Ακούω προτάσεις

Οτιδήποτε αφορά την επικαιρότητα ή πρακτικά θέματα σχετικά με την αθεΐα και την θρησκεία. Θέματα γενικής επικαιρότητας συζητιούνται στα "Εκτός θέματος", υποσυζήτηση "Ειδήσεις και επίκαιρα".
Απάντηση
KriS

Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα:

Αύριο στα πλαίσια της πρακτικής μας άσκησης (ΠΤΔΕ), θα διδάξω θρησκευτικά σε παιδάκια 3ης Δημοτικού και συγκεκριμένα την "ζωη εν ταφω", για την αποκαθήλωση και την ταφή του Χριστού. Όπως καταλαβαίνετε, θέλω να κάνω το μάθημα όσο λιγότερο δογματικό γίνεται και μου επιτρέπουν οι συνθήκες (επόπτης και ίσως δάσκαλος της τάξης μέσα στην αίθουσα). Προς το παρόν η ιδέα είναι να γίνει αναφορά και σε άλλους ανθρώπους που πέθαναν και αναστήθηκαν (Περσεφόνη, Οδυσσέας, Ορφέας) καθώς και οτι είναι θρησκευτικές ιστορίες για τους 12θεϊστές όπως ήταν και για τους αρχαίους Έλληνες. Αν έχετε να προτείνετε κάτι ακόμα, είμαι όλος αφτιά.
Άβαταρ μέλους
ellinaki
Δημοσιεύσεις: 214
Εγγραφή: 05 Μαρ 2009 07:56
Όνομα Ιστότοπου: Το ελληνάκι
Επικοινωνία:

Καλά. Μπορούν να σε υποχρεώσουν να διδάξεις θρησκευτικά; Σε κάθε περίπτωση δε νομίζω να σε αφήσουν να μιλήσεις για νεκρανάσταση άλλων θεών. Αφού υποτίθεται ότι διδάσκεις χριστιανισμό.
Life is hard? Compared to what?!?
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Κρις, ομολογώ ότι δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

Με ενδιαφέρει όμως πολύ το θέμα σου και θα ήθελα να μάθω τελικά πώς το αντιμετώπισες. Ελπίζω να μας μεταφέρεις την εμπειρία σου. Θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον.

Επίσης θα ήθελα να ήξερα περισσότερα για σένα. Να υποθέσω ότι σπουδάζεις στην παιδαγωγική ακαδημία ή κάτι παρόμοιο; Και κάνετε αυτήν την άσκηση στα πλαίσια των σπουδών;

Αν μπορέσεις να κάνεις αυτό που σκέφτηκες, θα είναι πάρα πολύ καλό.

Δεν ξέρω τι βαθμό ελευθερίας έχεις. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως όταν για κάποιο λόγο χρειαστεί να μιλήσω στην κόρη μου για κάποιον χριστιανικό μύθο, π.χ. για την ανάσταση, της λέω "οι χριστιανοί πιστεύουν ότι ο χριστός αναστήθηκε" διαχωρίζοντας έμμεσα τη θέση μου από τους χριστιανούς (δεν λέω "εμείς πιστεύουμε ότι ο χριστός αναστήθηκε" ούτε "ο χριστός αναστήθηκε"). Επίσης χρησιμοποιώ τη λέξη "μύθος", της λέω "αυτός είναι ένας χριστιανικός μύθος". Της λέω επίσης και μύθους από άλλες θρησκείες για να ισορροπούν τα πράγματα.

Φοβάμαι όμως ότι εσύ δεν θα έχεις τη δυνατότητα να μιλήσεις έτσι. Ίσως όμως μπορείς να πεις "τα ευαγγέλια του χριστιανισμού λένε ότι ο χριστός αναστήθηκε". Ακούγεται παρόμοιο, αλλά στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικό από το να πεις με ευλαβικό και σοβαρό ύφος "ο χριστός αναστήθηκε". Στην δεύτερη περίπτωση κάνεις μια δήλωση που εμφανίζεις ως αληθινή με δική σου ευθύνη, ενώ στην πρώτη μεταφέρεις απλώς τι λέει κάποιος άλλος, το μεταφέρεις σαν μια ιστορία που άκουσες, μια ιστορία όχι αναγκαστικά αληθινή. Τα παιδιά θα το εισπράξουν με διαφορετικό τρόπο. Εξαρτάται και από τον τρόπο ομιλίας, από τον τόνο της φωνής.

Ειλικρινά δεν ξέρω, πολύ δύσκολη περίπτωση.

(μα καλά, είναι δυνατόν να είναι κανείς υποχρεωμένος ηα διδάξει θρησκευτικά - δηλαδή χριστιανική κατήχηση; αλλόθρησκοι και άθεοι δηλαδή δεν μπορούν να γίνουν δάσκαλοι;)
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
KriS

AoratiMelani έγραψε:Με ενδιαφέρει όμως πολύ το θέμα σου και θα ήθελα να μάθω τελικά πώς το αντιμετώπισες. Ελπίζω να μας μεταφέρεις την εμπειρία σου. Θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον.
Οκ λοιπόν:
AoratiMelani έγραψε:Επίσης θα ήθελα να ήξερα περισσότερα για σένα. Να υποθέσω ότι σπουδάζεις στην παιδαγωγική ακαδημία ή κάτι παρόμοιο; Και κάνετε αυτήν την άσκηση στα πλαίσια των σπουδών;
Ναι, φοιτητής στο ΠΤΔΕ

Το ποστάρω τώρα που το έχω και φρέσκο, μόλις τελείωσε το μάθημα:

Μάλλον το άγχος της πρώτης φοράς με περιόρισε λίγο. Ξέχασα να τους πω (και μόλις το θυμήθηκα ότι το ξέχασα) ότι όλα αυτά τα ωραία τα μαθαίνουμε από τα Ευαγγέλια και δεν τα ασπάζεται όλος ο κόσμος. Πάντως το μάθημα δεν ήταν σε καμία περίπτωση "ευλαβικό" δεν ήταν, το όλο θέμα παρουσιάστηκε περισσότερο διαθεματικά (στην αρχή νόμιζαν πως σταυρώθηκε κάπου στην Ελλάδα, τους έδειξα την τοποθεσία στον χάρτη της τάξης) αλλά και βιωματικά ("μια φορά εγώ κύριε πήγα στον επιτάφιο και πέρασα από κάτω τρεις φορές"). Κατάνυξη δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση, φρόντισα να διανθίσω την ιστορία με διάφορα καλαμπουράκια για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα τους. Επίσης αναφέρθηκαν και οι περιπτώσεις Οδυσσέα, Ορφέα και Περσεφόνης. Όχι απλά ήξεραν και τις τρεις αυτές ιστορίες, αλλά μου τραγούδησαν και τον Εφιάλτη της Περσεφόνης! Πήγα να τους πω δυό πράματα παραπάνω πιστεύοντας ότι δε θα ξέρουν για Οδυσσέα-Ορφέα και στην τελική έμεινα σα χάνος.

Και για την ιστορία, πήρα και τα κομπλεμάν στο τέλος, τύπου "Κύριε το μάθημα μαζί σας είναι πιο αστείο" :dance:

Άψογα τα πιτσιρίκια της τρίτης δημοτικού.
Άβαταρ μέλους
MariaEvri
Δημοσιεύσεις: 763
Εγγραφή: 07 Απρ 2009 13:36
Όνομα Ιστότοπου: Dragon island-characters and species
Τοποθεσία: Limassol CY
Επικοινωνία:

Αν καταφέρεις, να αναφέρεις τον αιγυπτιακό θεό Horus. Η ζωή του είναι σχεδόν ίδια με αυτή του Χριστού και πολλοί πιστεύουν ότι η ιστορία του χριστού είναι ¨"δανεική" απο αυτόν
Απάντηση