Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

 

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 02 Μαρ 2015 12:18
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 02 Μαρ 2015 12:18 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 03 Ιαν 2010 09:59
Δημοσιεύσεις: 2885
Από: Ένωση Αθέων
Πρός: ΜΜΕ,
Κοινοποίηση: Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τα προβλήματα και η ταλαιπωρία γονιών και μαθητών σχετικά με το ομολογιακό μάθημα των θρησκευτικών και την δυνατότητα απαλλαγής από αυτό συνεχίζονται με χαρακτηριστική την περίπτωση μητέρας που ταλαιπωρείται από την αρχή της σχολικής χρονιάς από λύκειο της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Β᾽ Αθήνας.
Η κατάσταση μάλιστα έχει επιδεινωθεί μετά την τελευταία εγκύκλιο ( 12773/Δ2/23-1-2015 ) του Υπουργείου Παιδείας “κατά παραγγελία” των συντεχνιακών συμφερόντων των θεολόγων καθηγητών.
Η τελευταία αυτή εγκύκλιος παραβιάζει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και αγνοεί επιδεικτικά την κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τις σχετικές αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όπως και τις γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η Ένωση Αθέων έχοντας ήδη καταγγείλει την τελευταία εγκύκλιο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, απέστειλε σήμερα επιστολή/καταγγελία στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ενώ σκοπεύει να κάνει καταγγελία και στον ΣτΠ.

Eνθαρρύνονται όποιοι γονείς αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ή δεν θέλουν να τα αντιμετωπίσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να απευθυνθούν επίσης με καταγγελίες στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και επιστολές προς το Υπουργείο.
Η διαδικασία των καταγγελιών είναι απλή, εμπιστευτική και γίνεται ηλεκτρονικά, η Ένωση Αθέων είναι στην διάθεσή τους στο: contact [at] atheia [τελεία] gr ή στο τηλέφωνο: 211 800 3666 για οποιαδήποτε σχετική βοήθεια/τεχνική υποστήριξη.

Ακολουθούν τα κείμενα των καταγγελιών.


Καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Παράθεση:
Από: Ένωση Αθέων
Προς:​ Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Θέμα: Α​ναφορά ­ καταγγελία για την υπ’ αριθμό 12773/Δ2/23­.01.­2015 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την απαλλαγή από την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Σχετικό έγγραφο: ​Η υπ’ αριθμό 77Α/ 2002 απόφαση της Αρχής σας.

Επιθυμούμε να θέσουμε υπ’ όψει σας την υπ’ αριθμό 12773/Δ2/23.­01.­2015 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία ρυθμίζεται το ζήτημα της απαλλαγής μαθητών από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών. Με την εγκύκλιο αυτή, δυστυχώς, η Πολιτεία για μία ακόμη φορά παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών για προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, καθορίζοντας μια νέα διαδικασία για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.
Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο ζητείται υπεύθυνη δήλωση είτε του μαθητή (εάν είναι ενήλικας) ή των γονέων του (εάν ο μαθητής είναι ανήλικος) ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος. Επίσης, ζητείται από τους διευθυντές των σχολείων να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλομένων λόγων απαλλαγής, να ελέγχουν δηλαδή το θρήσκευμα των μαθητών, στους οποίους αφορά το αίτημα απαλλαγής.
Από την απλή ανάγνωση της εγκυκλίου θα αντιληφθείτε αμέσως ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με την υπ’ αριθμό 77Α/ 2002 απόφαση της Αρχής σας. Η απόφαση αυτή είχε εκδοθεί επί μιας παλαιότερης εγκυκλίου που ρύθμιζε την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών (υπ’ αριθμό Γ2/ 8904/ 29­11­1995 του Υπουργείου Παιδείας). Με την υπ’ αριθμό 77Α/ 2002 απόφασή σας επεσημάνατε τις βασικές νομικές πλημμέλειες της παραπάνω εγκυκλίου και, ιδίως, την αντίθεσή της προς την αρνητική θρησκευτική ελευθερία και στο δικαίωμα των γονέων να διασφαλίζουν μόρφωση των τέκνων τους σύμφωνη με τις δικές τους φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις (άρθρο 2 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου στην ΕΣΔΑ). Επεσημάνατε, επίσης, εμμέσως ότι το ζήτημα της απαλλαγής για ανηλίκους μαθητές είναι ζήτημα ασκήσεως γονικής μέριμνας και, συνεπώς, ότι οι φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των γονέων είναι κρίσιμες για τη χορήγηση ή μη της απαλλαγής, καθώς ρητώς αναφέρατε ότι: «… ∆εν είναι συνεπώς απαραίτητο [ενν. οι γονείς] να είναι άθεοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, για να ζητήσουν την απαλλαγή των παιδιών τους από τα μάθημα των θρησκευτικών …».
Δυστυχώς οι πλημμέλειες αυτές εμπεριέχονται και στην τελευταία εγκύκλιο. Για το λόγο αυτό και αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε την εκ νέου επέμβασή σας, προκειμένου να τροποποιηθεί η εν θέματι εγκύκλιος κατά τρόπο που να σέβεται τα δικαιώματα των γονέων, που για συνειδησιακούς λόγους επιθυμούν να απαλλαγούν τα τέκνα τους από την υποχρέωση να παρακολουθούν το ομολογιακό μάθημα των Θρησκευτικών.


Επιστολή/καταγγελία στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Παράθεση:
Από: Ένωση Αθέων
Προς: Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπ’ όψη: κ. Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά, Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Τάσου Κουράκη
Κοιν.: Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

ΘΕΜΑ: Διαδικασία απαλλαγής από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών

Σχετικά έγγραφα:
α. η υπ’ αριθμό 12773/Δ2/23.01.2015 εγκύκλιος του Υπουργείου σχετικά με την απαλλαγή από την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών,
β. η υπ’ αριθμό 77Α/ 2002 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Κύριοι υπουργοί,

Ως γονείς παιδιών που είναι μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που δεν ασπαζόμαστε το κυρίαρχο θρησκευτικό δόγμα στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με την απαλλαγή των παιδιών μας από την υποχρέωση να παρακολουθήσουν ένα ομολογιακό μάθημα, ένα μάθημα κατήχησης σε μια θρησκεία που δεν ασπαζόμαστε. Η διαδικασία απαλλαγής από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος αυτού που καθιερώθηκε μέσα στη χρονιά, με την υπ’ αριθμό 12773/Δ2/23.01.2015, δυστυχώς είναι μια διαδικασία η οποία παραβιάζει τα συνταγματικά μας δικαιώματα, τόσο τη θρησκευτική μας ελευθερία, όσο και το δικαίωμα να προστατεύουμε και να μην αποκαλύπτουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.
Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, για να χορηγηθεί απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος απαιτείται υπεύθυνη δήλωση είτε του μαθητή (εάν είναι ενήλικας) είτε των γονέων του (εάν ο μαθητής είναι ανήλικος) ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος. Επίσης, ζητείται από τους διευθυντές των σχολείων να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλομένων λόγων απαλλαγής, να ελέγχουν δηλαδή το θρήσκευμα των μαθητών, στους οποίους αφορά το αίτημα απαλλαγής. Πρόκειται, δηλαδή, για μια διαδικασία με την οποία η Πολιτεία μας ζητεί να αποκαλύψουμε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των τέκνων μας και μάλιστα να υπόκεινται αυτές σε έλεγχο.
Υπενθυμίζουμε ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε απόφασή της (77Α/ 2002) επί παλαιότερης εγκυκλίου του Υπουργείου σας (Γ2/ 8904/ 29.11.1995) που ρύθμιζε το ίδιο θέμα, έχει κρίνει ως μη νόμιμη την υποχρεωτική δήλωση του θρησκεύµατος ως αναγκαία προϋπόθεση για την απαλλαγή µαθητή από τα θρησκευτικά. Η ως άνω απόφαση επεσήμανε τις νομικές πλημμέλειες της εγκυκλίου και, ιδίως, την αντίθεσή της προς την αρνητική θρησκευτική ελευθερία και στο δικαίωμα των γονέων να διασφαλίζουν μόρφωση των τέκνων τους σύμφωνη με τις δικές τους φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις (άρθρο 2 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου στην ΕΣΔΑ). Επεσήμανε, επίσης, εμμέσως ότι το ζήτημα της απαλλαγής για ανηλίκους μαθητές είναι ζήτημα ασκήσεως γονικής μέριμνας και, συνεπώς, ότι οι φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των γονέων είναι κρίσιμες για τη χορήγηση ή μη της απαλλαγής, αναφέροντας ρητώς ότι «… Δεν είναι συνεπώς απαραίτητο [ενν. οι γονείς] να είναι άθεοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, για να ζητήσουν την απαλλαγή των παιδιών τους από τα μάθημα των θρησκευτικών …». Τέλος, η ως άνω απόφαση είχε καλέσει το Υπουργείο Παιδείας να εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολειών ώστε, εφεξής, από τους γονείς ή κηδεµόνες που επιθυµούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το µάθηµα των θρησκευτικών να µην ζητείται να δηλώνουν, αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, αλλά να ασκούν το δικαίωµα τους αυτό, κατ’ επίκληση των πεποιθήσεών τους και χωρίς να προβαίνουν σε καµία περαιτέρω διευκρίνιση. Είναι, συνεπώς, προφανές ότι η διαδικασία απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών που προβλέπεται στην υπ’ αριθμό 12773/Δ2/23.01.2015 εγκύκλιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ως άνω απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η έκδοση νέας εγκυκλίου, σε αντικατάσταση της υπ’ αριθμό 12773/Δ2/23.01.2015, η οποία να συμμορφώνεται και με την υπ’ αριθμό 77Α/ 2002 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Υπενθυμίζουμε επίσης το αίτημά μας για κατάργηση των δίχως νόημα ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών για την κατάθεση αίτησης απαλλαγής και να μπορεί να δοθεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή του σχολικού έτους, με ισχύ άμεσα από τη στιγμή της δημοσίευσης.
Παρακαλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση της νομιμότητας.

_________________
Don't need no time for prayer, don't save no knee-pads for me up there
If your head's alright, you don't need binoculars to see the light
You don't need no miracle vision, Bet your life you don't need religion
"Lemmy"


Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 


Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot]


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com