βασίζονται στο χρήμα. Πράγμα με το οποίο διαφωνώ. Εδώ βλέπεις παιδάκια που δεν ξέρουν τι είναι χρήμα και τσακώνονται για το ποιός έκλεψε στο κρυφτό. Γενικώς υπάρχουν πολλά θέματα για να τσακωθεί κανείς που δεν έχουν να κάνουν με χρήματα. Και η γενική συνείδηση πως θα θέλει ο καθένας να συμμετέχει στα κοινά μου φαίνεται δύσκολη έως ακατόρθωτη. Μπορεί βέβαια και να κάνω λάθος.
Η πίστη είναι για τον άνθρωπο ότι η άμμος για τη στρουθοκάμηλο.
Εικόνα
AgiosGeorgios
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 22:36
Όνομα Ιστότοπου: -

Ακριβώς. Αυτό το όραμα (που είναι πολύ όμορφο, δε λέω) είναι ουτοπικό γιατί:

1) Αυτή η τεχνολογία δεν υπάρχει, και ίσως να μην υπάρξει ποτέ. Άρα με το να φτιάξουν κάποιοι ένα κίνημα και ένα project, δεν καταφέρνουν τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι η τεχνολογία υπάρχει αλλά δεν την χρησιμοποιούμε επειδή είμαστε χαζοί και προτιμάμε να δουλεύουμε. Απλώς δεν υπάρχει. Θα ήταν καλύτερα όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έδιναν την ενέργειά τους στην επιστήμη και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, και μετά από 2-3 χιλιάδες χρόνια ίσως (ΙΣΩΣ ξαναλέω) να φτάσουμε εκεί που ονειρεύονται. Προς το παρόν, ούτε ένα άτομο στον Άρη δε μπορούμε να στείλουμε ζωντανό, και αυτοί ονειρεύονται πόλεις στο διάστημα;

2) Αγνοεί τον ανθρώπινο παράγοντα. Ακόμα κι αν φτιάξουμε αυτόματους αστυνομικούς, αυτόματους γιατρούς, αυτόματους οικοδόμους και όλα αυτά τα ανήκουστα πράγματα... με τι θα αντικαταστήσουμε τις πόρνες; :D Ακούγεται αστείο, αλλά σοβαρολογώ. (Και μη μου πεις ρομποτικές ερωμένες και εραστές, γιατί δεν νομίζω να περπατήσει αυτό το σχέδιο). Ο άνθρωπος, όση τεχνολογία κι αν φτιάξει, θα παραμένει θηλαστικό, και θα θέλει να κάνει έρωτα, να έχει φίλους, να ξεχωρίζει από τους γύρω του με κάποιον τρόπο. Απ' την στιγμή που τέτοιες επιθυμίες θα υπάρχουν, θα γεννηθούν και οι ανάλογες υπηρεσίες, άρα και τα ανάλογα επαγγέλματα, άρα θα υπάρχει η ανάγκη για αμοιβές.
Απάντηση