Δελτίο τύπου: αίτημα αποποινικοποίησης της βλασφημίας

Εδώ αναρτώνται ανακοινώσεις από τη Γραμματεία της Ένωσης Άθεων. Αφορούν πληροφορίες για την Ένωση, ενημέρωση για δράσεις της Ένωσης, δελτία τύπου, αποφάσεις και πρακτικά της Ένωσης. Ορατές μόνο για ανάγνωση σε επισκέπτες και απλά μέλη του φόρουμ, πρόσβαση για σχολιασμό σε μέλη και υποστηρικτές.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Με αφορμή τις πρόσφατες κατηγορίες κατά του σκηνοθέτη της θεατρικής παράστασης "Corpus Christi" Λαέρτη Βασιλείου για βλασφημία, τη σύλληψη του ιδιοκτητη της σατιρικής ιστοσελίδας "Γέρων Παστίτσιος" Φίλιππου Λοϊζου με τις κατηγορίες της βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων και την επικείμενη δίκη του ζωγράφου Διονύση Καβαλλιεράτου στις 30-10-12 για καθύβριση θρησκευμάτων, η Ένωση Άθεων έστειλε επιστολή στη Βουλή, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ένωση Δικαστικών ζητώντας την κατάργηση των άρθρων 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα. Τα άρθρα αυτά συνιστούν αναχρονισμούς που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος δικαίου.


Δείτε την επιστολή κάνοντας κλικ στη λέξη "εμφάνιση" ή κατεβάστε την κάνοντας κλικ εδώ.
εμφάνιση
ΕΝΩΣΗ ΑΘΕΩΝ - ATHEIST UNION OF GREECE
http://www.atheia.gr
contact@atheia.gr
Τ.Θ.67609 Πεύκη 15103
τηλ. 2118003666, 6980789422

Προς:
1. Βουλή των Ελλήνων
2. Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
3. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Αθήνα 29-10-2012

Θέμα: Αίτημα κατάργησης άρθρων 198 και 199 του ποινικού κώδικα

Αγαπητοί κύριοι,

Με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις πολιτών με την κατηγορία της βλασφημίας και καθύβρισης θρησκεύματος καθώς και τα σχετικά ερωτήματα βουλευτών, ήρθε ξανά στην επιφάνεια το θέμα των αναχρονιστικών άρθρων 198 & 199 του Ποινικού Κώδικα, δύο άρθρων ασύμβατων με μια ελεύθερη πολιτεία και ένα κοσμικό κράτος.

Η έννοια της βλασφημίας, δηλαδή της αμφισβήτησης και προσβολής συγκεκριμένων θρησκευτικών οντοτήτων και πεποιθήσεων, έχει νόημα μόνο στα πλαίσια των δοξασιών των θρησκευτικών δογμάτων και δεν έχει καμία θέση σε νομικό πλαίσιο, όπου στερείται καθολικά αποδεκτού νοήματος.

Οι έννοιες του θεού και των θείων δεν αναφέρονται σε υπαρκτά όντα ούτε σε καθολικά αποδεκτές αξίες, αφορούν μόνο τους πιστούς και τους λειτουργούς των συγκεκριμένων δογμάτων και είναι απαράδεκτο να αναφέρονται σε νόμους του κράτους και να προστατεύονται σαν να ήταν πολίτες αυτού του κράτους ή έννομα αγαθά.
Ο σεβασμός προς αυτές τις έννοιες ενδεχομένως να αποτελεί υποχρέωση των πιστών ενός δόγματος, αλλά δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται με ποινές σε όλους τους πολίτες.

Η καθύβριση θρησκεύματος, από την άλλη, δεν προκαλεί βλάβη σε κανέναν πολίτη, όπως μπορεί να θεωρηθεί ότι προκαλεί η εξύβριση προσώπου. Υπόληψη και ευθιξία διαθέτουν μόνο οι οπαδοί των θρησκευμάτων, όχι τα ίδια τα θρησκεύματα, και η άσκηση κριτικής ή/και σάτιρας προς μια θρησκευτική πεποίθηση δεν ταυτίζεται με εξύβριση των προσώπων που τρέφουν την πεποίθηση αυτή.

Η "θρησκευτική" ειρήνη που υποτίθεται ότι προστατεύεται από τα άρθρα αυτά δεν έχει κανέναν λόγο να διακριθεί από την ειρήνη γενικά, χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς.
Αυτό που την διαταράσσει είναι οι ανεξέλεγκτες αντιδράσεις των οργισμένων φανατικών οπαδών θρησκευτικών δογμάτων υποκινούμενες από ακραίους αντιπροοδευτικούς χώρους και με άλλοθι τα παραπάνω άρθρα.
Συνεπώς, η αναφορά σε "θρησκευτική" ειρήνη καταπιέζει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών προκειμένου να μην αναγκαστεί να ελέγξει την επιθετικότητα μιας μερίδας ευέξαπτων κοινωνικών ομάδων.

Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα ελεύθερο πολίτευμα και περιλαμβάνει το δικαίωμα στην κριτική των ιδεών, ακόμη και όταν η κριτική αυτή ενοχλεί τους φορείς αυτών των ιδεών (σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, υπόθεση Handyside κατά Αγγλίας, 7 Δεκεμβρίου 1976, και πολλές αντίστοιχες έκτοτε).

Ζητάμε την άμεση κατάργηση των άρθρων 198 & 199 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα και με την παραπάνω γνωμοδότηση του ΕΔΑΔ αλλά και με το σχόλιο 34 της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για το άρθρο 19 (ελευθερία γνώμης και έκφρασης) της Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. (http://www2.ohchr.org/english/bodies/hrc/docs/GC34.pdf)

Παρακαλούμε να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον σκοπό αυτό.

Για τη Γραμματεία της Ένωσης Άθεων

Μαρίνα Τατιάνα Ραπακούλια
Α.Π. Βουλή των Ελλήνων 2547 / 29-10-2012
Α.Π. Υπουργείο Δικαιοσύνης, πρωτόκολλο Υπουργού 3874 / 29-10-2012
Α.Π. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων 326 / 29-10-2012
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Άβαταρ μέλους
AoratiMelani
Δημοσιεύσεις: 16164
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 16:19
Όνομα Ιστότοπου: Αόρατη Μελάνη
Επικοινωνία:

Λάβαμε απάντηση στην επιστολή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μόλις μπορέσω θα το σκανάρω και θα το αναρτήσω.

Πάντως δεν λέει στην ουσία τίποτα, απλώς παραθέτει διατάξεις - το Σύνταγμα, τον νόμο που υποβίβασε την βλασφημία σε πταίσμα, την νομολογία του ΕΔΔΑ (την οποία αναφέραμε κι εμείς!), και την ΕΣΔΑ (την οποία αναφέραμε κι εμείς!).

Γενικά απάντησαν μόνο και μόνο για να "κλείσουν" το θέμα στο πρωτόκολλο, για να έχουν να λένε ότι απάντησαν, δηλαδή. Και φυσικά ούτε λόγος για να προωθήσουν το αίτημά μας.
Η θρησκευτική γλώσσα είναι μια μεταφορά. Το πρόβλημα είναι όταν παρασύρεται κανείς από τη μεταφορά κι αρχίζει να τη βλέπει σαν κυριολεξία. Rebbecca Goldstein
Απάντηση